Pirkimas iš Kinijos parduotuvių nuo A iki Z: svarbiausi klausimai ir atsakymai  (1)

Šiame straipsnyje surasite atsakymus į svarbiausius klausimus, kaip pirkti Kinijos elektroninėse parduotuvėse, kaip išsirinkti geriausias prekes, kokia faktinė situacija su muitais, prekių pristatymu į Lietuvą ir garantiniu aptarnavimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėmesio! Pirkimas iš Kinijos parduotuvių yra visiška Jūsų atsakomybė. Technologijos.lt tiesiog seka ir skelbia karščiausias akcijas, rengia produktų apžvalgas, atrenka pačius geriausius daiktus, dalinasi kitų skaitytojų patirtimi, tačiau neturi jokių tiesioginių sąsajų su Kinijos parduotuvėmis, tad neatsako nei už prekių pristatymą, nei už muitus, nei už garantinį aptarnavimą.

Svarbiausi klausimai ir jų atsakymai

  1. Kodėl verta pirkti tiesiai iš Kinijos parduotuvių? Verta, nes:
    1. Nepalyginamai didesnis prekių asortimentas nei Lietuvos parduotuvėse – surasite visiškai naujų gamintojų ir tokių produktų, kokių pas mus niekada neužveža
    2. Kinai yra vieni geriausių pardavėjų pasaulyje, tad siūlo labai daug, dinamiškai besikeičiančių nuolaidų - kainos dažnai būna bent 30-50% mažesnės nei Lietuvoje, tačiaus kartais pasitaiko tokių pasiūlymų, kad kainos nukrenta 2-3 kartus žemiau nei Lietuvoje. Tačiau aklai pirkti neverta - pasibaigus akcijoms, prekių kaina gali būti net didesnė nei Lietuvoje. 
  2. Kokias Kinijos parduotuves rekomenduojame?
    1. Labiausiai patikimos, vakariečiams pritaikytos yra Gearbest, TomTop, Cafago, Geekbuying, GeeKmaxi parduotuvės. Didžiausia iš jų yra Gearbest – joje dažniausiai būna geriausios kainos ir didžiausias prekių asortimentas.
    2. Specifinių prekių galima ieškoti AliExpress, bet tai ne viena parduotuvė, o platforma, per kurią prekiauja tūkstančiai skirtingų pardavėjų. Kiekvienas pardavėjas – atskira istorija. Reikėtų rinktis labiausiai patikimus, daugiausiai teigiamų įvertinimų turinčius pardavėjus. Plačiau apie pirkimą AliExpress straipsnyje Kaip saugiai pirkti „AliExpress“ internetinėje parduotuvėje: pirkimų gidas nuo A iki Z.
  3. Nuo ko pradėti?
    1. Pirmiausia, reikia užsiregistruoti norimoje parduotuvėje. Kaip užsiregistruoti „Gearbest“ ir kaip joje vyksta pirkimas, skaitykite straipsnyje Pirkimas Gearbest.com nuo A iki Z: kaip mokama už prekes, kaip vyksta pristatymas ir ar reikia bijoti muitų
    2. Apmokėjimui už prekes rekomenduojame turėti PayPal paskyra – tai tarpininkas tarp parduotuvės ir Jūsų banko, užtikrinantis pinigų sugrąžinimą nevykusio pirkimo atveju. Instrukcijos, kaip sukurti PayPal sąskaitą.
  4. Ar Kinijoje parduodami daiktai yra patikimi?
    1. Absoliuti daugumą Lietuvoje ir Europoje parduodamų daiktų yra pagaminta Kinijoje, tad šia prasme jokio skirtumo iš kur perkate
    2. Yra labai garsių ir patikimų Kinijos gamintojų, kurie žinomi visama pasaulyje, pvz., „Xiaomi“, „Huawei“, „Meizu“ ir t.t. Pirkdami iš Kinijos jų produkciją, gaunate tuos pačius daiktus, kuriuos pirktumėte Lietuvoje, išskyrus tuos atvejus, jei perkate kinišką versiją.
    3. Maži Kinijos gamintojai jau irgi gamina labai gerą produkciją, tačiau reikia blaiviai rinktis – jei gaminys yra labai pigus, akivaizdžiai bus kažkur pataupyta. Kartais tai nėra blogai – gali tiesiog nebūti papildomų ir nenaudingų funkcijų, o kartais gali būti pataupyta patikimumo sąskaita. Technologijos.lt paprastai atrenka tuos produktus, kuriuose pataupymas nesumažino pačio daikto kokybės. 
