Sukurta „amžinų“ interneto nuorodų paslauga  (4)

Internetas nuolat keičiasi tarsi gyvas organizmas: tai, kad vakar jame radai sau svarbios informacijos, anaiptol nereiškia, kad rasi ją šiandien, jei nespėjai laiku jos išsaugoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ypač toks pasaulinio tinklo permainingumas apsunkina mokslo darbuotojus, kurie, savo darbuose pateikdami nuorodas į šaltinius internete (o internetinių mokslo publikacijų apimtys vis didėja), anaiptol nėra tikri, ar po pusmečio, metų ar penkerių jų nurodyta internetinė nuoroda neves skaitytojų į 404-osios klaidos puslapį.

Žinoma, internetinių nuorodų efemeriškumas – ne tik mokslininkus, bet ir visus interneto naršytojus, kurių naršyklių žymų kolekcijos viršija bent kelias dešimtis adresų, erzinantis reiškinys. Dažnai gelbstinčios „Google“ indeksuotų tinklalapių kopijos, deja, nėra tinkama išeitis. Gali būti, kad internetinių nuorodų stabilumo problemą padės išspręsti nauja paslauga „Perma.cc“, kuri jau pradėjo veikti bandomuoju (beta) režimu.

„Perma.cc“ interneto vartotojams siūlo galimybę kurti „amžinas“ nuorodas, kurios suteiks galimybę kitiems visada rasti tam tikrą turinį net ir tuo atveju, jei pirminė nuoroda ilgainiui pasikeis. Pasak paslaugos teikėjų, kiekvieną kartą, kai „Perma.cc“ vartotojo pageidavimu generuos „stabilią“ nuorodą, visas konkretaus tinklalapio turinys bus kopijuojamas, archyvuojamas ir išsaugomas „Perma.cc“ serveriuose. Tokiu būdu sugeneruota nuoroda visada nukreips lankytojus į juose laikomą turinį.

„Perma.cc“ atstovų teigimu, tokia paslauga supaprastins interneto nuorodų naudojimą tais atvejais, kai būtinas tikslus internetinių šaltinių citavimas. Organizacijos SSRN (Social Science Research Network) surinktais statistiniais duomenimis, apie 70 proc. visų internetinių nuorodų, naudotų 1999 - 2011 m. paskelbtose mokslinėse publikacijose, šiuo metu nėra aktyvios.

Toks pavojus gresia ne tik mokslinės informacijos šaltiniams. Dienraščio „The Times“ atlikto tyrimo rezultatai atskleidė, kad 98,3 proc. visų interneto tinklalapių praėjus 6 mėnesiams pakeičia savo adresus arba išvis dingsta iš pasaulinio tinklo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(5)
(0)
(0)

Komentarai (4)