Lietuvoje kils rimta sumaištis. Kiek kainuos Baltijos vėjo elektrinė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sigun 2023-09-13 23:12
Dėkui ir už antrą dalį. Man tik vienas dalykas kliūna, kad perspėjate, dėl neatsipirkimo po 15m, nes elektros kaina gali būti mažiau nei 65 eur/MWh. Tačiau jau kurį laiką kaina nusistovėjusi ties 100 eur/MWh, o piko metu viršija ir 200 eur/MWh. Žinau, kad būtent dabar neveikia jungtis su Švedija, tačiau kaina pradėjo kilti dar kai jungtis veikė.
immortallt 2023-09-14 08:10
Em, o kurioje vietoje numatytos subsidijos? Efektyvumas jūros vėjo jėgainių didesnis. Krante jau beveik tokį spaudžia. Taip pat pamirštama, kad jūroje vėjo jėgainės gamins daugiau elektros tada, kai negamins vėjo jėgainės krante ir saulės elektrinės. Tada elektra iki 2x daugiau gali kainuoti. Taip pat balansavimo kaštai mažesni. sigun, elektros kainą lemia paskutinė MWh iš ko gaminama. Jei gaminama iš dujų - tai elektros kaina aukšta tą valandą, jei AEI - itin maža. Jei kokia atominė ar anglių (šiaip ir biokuro ar atliekų deginimo) katilinė regione negali veikti, tai neigiama. Artimiausiais metais elektros kainą numuš jungties su Lenkija perkėlimas ant sisteminių paslaugų, nebus komercinio srauto. Kadangi į Lenkiją praktiškai eina tik eksportas, pas mus turėtų stipriai kristi kaina. Ką jau kalbėti, kad per artimiausius metus krante ir taip paleis daug vėjo ir saulės jėgainių, kurios muš elektros kainą. Ir tas "kurį laiką" yra realiai nuo tada, kai maskoliai pradėjo aktyvų pasiruošimo karui etapą.
bahuriux 2023-09-14 11:48
Juk rašė kad jūroj tos jėgainės bus nekonkurencingos palei pagamintos kWh kainą, išmontavimą atitarnavus ir įrengimas + priežiūra daug kartų brangesnė (sūriame) vandenyje, nei ant negyvenamų pievų krante. Šitą jau buvau rašes anksčiau. Jei investuoja privatus verslas be valstybės paramoss, OK tegu susimoka "ekologinį" mokestį, "žemės" nuomą, rezervuoja valstybinėj saskaitooj uždarymo lėšas, ir tegu pasitiesia visą infrastruktūrą patys. Ir jei sutinka dirbti be subsidijų prašom statyti, galima išduoti leidimus jei bus geri išsamūs projektai. Kaip man patinka kapitalizmas kai kalbam apie verslą, dėja bet kapitalistai daro viską kad išmelžti pinigus iš valstybės. Tiesa ES galėtu neatlygintinai subsidijuoti atsinaujinančius ir netaršius energijos gamybos projektus.
immortallt 2023-09-14 12:11
O tai kur nurodyta, kad bus subsidijos? Čia buvo mano pirmas klausimas. Tai aš galiu parašyti, kad esu turtingiausias žmogus pasaulyje, bet kažkodėl banko sąskaitoje pinigai neatsirado. Taip ir parašymas kažkieno, kas nėra nei vystytojas, nei investuotojas statantis tuos vėjo jėgainių parkus, kai pareiškia, kad vėjo jėgainės nėra konkurencingos, bet pasaulyje jas stato rinkos sąlygomis be subsidijų, ir dar net susimoka už galimybę statyti. Nesupraskit neteisingai, įvykusiam aukcionui turiu labai daug kritikos, bet subsidijos - nebuvo viena iš jų. O pagal sąlygas kurias mačiau, tai būtent, visi kaštai Ingičio, kabelį atsitiesia patys, jokių garantijų dėl supirkimo kainos, jokių subsidijų. Ir dar į biudžetą sumokės TIK 20 mln. eurų. Tinkamai organizavus galėjo būti ir iki 1 mlrd. T.y. ne subsidijų jūriniam vėjo jėgainių parkui, bet parkas susimoka valstybei už galimybę vystyti. Tai čia per kurią vietą brangiau valstybei? Ir kodėl tada rūpi investuotojo kaštai? Gal aš praleidau pro akis ir kažkur yra apie subsidijas minima, bet kokias konkrečiai ir kur tai parašyta? Vėjo jėgainių uždarymas generuoja daugiau pajamų, nei yra sąnaudų. Užsidarys visi, nebijok.