Bažnyčia priima „svarbų“ ilgalaikį sprendimą dėl iškastinio kuro  (0)

Dievas atsigręžia į gamtosaugą ar bent jau bando. Pasaulinė bažnyčių taryba (WCC) nebeketina toliau investuoti į iškastinį kurą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praėjusią savaitę kuruojanti organizacija, kuri atstovauja 345 bažnyčioms iš 110 šalių, iškastinį kurą įtraukė į dėl etinių priežasčių nebefinansuojamų pramonės šakų sąrašą. WCC tikisi, kad organizacijos narės paseks šiuo pavyzdžiu.

Nors šis žingsnis gali pasirodyti kaip bažnyčios pastangos didinti klimato kaitos suvokimą, tačiau vien toks sprendimas nelabai ką reiškia, nes WCC šiuo metu neturi investicijų iškastinio kuro pramonėje. Tačiau kai kurios narės turi.

Pavyzdžiui, iškastinis kuras sudaro beveik didžiausią Anglijos bažnyčių investicijų dalį – net 89 mln. svarų investuota į tokius energetikos gigantus kaip Shell ir BP.

Šiemet bažnyčia savo pareiškime dėl aplinkosaugos klimato kaitą įvardino kaip „aktualų etikos klausimą“.

Nelengva užduotis

Pareiškime Anglijos bažnyčia tikino, kad atnaujinta investicijų politika bus paskelbta jau 2015 metais, tačiau kunigas bei etiško investavimo valdybos vadovas Reverendas Richardas Burridge'as sako, kad išparduoti iškastinio kuro investicijas nebus lengva. „Anglies dioksido tarša yra taip įsiterpusi mūsų ekonominėje sistemoje, kad etiškos investavimo politikos rekomendacijos turės būti itin gerai apgalvotos.“

Net jei bažnyčia ir nuspręstų pasitraukti – tai būtų nedidelis smūgis šiai pramonei, sako Bobas Wardas iš Grantham klimato kaitos ir aplinkos tyrimų instituto Londone. „Anglijos bažnyčios investicijos yra labai menka suma, lyginant su kompanijų pinigais, skiriamais naujų rezervų ieškojimui.

„Vis dėlto labai svarbu, kad kai kurie investuotojai sprendimus grindžia ilgalaikėmis perspektyvomis, nesvarbu, ar tai rizikos, ar etikos klausimas“, sako jis.

Melanie Mattauch iš klimato aktyvistų grupės 350.org, kuri ir paviešino WCC sprendimą, yra nusiteikusi optimistiškiau. „Šiuo atveju svarbiausias ne finansinis poveikis, o faktas, kad WCC centrinis komitetas atstovauja tiek daug bažnyčių iš viso pasaulio“, sako ji. „Manome, jog labai tikėtina, kad nemažai bažnyčių dėl šio sprendimo atitrauks savo investicijas iš šios srities..“


Azeen Ghorayshi
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (0)