Kinija tiesiog įsiutusi. Skamba visas pasaulis, ką sugalvojo Japonija  (5)

Nepaisant didelio kaimyninių šalių pasipriešinimo, Japonija šią savaitę ketina pradėti leisti į Ramųjį vandenyną užterštą vandenį iš Fukušimos atominės elektrinės, kurioje 2011 m. įvyko katastrofa.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-23 Kinija tiesiog įsiutusi. Skamba visas pasaulis, ką sugalvojo Japonija  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Avarijos vietoje dėl gamyklos operatoriaus „Tepco“ pastangų atvėsinti gamyklos kuro strypus susikaupė pakankamai vandens, kad būtų galima užpildyti 500 olimpinių baseinų, praneša BBC, ragindama valdžios institucijas ieškoti būdų, kaip saugiai jį sunaikinti.

Sprendimas: lėtai filtruoti ir skiesti radioaktyvųjį vandenį per 30 metų, kai jis pateks į vandenyną, o tai sumažins kenksmingas medžiagas ir jų poveikį laukinei gamtai, teigia valdžios institucijos.

Galbūt nenuostabu, kad šie planai sulaukė daug dėmesio. Protestuotojai Japonijoje, įskaitant vietinius žvejus, jau seniai įrodinėjo, kad kilusi radiacija gali pakenkti vandenynų ekosistemoms, nors ekspertai, tiesą pasakius, teigia, jog planas yra saugus.

Japonijos kaimyninės šalys taip pat pasisakė, pasmerkdamos šiuos planus. Visų pirma Kinija reagavo pykčiu.

„Vandenynas palaiko žmoniją“, – „Financial Times“ sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wangas Wenbinas. „Tai nėra kanalizacija Japonijos branduoliniu būdu užteršto vandens telkiniui. Japonija savo savanaudiškus interesus iškelia aukščiau už ilgalaikę visos žmonijos gerovę.“

Pietų Korėja jau uždraudė importuoti jūros gėrybes iš vandenų, supančių Fukušimos gamyklą.

 

Praėjusį mėnesį Jungtinių Tautų branduolinės energetikos priežiūros institucija, Tarptautinė atominės energijos agentūra, pasirašė planus ir padarė išvadą, kad lėtai išleidžiamas į vandenyną vanduo turės „nereikšmingą radiologinį poveikį žmonėms ir aplinkai“.

Tačiau tai nėra visiškai be rizikos. Gamyklos operatoriaus „Tepco“ pareigūnai nuo to laiko taip pat pripažino, kad vandenyje vis dar gali būti radioaktyviųjų izotopų, įskaitant tričio ir anglies-14 pėdsakų, nes juos labai sunku pašalinti.

 

Tačiau, kaip pažymi BBC, kitos atominės elektrinės jau išleidžia nuotekas, kuriose yra didesnis tričio kiekis.

„Kol išmetimas bus vykdomas taip, kaip planuota, radiacijos dozės žmonėms bus nykstančiai mažos – daugiau nei tūkstantį kartų mažesnės nei dozės, kurias mes visi gauname iš natūralios spinduliuotės kiekvienais metais“, – sakė Jimas Smith'as, Portsmuto universiteto aplinkos mokslų profesorius, rašė BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(22)
(4)

Komentarai (5)