Praeitimi jau dvelkęs IrDA paspartėjo iki 1 Gbit/s. Ir tai – ne riba  (0)

Patyrę vartotojai jau yra pripratę prie to, jo kabelinis ryšys yra greitesnis už bevielį, o IrDA adapteriai apskritai laikomi gilios senatvės palikimu. Situaciją pakeisti bando Dresdeno mieste (Vokietija) esančio Fraunhoferio instituto mokslinis darbuotojas Frank Deicke. Neseniai jis sukūrė IR modulį, kuris duomenis sugeba perduoti net 1 Gbit/s greičiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Artimiausiu metu, tarsi mostelėjęs burtininko lazdele, Frank Deicke kartelę žada pakelti iki 3 Gbit/s, o ne tokioje jau tolimoje perspektyvoje – ir iki 10 Gbit/s. Duomenų perdavimo spartą riboja ne tik moksliniai tyrimai, tačiau ir mūsų socialiniai tarpusavio santykiai. Dažnai šventės pabaigoje svečiai susispiečia į eilę, kad galėtų apsikeisti fotografijomis ar vaizdine medžiaga, o sumišę šeimininkai pažada perduoti viską kiek vėliau ir ilgai tariasi apie tai, kokį perdavimo būdą pasirinkti. Įrašinėti į diskus nelabai patogu, viską talpinantis „mėlynasis dantis“ (angl. Bluetooth) tinkamas perduoti nebent smulkmei, o kopijavimas kitais būdais reikalauja šiuolaikinių standartų palaikymo arba įgūdžių, konfigūruojant sąsają. Patogūs ir greiti būdai (Wi-Fi Direct arba 802.11ac maršrutizatorius, išoriniai diskai su USB 3.0 arba eSATA) sutinkami sąlyginai retai. Štai galime palyginti įvairių sąsajų plėtros pradžios laiką ir spartos parametrus:

Nauji serijiniu būdu gaminami IrDA ryšio moduliai bus gana kompaktiški. Nuotraukoje parodytas prototipas yra gana didelis, tačiau tik tam, kad būtų patogiau testuoti. Siųstuvo – imtuvo optinio elemento, kuris yra vos kelių milimetrų skersmens, viduje yra lazeriniai diodai ir fotoelementai, todėl jis gali vienu metu duomenis gali tiek priimti, tiek išsiųsti.

Pagrindinis Frank Deicke įnašas, didinant duomenų perdavimo greitį – tai sparčių kodavimo/dekodavimo ir klaidų korekcijos algoritmų sukūrimas. Kaip visada, bet kokio duomenų perdavimo standarto įdiegimo sėkmė priklauso nuo jo populiarumo, o jį užkariauti galima tik tuomet, kai standartas patvirtintas. Todėl dabar Frank Deicke aktyviai dalyvauja organizacijos Infrared Data Association veikloje, kur be viso kito jis padeda plėtoti projektą 10 Giga-IR. Dabar belieka vokiečiui palinkėti sėkmės, o vartotojams – sulaukti šio perspektyvaus ir spartaus standarto pasirodymo serijiniuose mobiliuose įrenginiuose.

FACEIT.LT – IT Naujienos
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)