Kaip pigiai ir paprastai medžiaginius batus paversti atspariais drėgmei ir vandeniui (Video)  (1)

Tam, kad apsaugotumėte avalynę nuo nepageidaujamo vandens poveikio galime naudoti brangias impregnavimo priemones. Arba pigaus problemos sprendimo galite ieškoti namuose ir batų apsaugai rinktis vašką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viskas ko jums reikia, tai žvakės bei plaukų džiovintuvo. Trindami batą žvake, padenkite visą avalynės paviršių vašku. Nesijaudinkite dėl aiškiai matomo vaško. Jis taps nepastebimu vos tik panaudosite plaukų džiovintuvą. Po to palikite batus kambario temperatūroje bent penkioms minutėms, kad vaškas galutinai išdžiūtų.

Šis metodas yra veiksmingas, nes vaškas - atspari vandeniui medžiaga. Plaukų džiovintuvo skleidžiama šiluma išlydo vašką, taigi jis tolygiai pasiskirsto ir padengia visą bato paviršių, taip neleisdamas vandeniui prasiskverbti į avalynės vidų. Tai bekvapis, greitas, paprastas bei pigus būdas apsaugoti batus nuo rudeniškų ar pavasario darganų.

Hidrofobiškas purškalas

Jeigu esate modernių technologijų gerbėjas ir nemėgstate eksperimentuoti, tuomet reiktų rinktis gamyklinę produkciją - nanotechnologijų pagrindu pagamintus hidrofobiškus purškalus.

Kaip yra būdinga daugeliui žmogaus išradimų, įkvėpimo ir idėjų semiamiasi iš gamtos. Lotuso lapas yra žinomiausias hidrofobinio paviršiaus pavyzdys.

Dėl mikro ir nanoskopinės lapo paviršiaus struktūros, vanduo ant lapo surenka visus jo kelyje pasitaikančius nešvarumus. Ši augalo savybė vadinama lotuso efektu. Taip augalas prisitaikė natūraliai nusivalyti visus ant jo limpančius nešvarumus.

Ištyrus lotuso efektą apie 1970-aisais metais, nanotechnologams kilo idėja sukurti tokių paviršių, kad jį būtų galima naudoti kasdieniame gyvenime. Taip atsirado ne tik hidrofobiniai paviršiai, bet ir hidrofobinis purškalas. Hidrofobiškumas jau seniau buvo naudojamas industriniame sektoriuje, pavyzdžiui, padengiant laivų sienas hidrofobiniu dangalu, kad sumažėtų trintis su vandeniu ir laivas naudotų mažiau degalų. Taip pat tokiu būdu laivo korpusas mažiau rūdija.

 

Kaip ir rodoma video reportaže, hidrofobinis purškalas apsaugo ne vien nuo vandens, o apskritai nuo pačių įvairiausių skysčių, kurie galėtų išpurvinti objektą. Užsipylę kečiupo ant baltų sportbačių nebijosite, kad liks dėmės. Eikite į žygį, briskite per purvą ir ant batų ar kelnių neliks purvo dėmių. Apipurkškite savo akinius ir per lietų nesijaudinsite, kad nematote kelio.

Žinoma, išlieka klausimų dėl nanotechnologijomis pagrįstų medžiagų poveikio sveikatai - apie tai reguliariai pasirodo įvairiausių straipsnių. Šiuo klausimu aiškios pozicijos mokslas dar neturi, tad neverta per daug smagintis tokiais purškalais, tačiau ten kur tikrai reikia, naudoti galima drąsiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(21)
(4)
(17)

Komentarai (1)