Naujos ES taisyklės gali apriboti prekybą galingomis vaizdo plokštėmis  (18)

Iki šiol diskretinių vaizdo plokščių energijos suvartojimo lygis atsiremdavo nebent į „PCI Express“ standarto apribojimus bei šiuolaikinių maitinimo blokų specifikacijas. Leidinys „Nordic Hardware“ tvirtina, jog Europos Sąjungos institucijos rengia taisykles, kurios reguliuos europinės ekosistemos energijos panaudojimo efektyvumą bei ketina rimtai apriboti vaizdo plokščių energijos suvartojimo lygį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Už didėjančios šilumos išsklaidymą tampa atsakingos vis didesnių matmenų aušinimo sistemos. Flagmanuose naudojami termovamzdeliai ir garinimo kameros tapo norma, tuo tarpu kai kurie gamintojai jau nesibaimina pasiūlyti grafinius adapterius, kurios užima tris „aukštus“.

Jei naujos taisyklės bus priimtos, nuo 2014 m. kai kurių vaizdo plokščių modelių realizacija Europos Sąjungos teritorijoje bus uždrausta, kadangi jos neatitiks naujų energetinio efektyvumo reikalavimų

Taisyklių projektas išskirsto vaizdo plokštes į septynias grupes, iš kurių aukščiausios klasės įrenginiai negalės turės didesnį atminties pralaidumą nei 320 GB/s. Teoriškai tai atitinka 384 bitų magistralę ir 6667 MHz GDDR5 operatyviosios atminties taktinį dažnį, arba 512 bitų magistralę ir 5001 MHz GDDR5 taktinį dažnį. Ir tai nėra jau taip toli nuo dabartinių vaizdo plokščių – „Radeon HD 7970 GHz Edition“ atminties pralaidumas sudaro 288 GB/s. Pažymėsime, kad nešiojamų kompiuterių atveju ribiniu atminties pralaidumu taps 225 GB/s.

Remiantis anoniminiu šaltiniu iš kompanijos AMD, kuriais remiasi minėtasis interneto portalas „Nordic Hardware“, jei minėtos dabartinės redakcijos taisyklės taps realybe, Europoje kils labai didelis klausimas dėl kai kurių grafinių sprendimų pardavimų teisėtumo: kalbama apie Radeon HD 79xx, Radeon HD 77xx, Radeon HD 7500/7600 ir Radeon HD 6500/6600 serijas, o taip pat būsimus „AMD Oland“ kartos grafinius adapterius. Kiekvienai klasei numatyti savi energijos suvartojimo lygio ribojimai, ir minėti produktai juos privalės atitikti. Žinoma, problema paliestų ir „nVidia“ vaizdo plokštes, tiesiog šio gamintojo atstovų komentarų iki šio momento kol kas nesulaukta.

Teisės aktuose numatyti ekologiniai reikalavimai jau apsunkino gyvenimą daugeliui kompanijų, kurios realizuoja ir eksploatuoja produkciją Europos Sąjungos teritorijoje. Štai automobiliai kiekvienais metais turi atitikti vis griežtesnes anglies dvideginio emisijos normas, lėktuvai neturi kelti per daug triukšmo ir t. t. Matome, jog ir elektronikos komponentai turi atitikti RoHS reikalavimus dėl kenksmingų medžiagų. Dabar galvos skausmo padaugės ir vaizdo plokščių gamintojams.

FACEIT.LT – IT Naujienos
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (18)

Susijusios žymos: