Kuris tiksliau skaičiuoja žingsnius - „Huami Amazfit Pace“ ar „Xiaomi Mi Band 2“? Netikėti skirtumai bei praktiškos išvados  (3)

Internete pasitaiko diskusijų, kuriose išmaniųjų laikrodžių ir apyrankių savininkai nesutaria dėl to, kuris įrenginys tiksliau skaičiuoja nueitus žingsnius arba nueitą atstumą. Tad dėl šios priežasties nusprendėme patys atlikti nedidelį eksperimentą, kurio metu palyginome du įrenginius: „Huami Amazfit Pace“ ir „Xiaomi Mi Band 2“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Logiškai galvojant, šių įrenginių veikimo ypatumai turėtų skirtis. Pirmiausia, bandysime palyginti skirtingų klasių įrenginius.

Pvz. „Huami Amazfit Pace” yra pilnavertis išmanusis laikrodis, savyje turintis ir GPS imtuvą. Tuo tarpu „Xiaomi Mi Band 2“ yra tam tikra prasme paprastesnis gaminys – tai išmanioji apyrankė, turinti mažesnį funkcijų asortimentą, ribotesnes informacijos vaizdavimo galimybes, ir be GPS imtuvo. Apie šią apyrankę jau rašėme išsamią apžvalgą.

Tačiau tam tikrų panašumų visgi esama. Abu gaminiai turi tiesioginių ryšių su „Xiaomi“ kompanija – jei kam įdomu, kuo siejasi „Huami“ ir „Xiaomi“, galite paskaityti šiame straipsnyje. Tačiau tai nei kiek nesumažina mūsų noro atlikti eksperimentą – idealiu atveju įrenginiai galėtų veikti vienodai tiksliai. Tačiau praktikoje skirtumų esama beveik visada.

Kaip gi atlikome šį eksperimentą?

Iš viso išbandėme du paprastus scenarijus. Pirmasis: įrenginiai palyginami namų sąlygomis, visiškai natūraliai vaikščiojant maždaug 10 minučių laiko tarpą. Antrasis scenarijus: ėjimas lauko sąlygomis, naudojant GPS. Bandymu metu abu įrenginiai buvo dėvimi ant kairiosios rankos.

Namų sąlygomis, per 10 minučių užfiksuoti tokie rezultatai:

Įrenginys

Žingsniai

Skirtumas (palyginant su Amazfit Pace)

Skirtumas (palyginant su Mi Band 2)

Laiko tarpas

Ranka

Huami Amazfit Pace

414

-

-22,3%

10 min

Kairė (ant riešo)

Xiaomi Mi Band 2

533

+28,7%

-

10 min

Kairė (šiek tiek aukščiau riešo)

 

Rezultatai buvo tikrai kiek netikėti, kadangi skirtumas gavosi gana nemažas. Tiksliai žingsnių neskaičiavome, tad etalono su kuriuo būtų galima palyginti neturime. Šiuo tikslu darysime prielaidą, kad bandymas lauke su įjungtu GPS bus patikimesnis. Taigi, šio eksperimento metu lauke įjungėme „Huami Amazfit Pace“ sportinį ėjimo režimą, kuris automatiškai aktyvuoja GPS įrangą.

Antrojo bandymo rezultatai štai tokie:

Įrenginys

Žingsniai

Skirtumas (palyginant su Amazfit Pace)

Skirtumas (palyginant su Mi Band 2)

Ranka

Huami Amazfit Pace

4699

-

-1,08%

Kairė (ant riešo)

Xiaomi Mi Band 2

4720

 

+1,09%

-

Kairė (šiek tiek aukščiau riešo)

 

Šį kartą gauti duomenys yra gerokai artimesni vienas kito, ir užfiksuotų žingsnių skirtumas sudaro maždaug vieną procentą, t.y. „Mi Band 2“ vėl pasižymi „polinkiu“ priskaičiuoti daugiau.

Gali kilti mintis, kad „Mi Band 2“ yra pigesnis, todėl lyg ir turėtų veikti prasčiau. Tačiau neskubėkite su išvadomis. Be abejo, tikslaus etalono palyginimui neturėjome, tačiau atlikome kelis papildomus bandymus namų sąlygomis – gal visgi pirmasis eksperimentas  buvo atliktas klaidingai?