    4. Kinijos gamintojai ir elektroninės parduotuvės dažniausiai orientuojasi į biudžetinės ir vidutinės klasės produktus, kuriems svarbiausia gera kaina ir gerai atliekama pagrindinė funkcija. Jie retai siūlo pačius brangiausius ir universaliausius daiktus, tinkamus visiems gyvenimo atvejams – tokių reikia ieškoti Europos, Japonijos, JAV gamintojų pasiūloje.
  5. Ką reiškia kiniška ir tarptautinė versija?
    1. Jeigu prie elektroninės prekės parašyta, kad tai kiniška versija, vadinasi, pagal nutylėjimą ji turės įdiegtą kinų kalbą ir maitinimo kištukas, jei tokį turi, bus kiniškas. Prieš perkant reikia pažiūrėti aprašymą ir/ar vartotojų klausimus/atsakymus, ar bus galimybė persijungti į anglų kalbą (tokia galimybė būna dažnai, bet ne visada) ir kartu užsisakyti maitinimo adaptarį į lietuviško tipo elektros lizdą. Tiesa, tokių adapterių pilna ir Lietuvoje ūkinių prekių parduotuvėje. 
    2. Jeigu prie prekės parašyta, kad tai tarptautinė versija, vadinasi, joje iš karto įdiegta anglų kalba ir yra standartinis Europai tinkamas elektros kištukas. 
  6. Kaip išsirinkti geriausius daiktus iš Kinijos?
    1. Skaitykite pirkėjų atsiliepimus – populiariose parduotuvėse, tokiose kaip „Gearbest“ jų yra labai daug
    2. Ieškokite daiktų apžvalgų
    3. Sekite technologijos.lt straipsnius – mes turime išsamiausią lietuvišką kiniškų daiktų katalogą su aprašymais, jame aprašome įdomiausius ir perspektyviausius kiniškų daiktų anonsus, sudarome daiktų reitingus pagal apžvalgas, pateikiame išsamias apžvalgų suvestines arba patys atliekame apžvalgas. Mūsų aprašymuose iš esmės nebūna atsitiktinių daiktų – visi jie kažkuo išskirtiniai ir dažniausiai yra geriausi savo kainų grupėje.
  7. Kaip sužinoti geriausias nuolaidas, gauti nuolaidų kuponus ir nepraleisti svarbiausių akcijų?
    1. Sekite technologijos.lt skyrelyje Rinka pasirodančius tekstus – mes kiekvieną savaitę skelbiame apie visas pagrindines akcijas, didžiausius kainų sumažėjimus, specialius nuolaidų kuponus.
    2. Sekite kitus užsienio šaltinius, kurie aprašo įdomias akcijas iš Kinijos parduotuvių
  8. Ar parduotuvės neapgaus ir prekė tikrai atkeliaus į Lietuvą?
    1. Žinomos elektroninės parduotuvės saugo savo reputaciją ir apgavystėmis neužsiima – dėl to nerimauti tkrai nereikia. Visame pasaulyje iš Kinijos perka milijonai pirkėjų ir dėl apgavysčių niekas nesiskundžia, tačiau prekės kartais pasimeta. Apgavystės gali pasitaikyti nebent naudojantis neaiškia parduotuve – to reikėtų vengti.
    2. Kad būtų ramiau dėl galimo prekių pasimetimo, visada rekomenduojame mokėti per PayPal – tai finansinių operacijų tarpininkas, suteikiantis galimybę atšaukti mokėjimą jeigu prekės negavote per pardavėjo nurodytą laiką. Jei neturite PayPal sąskaitos, rekomenduojame ją susikurti – tai padaryti nėra sudėtinga ir yra daug instrukcijų kaip tai padaryti.
  9. Ką tai reiškia Kinijos sandėlys arba ES sandėlys?
    1. Kiekviena Kinijos parduotuvė turi savo sandėlius, kuriuose laiko pardavimui paruoštas prekes. Šie sandėliai būna ne tik įvairiuose miestuose, bet net skirtingose valstybės – dalis jų yra Kinijoje, dalis ES valstybėse. Pvz., Gearbest dalį prekių parduoda iš Honkonge esančio sandėlio, dalį iš Lenkijoje ir Čekijoje esančių sandėlių.
