„Linkomanija“: savo vartotojus ginsime  (78)

Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA) ketinimai nubausti 106 svetainės Linkomanija.net vartotojus, kurie nemokamai atsisiuntė kompanijos „Microsoft“ naujausią operacinę sistemą „Windows 7“, minėto tinklalapio savininkui kelia šypseną. Tuo tarpu LANVA tikina, jog sistema nubausti „piratus“ paruošta, o šis atvejis sukurs precedentą, kuriuo remiantis tokie siuntėjai bus išgaudyti po vieną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Girdėjau apie tuos „laiminguosius“. Man, kaip Linkomanija.net savininkui, tai skamba kaip šmeižtas, bet kartu kelia juoką. Galiu užtikrinti, kad jei išgirsime, jog mūsų vartotojai turi problemų, būtinai juos ginsime ir jiems padėsime. Turime šios srities teisininkų, advokatų, kurie būtinai padės“, – naujienų portalui 15min.lt sakė Linkomanija.net savininkas Kęstas Ermanas.

Jis dvejojo LANVA surinktų duomenų – vartotojų IP adresų – patikimumu bei šios informacijos rinkimo teisėtumu. „Visų pirma nežinau, iš kur jie gavo mūsų vartotojų IP adresus. Jie neturi teisės rinkti tokių duomenų. Galbūt jie įsilaužė į mūsų sistemą? Tuomet patys padarė dar didesnį nusikaltimą ir galėtume juos paduoti į teismą dėl įsilaužimo į serverius“, – svarstė K.Ermanas.

Taip pat jis abejojo, kokią vertę turi IP adresai. „Visų pirma neįmanoma įrodyti, kad būtent tas IP adresas, kuris neva siuntėsi bylą, yra tikras. Net patys „Torrent“ negali patvirtinti, jog šių failų siuntėjų IP yra tikri. Tikriesiems IP nustatyti reikėtų ištisų laboratorijų... Tačiau ir jas nesunku apgauti“, – teigė K.Ermanas.

Pakeisti IP adresą ar jį užmaskuoti visai nesunku – internete gausu programų, leidžiančių tai atlikti per kelias sekundes.

Net to neatlikus interneto paslaugų tiekėjai (IPT) gali nurodyti tik aparatą, į kurį veda konkretus IP. Pavyzdžiui, jei klientas namuose įsidiegęs bevielį tinklą, prie kurio gali prisijungti kiti kompiuteriai, tiekėjas galės nurodyti tik klientą, kuris yra sudaręs sutartį. Identifikuoti konkretaus kompiuterio, kuris siuntėsi bylą, praktiškai neįmanoma. Taigi, pavyzdžiui, jei vartotojas bylą siuntėsi naudodamasis viešai prieinamu internetu kavinėje, atsakomybė teoriškai grėstų pačiai kavinei...

„Nėra įstatymo, kuris numatytų, jog IP adreso savininkas atsako už viską, kas keliauja tinklu. Internetą galima dalyti. Manau, bus sunku įrodyti, kas būtent tą failą siuntėsi. Nebent atlikti kratas, tikrinti kompiuterius“, – svarstė K.Ermanas.

Linkomanija.net savininkas taip pat pastebėjo, jog anksčiau „Microsoft“ pati nemokamai dalijo bandomąsias „Windows 7“ versijas. „Įdomu, kurią versiją jie tikrino... Pas mus yra bandomųjų versijų, kurias siųstis galima“, – teigė jis.

Turint bandomąją programos versiją, kuria norima naudotis ilgiau nei bandomąjį laikotarpį, būtina nusipirkti licenciją. Tačiau programa galima naudotis ir nelegaliai, ją nulaužiant. Tam reikia atskiros programos.

LANVA piratus gaudo... pirataudama

LANVA pirmininkas Vytas Simanavičius teigia, jog ketinama bausti ne pačius failus atsisiuntusius asmenis, o interneto tiekėjų klientus, kurių vardu sudaryta sutartis. „Mūsų taikinys – tas, kas sudarė sutartį. Interneto tiekėjai visada prašo, kad paslauga būtų naudojamasi konkrečiame kompiuteryje. IP adresus perdavėme policijai, pagal juos IPT nurodys savininkus. Jei klientas turi bevielį ryšį, privalo jį apsaugoti, kad juo negalėtų naudotis kiti klientai. Savininkas atsako, kas siunčiama“, – aiškino V.Simanavičius.

Paklaustas, kokiu būdu gavo IP adresus, V.Simanavičius paaiškino, jog LANVA turi sąskaitas visose nelegaliai failus dalijančiose svetainėse, o prieigą gavo iš pačių vartotojų. „Mes stebime visų jų veiklą, ne tik „Linkomanijos“. Kvietimus į svetaines mes gavome iš jų klientų“, – teigė jis.

Anot jo, „Windows 7“ atveju gauti tų vartotojų IP adresai, kurie tikrinimo metu leido siųstis programą. „Atsisiuntus torrent failą ir jį paleidus, byla siunčiama iš kitų kompiuterių. Tokiu būdu matomi IP adresai tų vartotojų, iš kurių failas yra atsiunčiamas. Šiuo atveju jie tampa platintojais. Mes teisę siųstis nelegalią „Windows 7“ versiją gavome iš „Microsoft“, kurių teises giname. Viską atliekame įstatymų ribose, gerai apgalvoję“, – tikino V.Simanavičius.

Anot jo, IP adresai nėra asmeninė informacija, esą konkrečius vartotojus nurodys IPT policijos reikalavimu. „Privati informacija nebuvo renkama. Ši informacija yra viešai prieinama. Privati bus tik tuo metu, kai gausime duomenis iš tiekėjų. Mes turime teisę rinkti informaciją apie tuos asmenis, kurie pažeidė įstatymus. Šiuo atveju intelektinės nuosavybės teisių turėtojų teisės yra svarbesnės nei duomenų subjekto interesai“, – tikino LANVA pirmininkas.

„Windows 7“ atsisiuntusiems vartotojams gresia tūkstantinės baudos: 1–2 tūkst. Lt bauda, iki 200 proc. prekės vertės („Windows 7 Ultimate“ kainuoja apie 700 Lt), taip pat „Microsoft“ gali prisiteisti neturtinę žalą.

Lyg raganų medžioklė

Linkomanija.net yra uždaras tinklas. V.Simanavičius teigė, jog ir uždaroje bendruomenėje esantys duomenys laikytini vieša informacija. Anot jo, kompiuterinis tinklas yra tas, kuriame sujungta du ar daugiau kompiuterių, nesvarbu, ar tai visiems prieinamas internetas, ar vietinis tinklas.

Teoriškai tokiu atveju ir už filmo, muzikos, žaidimo ar kitos bylos kopijavimą namuose į kitą kompiuterį asmuo gali būti baudžiamas dėl platinimo.

V.Simanavičius pokalbio metu minėjo, jog šiose bylose LANVA neturės įrodyti, jog būtent tas vartotojas atsisiuntė failą. Atvirkščiai – vartotojas turės įrodyti, jog jo tinklu byla nekeliavo. Tačiau LANVA pirmininkui neatrodo, jog tai sudaro galimybę vartotojus bausti nebūtais dalykais.

LANVA taip pat renka informaciją apie kitų tipų bylų – dainų, filmų, žaidimų – siuntėjus.

V.Simanavičiaus teigimu, ateityje nebeprireiks policijos įsikišimo, esą ieškiniai bus keliami be bylų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (78)