Tačiau po papildomų eksperimentų paaiškėjo, kad su eksperimentu viskas buvo gerai. Ir visgi panašu, kad „Huami Amazfit Pace“ kiek sunkiau reaguoja į judėjimą stipriai keičiant kryptį (pvz. apsisukant ir pradedant eiti priešinga kryptimi), ir su kiekvienu tokiu apsisukimu šis įrenginys „pameta“ 2-3 žingsnius. O kadangi namie kaip tik toks vaikščiojimo pobūdis dominuoja, tai ir lėmė didelę paklaida, ir šį kartą – būtent „Amazfit Pace“ nenaudai.

Lauke ko gero priekaištus išmaniajam laikrodžiui reikšti būtų problematiška, kadangi nueitas atstumas patikrinamas dar ir pagal GPS parodymus, o pagal atstumą algoritmas gali perskaičiuoti ir žingsnių skaičių. Tad čia apytiksliai vertintume, kad „Mi Band 2“ turi maždaug +1% paklaidą palyginti su „Amazfit Pace“. Tuo labiau, kad antrasis eksperimentas atliktas einant beveik vien tik tiesų kelią.

Su išjungtu GPS didesnio atstumo nueiti nemėginome, tačiau kelių minučių vaikščiojimo laikotarpyje abiejų išmaniųjų įrenginių parodymai gan stabiliai atkartojo vienas kitą.

Aukščiau esančioje iliustracijoje matote programėlių „Amazfit Watch“ ir „Mi Fit“ langus, kuriuose yra parodyta naudojamo algoritmo versija. Kadangi gamintojai vienas su kitu bendradarbiauja tikrai glaudžiai, todėl labai tikėtina, kad jų gaminiuose naudojamas identiškas ar beveik identiškas algoritmas. Tačiau įrenginių korpusai nevienodi, ir taip pat logiška manyti, kad yra naudojami skirtingi mikroprocesoriai, ir galbūt skirtingi jutikliai. Todėl natūralu, jog ir tas pats skaičiavimo algoritmas su skirtingais įrenginiais gali duoti skirtingus parodymus.

Apibendrinimas

Abu testuoti įrenginiai – ir „Huami Amazfit Pace“, ir „Xiaomi Mi Band 2“ butiniams poreikiams yra tikrai labai geri. Realiai juos abu išbandėme ilgesnį laiko tarpą, ir abu jie veikia be priekaištų.

Tačiau akivaizdu, kad yra tam tikrų veikimo niuansų, kuriuos reikėtų žinoti prieš renkantis kažką iš šių laikrodžių.

Pirmiausia, tenka pripažint, kad „Huami“ gaminys namuose šiek tiek nuo jūsų „nusuks“ fizinio aktyvumo rezultatus, tad namų šeimininkėms, kurios norėtų žinoti, kiek žingsnių nukulniuoja vien tvarkydamos savo namus, verčiau rinktis „Xiaomi Mi Band 2“. Ir nepalyginamai pigesnis, ir namuose kur kas tiksliau skaičiuoja žingsnius. 

Tačiau iš tikro „Huami Amazfit Pace“ ir nėra skirtas namų naudojimui - kaip tik šio gaminio pilnas potencialas atsiskleidžia būtent lauko sąlygomis, o išmaniųjų funkcijų gausa taip pat visai kitokia. O ir medikų rekomenduojamus 10-15 tūkstančių žingsnių per dieną ko gero norėsite nueiti ne vaikščiodami aplink kambario stalą, o atviresnėje erdvėje, kur „Huami Amazfit Pace“ veiks nepriekaištingai ir gal net šiek tiek tiksliau už  „Xiaomi Mi Band 2“.

Na, o kas liečia „Xiaomi Mi Band 2“, jį tenka tik pagirti - jei nėra poreikio GPS imtuvui, kokybiškam ekranui ir pilnam išmaniojo laikrodžio funkcionalumui, su aktyvumo stebėjimu jis susitvarko tiesiog idealiai bet kokiose situacijose. Tai jau ne pirmas kartas, kai kompaktiškas ir nebrangus įrenginys visais požiūriais pateisina savo vardą - ar beverta stebėtis, kodėl tai bene populiariausia apyrankė visame pasaulyje?

Šiuo metu „Xiaomi Mi Band 2“ Kinijoje su nuolaida kainuoja 24€, o jau minėta „Huami Amazfit Pace“ siūloma su retai pasitaikančia beveik 20% nuolaida ir kainuoja 87€

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai (3)