    2. Sandėlys visada nurodomas prie prekės aprašymo. Kai kurios parduotuvės iš karto nurodo, kokioje valstybėje yra sandėlys (Kinija, Vokietija, Lenkija), kitos kodinį pavadinimą, pvz., Gearbest sandėlio žymėjimas „Fast-23“ reiškia Čekijos sandėlį,  o „Fast-08“  - Lenkijos sandėlį.
  10. Per kiek laiko ateis užsakytos prekės iš Kinijos?
    1. Jeigu perkate iš Kinijos sandėlio ir ją siunčiate paštu, prekė keliaus ilgiausiai – apie 3-4 savaites (rekomenduojame šį siuntimo būdą, nes jis dažnai būna nemokamas ir padeda ženkliai sumažinti muitų tikimybę)
    2. Jeigu perkate iš Kinijos sandėlio ir siunčiate per greitąją siuntų tarnybą, pvz. naudojate „Expedited Shipping“ siuntimo būdą, prekė atkeliaus per kelias dienas, bet tai kainuos gana brangiai ir labai tikėtina, kad pateks į muitinę.
    3. Jei perkate Kinijos parduotuvėje iš ES sandėlio, ji atkeliaus per kažkurią iš siuntų tarnybą ir Lietuvą pasieks per kelias - keliolika dienų, muitų nebus. 
  11. Kodėl kartais prekės vėluoja ar neateina iš viso?
    1. Kai kada prekės gali keliauti ir mėnesį ar net daugiau,  bet tai nebus joks vėlavimas. Visada reikia žiūrėti, kada pardavėjas pažadėjo išsiųsti prekę ir kiek užtruks pats pristatymas. Kinijos parduotuvės dažnai priima išankstinius užsakymus, o prekes supakuoja ir išsiunčia tik jas gavęs iš gamintojo po kelių savaičių nuo užsakymo priėmimo. Išsamiai apie tai straipsnyje Pirkimas Gearbest.com nuo A iki Z: kodėl vėluoja prekės ir ką apie tai sako patys kinai
    2. Gamintojas pristatė mažiau prekių, nei buvo žadėjęs arba dalis jų su defektais. Tokių situacijų tikrai pasitaiko išankstinių užsakymų metu. Pvz., Gearbest gavo pažadą, kad gamintojas po savaitės į sandėlį pristatys 100 prekių. Parduotuvė paleido išankstinį užsakymą ir pirkėjai visas pažadėtas prekes užsakė. Iš gamintojo atėjo 100 pažadėtų prekių, bet 5 buvo pažeistos siuntimo metu ir jos jau nėra tinkamos pardavimui. Tad 95 pirmiems pirkėjams iš karto išsiunčiamos jų užsakytos prekės, o paskutiniems 5 niekas nesiunčiama. Europos parduotuvės apie tokią situaciją tiems 5 pirkėjams praneštų iš karto ir grąžintų pinigus arba pasiūlytų palaukti kitos siuntos, o kinai elgiasi kitaip – jie nieko nesako ir laukia, kol gamintojas atsiųs naują prekių partiją ir štai iš jos išsiųs prekes tiems 5 pirkėjams. Bet nauja partija gali būti ir už savaitės, ir už mėnesio. Tokiu atveju klientų aptarnavimas visada žadės išsiųsti prekes, bet pačio išsiuntimo nematysite – galite laukti, kol jos bus išsiųstos, o galite tiesiog atšaukti užsakymą.
    3. Prekes kartais pamirštamos išsiųsti – taip nutinka retai, bet kartais pasitaiko, ypač jei buvo užsilikusių neįvykdytų siuntimų išankstinio užsakymo metu ir nuo jo praėjo mėnuo ar daugiau. Taip nutinka galbūt dėl žmogiškos klaidos, galbūt dėl programinės klaidos sandėlyje. Užsakius prekę, parduotuvės vartotojo paskyroje suteikia informaciją apie prekės būseną. Jei ji neišsiunčiama tada, kaip buvo žadėta užsakymo metu, reikėtų parašyti į klientų aptarnavimo skyrių – paprasto užmiršimo atveju toks parašymas iš karto sprendžia problemą ir prekė išsiunčiama.
