Vandens skaidymas gali suteikti kurą Marse  (0)

Kuro gaminimas vietoje grįžimui iš Marso gali būti vienu žingsniu arčiau. Įdomus vandens skaidymo į vandenilį ir deguonį dviem žingsniais būdas gali pasitarnauti ne tik astronautams, bet ir žemiečiams, nes leistų naudoti atsinaujinančius energijos šaltinius vandenilio kuro gamybai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenilio kuro elementai gali tiekti energiją aparatams, nuo automobilių iki povandeninių laivų ir raketų. Taip pat jie gali šildyti pastatus ir būti nešiojamais energijos šaltiniais kompiuteriams ar kitai įrangai, naudojamai toli nuo elektros rozečių. Bet egzistuojantiems vandenilio dujų gamybos iš vandens būdams reikia daug elektros. Tai reiškia, kad atsinaujinančios energijos šaltiniai, tokie, kaip vėjas ar saulės šviesa, kurie danai nebūna pastovūs, nėra pakankamai patikimi.

Be to, „dirbtinius lapus“, kurą gaminančius iš saulės šviesos, kaip tikri lapai, didinti gali būti žalinga, sako Lee Cronin iš Glasgow universiteto, JK. Taip yra, nes maža galia dujų negamina pakankamai sparčiai, kad susiformavusias galėtų išlaikyti atskirai. „Viskas, ką jie daro, tai kaupia deguonį ir vandenilį, kol sprogsta,“ sako jis.

Cronin su kolegomis laiko tai svarbiausia kliūtimi į ateitį, kur vandenilio kuro elementai pakeičia naftą. Siekdami to išvengti, jie sukūrė prietaisą, kuriame vandenį suskaido vienas galios impulsas, tad nuolatinis energijos tiekimas nebūtinas.

Pagauk ir paleisk

Įrenginys paveikia vandenį elektra ir išlaisvina deguonį, tada vandenyje ištirpintas silicio pagrindo cheminis oksidacijos-redukcijos mediatorius sugeria atliekamus protonus ir elektronus. Užsipildęs mediatorius pamėlynuoja ir taip operatorius žino, kad jį galima pašalinti ir saugoti vėlesniam panaudojimui. Kai prisireikia vandenilio, sulietus mediatorių su platins katalizatoriumi, elektronai ir protonai rekombinuoja ir sudaro vandenilio dujas.

Visam procesui naudojamas vienas energijos impulsas, tad nepastovios atsinaujinančios energijos tam užtenka, sako Croninas. Be to, priduria, galima pagaminti 30 kartų daugiau vandenilio, nei egzistuojančiomis sistemomis. Prietaisas galėtų būti panaudotas gaminant elektrą besivystančiose šalyse arba Marse kuro gamybai raketos grįžimui į Žemę.

Neaišku, ar Cronino prietaisas galės varžytis su egzistuojančiais procesais, sako Steve'as Reece'as, vandens skaidymo ekspertas iš Lockheed Martin Kembridže, Massachusettse. „Bus įdomu pamatyti, kaip šią koncepciją eis padidinti.“

Žurnalo nuoroda: Science, DOI: 10.1126/science.1257443


Katharine Sanderson
New Scientist


Dėkojame Tomui P. už pasiūlytą temą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai (0)