Jokių paslapčių: 5 galimybės, kaip sužinoti ką veikia kompiuteris ir jo aktyvios programos  (1)

Galbūt esate vienas iš tų asmenų, kurie reiškia nuolatinį nepasitenkinimą „Microsoft“ korporacijos kuriama „Windows“ operacine sistema ir jos funkcijomis, tačiau vis tiek ja naudojatės? O galbūt jums tiesiog neužtenka pagal nutylėjimą integruotos programinės įrangos funkcinių galimybių dirbant su šia platforma? Kad ir su kokiais nepatogumais susiduriate, svarbiausia yra žinoti, kad juos pašalinti visuomet yra įmanoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiekvieną iš šių nepatogumų galima eliminuoti panaudojant trečiųjų šalių programinius įrankius, kurie gali tapti pilnaverčiu pakaitalu pagal nutylėjimą įdiegtoms programoms. Vis dėlto esant poreikiui jos gali pasitarnauti ir kaip papildomas lygiagretus programinis paketas, kuris naudojamas prireikus, pavyzdžiui, didesnio funkcionalumo.

Būtent šį kartą norime jus supažindinti su penkiomis bene geriausiomis rinkoje esančiomis trečiųjų šalių užduočių tvarkyklėmis (angl. task manager), kurias galėsite naudoti kaip alternatyvą pagal nutylėjimą įdiegtai užduočių tvarkyklei „Windows“ operacinėje sistemoje.

„Process Explorer“

„Process Explorer“ – tai viena populiariausių alternatyvų klasikinei „Windows“ operacinės sistemos užduočių tvarkyklei. Bene pagrindinė to priežastis yra tai, kad „Process Explorer“ pasižymį kur kas didesne funkcijų gausa, grupuoja veikiančius procesus su paleistomis programinėmis įrangomis ir visa tai pateikia naudojant įprastas piktogramas. Be to, ši užduočių tvarkylė taip pat leidžia peržiūrėti procesus pagal atvertus langus bei pateikia kur kas detalesnę išklotinę apie atitinkamo proceso ar programinės įrangos naudojamus resursus.

Ši užduočių tvarkyklė yra nemokama ir gali būti naudojama bet kurioje „Windows“ operacinėje sistemoje pradedant „XP“. Be to, „Process Explorer“ nereikalauja įdiegimo, todėl esant poreikiui gali būti greitai paleista iš bet kokios laikmenos bet kuriame kompiuteryje su „Windows“ platforma.

„Process Hacker“

„Process Hacker“ – tai labai panašų funkcijų pasirinkimą bei vartotojo sąsają turinti užduočių tvarkyklė kaip ir prieš tai aptartoji „Process Explorer“. Būtent dėl tos priežasties pasirinkimą naudoti „Process Hacker“ ar „Process Explorer“ dažniausiai lemia nedideli vartotojo sąsajos kosmetiniai skirtumai, kurie garantuoja šiek tiek kitokią prieigą prie tų pačių funkcijų.

Bene esminis „Process Hacker“ užduočių tvarkyklės privalumas prieš „Process Explorer“ yra tai, kad ši programinė įranga yra atviro kodo, todėl kiekvienas norintis nesunkiai gali prisidėti prie jos kūrimo. Be to, „Process Hacker“ turi ne tik „portable“, bet ir įprastinio įdiegimo reikalaujančią programinės įrangos versiją, todėl yra labiau tinkama naudoti kaip pilnavertė alternatyva klasikinei „Windows“ užduočių tvarkyklei.

„System Explorer“

„System Explorer“ esminis skiriamasis bruožas – didelis funkcionalumas, tačiau pastebimai supaprastinta vartotojo sąsają, kuri yra priimtina tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems vartotojams. Būtent šioje užduočių tvarkyklėje pagrindinės ir dažniausiai naudojamos funkcijos yra matomos pagrindiniame programos lange, tačiau labiau pažengę vartotojai papildomame meniu taip pat ras viską kuo pasižymi ir anksčiau aptartos „Process Hacker“ ar „Process Explorer“ programos.

Be to, „System Explorer“ turi ir vieną pastebimą pranašumą. Jis susijęs su nuolatos atnaujinama duomenų baze, kurioje kaupiama informacija apie įtartinus arba saugumo pavojų kompiuteriui keliančius procesus bei programines įrangas. Taigi ši funkcija užduočių tvarkyklėje pastebėjus įtartiną veikiantį procesą ar programinę įrangą, leidžia tiesiog vienu klavišo paspaudimu įsitikinti ar tai nekelia grėsmės jūsų kompiuteriui.

„System Explorer“ taip pat turi tiek „portable“ tipo, tiek įprastinio įdiegimo reikalaujančią programinės įrangos versiją ir gali būti naudojama bet kurioje „Windows“ operacinėje sistemoje pradedant „XP“.

„Process Lasso“

„Process Lasso“ – tai daugiau nei įprasta užduočių tvarkyklė, kadangi ši programinė įranga gali būti naudojama ir kaip užduočių optimizavimo bei automatizavimo įrankis, o tai leidžia garantuoti sklandesnį „Windows“ operacinės sistemos darbą. Pavyzdžiui, viena labiausiai vertinamų „Process Lasso“ funkcijų yra „ProBalance“. Ši funkcija leidžianti optimizuoti ir paskirstyti centrinio procesoriaus resursus atliekant veikiančių sistemos procesų valdymą.

Vis dėlto „Process Lasso“ turi ir daug įrankių, kurie yra nesusiję su optimizavimu ar automatizavimu, o tiesiog skirti realizuoti standartines užduočių tvarkyklės funkcijas. Tačiau norint gauti prieigą prie visų šios funkcionalios programinės įrangos funkcijų teks pakloti 25 JAV dolerius. Be to, „Process Lasso“ neturi „portable“ versijos, todėl būtinai turi būti įdiegta į „Windows“ operacinę sistemą atitinkamame kompiuteryje.

„DBC Taskman“

Galiausiai kad ir kiek alternatyvų beieškotume, dauguma sutinka, kad pasirodžius „Windows 8“ operacinei sistemai pagal nutylėjimą integruota užduočių tvarkyklė taip pat tapo pakankamai funkcionali ir patogi. Vis dėlto kai kurie „Windows“ vartotojai šiuo metu dar išgyvena pereinamą laikotarpį ir skirtis su „Windows 7“ operacine sistema nepajėgia, todėl turi naudotis senąją užduočių tvarkylės versija.

Šią problemą galima labai greitai išspręsti su „DBC Taskam“ užduočių tvarkyle. Ji siūlo bazinį „Windows 8“ operacinėje sistemoje pradėtos naudoti užduočių tvarkylės funkcionalumą bei naujas papildomas funkcijas, tačiau yra pritaikyta veikti populiarioje „Windows 7“ operacinėje sistemoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(56)
(37)
(19)

Komentarai (1)