    4. Prekės pasimeta siuntimo metu. Negalvokite, kad tai sąmokslo teorija – iš tikro, per visą pasaulį pasimeta labai daug prekių. Iš Kinijos vežama milijonai pakuočių, kraunama su pakrovėjais, tad tiesiog neįmanoma išvengti, kad kažkuri prekė neiškristų pakrovimo metu. Arba bus pažeista pakuotė toje vietoje, kur yra pristatymo adresas. Arba tiesiog kažkuris iš darbuotojų pasiims atsitiktinį paketą sau. Taip tikrai vyksta – net „Amazon“ to neišvengia, tad sugalvojo originalų būdą, kaip kovoti su siuntų vagystėmis. Kad prekė pasimetė, geriausiai matosi iš to, jog parduotuvė informavo apie išsiuntimą ir net atsiuntė prekės stebėjimo kodą, bet siuntos stebėjimo sistema rodo, kad prekė kažkuriame paskirstymo taške nebejuda. Ką daryti? Jeigu turite siuntos draudimą, tereikia apie tai informuoti parduotuvės klientų aptarnavimo skyrių. Jei neturite siuntos draudimo, galite nebent tartis dėl dalies sumos sugrąžinimo, bet parduotuvė gali ir nesutikti. Pati siuntos tarnyba už tokius dalykus neatsako.
  12. Kas tai yra siuntos draudimas („Insurance“)?
    1. Prekių užsakymų metu tokios parduotuvės kaip Gearbest  siūlo ir siuntos draudimą („Insurance“). Tai – gana naudinga paslauga, nes tuomet Gearbest įsipareigoja kompensuoti siuntimo metu patirtą žalą ar visiškai prarastus pirkinius. Jums bus išsiųstas antras toks pats daiktas arba sugrąžinti pinigai.
    2. Jeigu daiktas pasimetė, bet neturite draudimo, galite tikėtis nebent geros valios žesto – seniau parduotuvė sutikdavo grąžinti pusė pirkinio sumos, bet dabar vis rečiau tai daroma, nes daugelis pirkėjų užsisako draudimą. Tokiu atveju galima naudotis radikaliu būdu – atšaukti mokėjimą per PayPal nurodant priežastį – negauta prekė. Tačiau dažnai to nerekomenduojame daryti, nes nuo to priklauso pirkėjo reputacija PayPal sistemoje.
  13. Ar reikia mokėti muitus?
    1. Nereikia, jei perkate tiesiai iš bet kokios Kinijos parduotuvės ES sandėlių, su sąlyga, kad prekės tikrai yra tame sandėlyje. Didžiosios parduotuvės apie tai nemeluoja, tačiau yra rizika perkant paskutinius prekių vienetus iš ES sandėlio – kartais būna, kad sistema dar rodo, kad jos yra, o fiziškai ES sandėlyje jau neliko. Tokiu atveju kinai užsakymo neatšauks, o tiesiog išsiųs prekę iš Kinijos, o tai reikš labai didelę muitų tikimybę. Taip atsiranda istorijos, kad muitus reikia mokėti perkant ir iš ES sandėlių. 
    2. Nereikia, jei prekės vertė be siuntimo išlaidų yra mažesnė nei 22 eurai
    3. Nereikia, jei parduotuvė nurodo, kad pati kompensuos visus mokesčius, pvz, kartais  taip daro TomTop.
    4. Dažniausiai nereikia, jei iš Gearbest Kinijos sandėlių siunčiate registruotu paštu (yra nedidelė tikimybė, kad muitus teks sumokėti - tai nutinka 1-3 atvejais iš 100)
    5. Dažniausiai nereikia, jei iš Gearbest Kinijos sandėlių siunčiate „Priority Line“ metodu
    6. Dažniausiai reikia, jei siunčiate „Expedited Shipping“ metodu, išskyrus toms perkėms, kurios kainuoja mažiau nei 22€ arba siunčiamos iš ES sandėlių.
  14. Kodėl dažniausiai nebūna muitų siunčiant per Paštą ar „Priority Line“ metodu ir kodėl jie kartais pasitaiko?
    Tai, kad siunčiant per Paštą ar „Priority Line“ metodu dažniausiai nebūna muitų - vieša paslaptis, apie kurią žino visi, pradedant pirkėjais, baigiant muitininkais ir net valstybių vadovais. Yra net skaičiuojama, kiek oficialiai ES praranda mokesčių dėl siuntinių iš Kinijos. Tad kodėl niekas nesustabdo tokių dalykų ir nenubaudžia pašto? Todėl, kad nėra kaip bausti - akivaizdu, kad yra visiškai paprastas ir legalus įstatymų apėjimas, todėl 2021 m. yra suplanuotas įstatymų pakeitimas ES lygyje. 
    Kaip tai veikia? Tiksliai nėra žinoma, bet iš to, ką sako muitinė ir siuntų tarnybos, galima grubiai nuspėti štai tokią schemą:

    1. Žmonės dažniausiai klaidingai įsivaizduoja muitinės darbą. Manoma, kad visos prekės, kurios atkeliauja į Leituvą patenka į muitinę, kur kiekvieną iš jų patikrina muitinės pareigūnas. Tai yra neįmanoma, nes prekių keliauja šimtais tūkstančių, o muitinėje dirba labai nedaug žmonių. Iš tikro muitinė veikia kažkiek panašiai kaip VMI. Kaip VMI neskaičiuoja kiekvienos įmonės ar žmogaus mokesčių, taip ir muitinė netikrina kiekivenos prekės. VMI tiesiog konsultuoja ir pagal tam tikrus kriterijus atrenka patikrinimui, kaip įmonė ar asmuo teisingai moka mokesčius. Muitinė daro tą patį  (ir kai kurias papildomas funkcijas) - iš esmės, tai kontroliuojanti instituciją. Jeigu muitinė netikrina kiekvienos prekės, tai kas atsakingas už muitų sumokėjimą?

    2. Už deklaravimą muitinei atsakingas prekių importuotojas, o privačių pirkėjų atveju - siuntų tarnyba. Būtent siuntų tarnyba turi nuspręsti, ar prekė keliaus į muitinę, ar tiesiai pas pirkėją. 

    3. Kaip siuntų tarnyba įvertina, ar prekė turi patekti į muitinę? Jei ji siunčiama ne iš ES šalies, ir kainuoja brangiau nei 22€, iš karto keliauja į muitinę. O jeigu siuntėjas deklaruoja, kad prekė kainuoja mažiau nei 22€? Jei siuntų tarnyba tolerantiška ir turi daug darbo, iš karto tokią siuntą pristato pirkėjui. Jeigu mažiau tolerantiška, ar uždarbiauja iš muitinės tarpininko paslaugų, atidžiai įvertina, ar tokio dydžio, svorio ir pavadinimo siunta tikrai gali kainuoti taip pigiai. Jei kyla klausimų, iš karto pirkėjui nusiųs užklausimą, kad atsiųstų pirkimo dokumentus. Taip elgiasi „Expedited Shipping“, todėl šiuo būtų verta siųsti tik prekes iki 22€ arba siųstis tik iš ES sandėlių. 

    4. „Gearbest“ yra išsiaiškinusi tolerantiškiausias ES siuntų tarnybas ir pirmiausia prekes siunčia joms. Tai siuntimo schema gaunasi panašiai tokia - kai užsakote prekę iš „Gearbest“ į Lietuvą, kinai siunčia ne tiesiai į Lietuvą, o į kažkokią ES valstybę, kurios siuntų tarnyba yra labai tolerantiška kainų deklaravimui ir neužduoda papildomų klausimų (kaip pavyzdys, tebūnie tai Nyderlandų paštas). Ši siuntų tarnyba pasitiki kinų deklaracija ir kai pamato, kad kaina mažiau nei 22€, be jokių klausimų iš karto siuntinį atiduoda tarnybai, kuri pristato į Lietuvą (pvz. Lietuvos paštas). Tokiu atveju į Lietuvą prekė ateina jau ne tiesiai iš Kinijos, o iš ES valstybės ir ją priimanti siuntų tarnybą jau neturi jokio teisinio pagrindo ją deklaruoti Lietuvos muitinei - išmuitinimas yra bendras ir turėjo vykti Nyderlanduose arba bent jau Nyderlandų paštas pranešti, kad šitą prekę reikia išmuitinti. O jei tokio pranešimo nebuvo tai jau ne Lietuvos pašto problema. Tas pats veikia ir „Priority Line“ metodu.

    5. Tokia schema veikia visoje ES ir jau paruoštas įstatymas kaip tai sustabdyti, bet iki 2021 metų tai dar veiks. 

    6. Kodėl kartais būna mokesčiai siunčiant per paštą ar „Priority Line“ metodu? Esmė ta, kad muitinė rengia neplaninius nedeklaruotų siuntų patikrinimus ir jei toks siuntinys patenka į patikrinimą, jau pati muitinė sprendžia, ar tikėti kainos deklaracija ar ne. Jei siuntinys kelia įtarimą, pirkėjo paprašys pirkimo dokumentų. Ir jei pirkimo dokumentai rodys ką kitą, nei deklaruota siunta, teks sumokėti mokesčius. Tad čia kaip loterijoje - jei labai nelaiminga diena, muitai gali būti, jei normali diena - nebus. Todėl „Gearbest“ tokiems nelaimėliams kompensuoja muitus, jei juos tenka sumokėti siunčiant per paštą. 

    Kokio dydžio yra muitai?
    1. Pagal Lietuvos Respublikos įstatymus, jei prekė siunčiama ne iš ES, o prekės vertė be siuntimo išlaidų viršija 22 eurus, visais atvejais reikėtų sumokėti PVM. Svarbu atkreipti dėmesį, kad PVM mokamas ne tik nuo prekės kainos, bet ir nuo siuntimo kainos.

    2. Jei pirkiniai yra brangesni nei 150 eurų, tektų mokėti ir PVM ir muitą, priklausomai nuo prekės rūšies. Kompiuteriams, telefonams muito nėra, tenka mokėti tik PVM, tačiau vaizdo kameros jau turi muitą - populiariausių prekių muitų tarifai.

    3. Paprastai dar reikia mokėti muitinės tarpininko paslaugas. Norint tinkamai suforminti PVM mokėjimą ir deklaruoti prekę, yra daug biurokratinių reikalų, kuriuos gali sutvarkyti muitinės tarpininkai. Tuomet kainuos ir muitinės tarpininko paslaugos. Taigi, jeigu prekė keliavo per siuntų tarnybą ir pagal vertę pateko į muitinę, tokiu atveju greitai sulauksite žinutės iš muitinės tarpininkų, o toliau reikės daryti pagal jų instrukcijas arba atsisakyti jų paslaugų ir bandyti biurokratiją įveikti patiems, ko tikrai nerekomenduojame taupantiems laiką ir nervus. 

  15. Kodėl Kinijos parduotuvių klientų aptarnavimo skyrius oficialiai neaiškina, kaip išvengti muitų?
    1. Net neklauskite „Gearbest“ ar kitos parduotuvės apie muitus – klientų aptarnavimas oficialiai visais atvejais pateiks standartinį atsakymą, kad tai konkrečios valstybės ir pačių pirkėjų reikalas ir jie nieko apie tai nežino. Net ir tas faktas, kad pvz., Gearbest kompensuoja muitus siunčiant registruotu paštu, oficialiai komentaruose nėra skelbiamas, tačiau taip vyksta.
    2. Oficialių komentarų vengiama dėl įvairių priežasčių – kartais konkrečios situacijos nežino net ir patys parduotuvės kosultantai, tačiau dažniausiai parduotuvės nenori užsikrauti sau oficialios naštos gilintis į skirtingų valstybių įstatymus ir jų pokyčius, tad juridiškai geriausia tiesiog atsiriboti nuo viešų patarimų apie tai. Tačiau jie puikiai žino, kokie siuntimo būdai realybėje veikia ir juos pirmiausia rekomenduoja, taip pat apie juos informuoja informacinius partnerius, kurie viešina akcijas ir aprašo produktus.
  16. Kaip su garantija?
    1. Daugeliu atveju Kinijos parduotuvės suteikia 1 metų trukmės garantiją.
    2. Sugedus daiktui, kuriam dar galioja garantinis remontas, reikėtų pirmiausia kreiptis į parduotuvės, iš kurios pirkote, klientų aptarnavimo skyrių, tada pateikti išsamius įrodymus (foto, video) apie gedimą. Parduotuvė gali paprašyti atsiųsti daiktą į Kiniją remontui arba sugrąžinti pinigus.
    3. Jei neturėsite laiko ar noro dėl garantinio siųsti prekę atgal į Kiniją, tuomet galite bandyti tartis dėl pinigų grąžinimo. Bet jei nenorite įsivelti į diskusijas su kinais, geriausia tiesiog įsivaizduoti, kad garantijos nėra iš viso ir tuomet pirkti tik tokias prekes, kurių kaina tokia gera, kad net tradicinės garantijos praradimas yra menkas nuostolis.



 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(39)
(2)
(37)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: