„4 šauktukai (!!!!). Tiesiai iš Rusijos...“ „BlackSeaNews“ pasibaisėję. Skelbia, kas plaukia prie Ispanijos (Foto, Žemėlapis)  ()

Europos Sąjungos šalys padeda Rusijai apeiti sankcijas, iš esmės finansuodamos Rusijos karą prieš Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos šalys nesilaiko sankcijų Rusijai režimo ir leidžia Maskvai uždirbti milijardus dolerių parduodant naftą ir naftos produktus Europos Sąjungoje. Būtent tai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios plataus masto karas tarp Rusijos Federacijos ir Ukrainos truks ilgai.

Apie tai rašo Strateginių Juodosios jūros studijų instituto vadovas ir „BlackSeaNews“ vyriausiasis redaktorius Andrijus Klimenko.

Savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ jis papasakojo apie iliustracinį atvejį, kai Rusija su Graikijos ir Ispanijos pagalba apeina sankcijas.

Nuo 2022 m. balandžio mėn. Klimenko projekto komanda nuolat visą parą stebi Rusijos naftos ir naftos produktų eksportą iš Juodosios ir Azovo jūrų uostų. Ir reguliariai skelbia rezultatus bei analizę. Iš analizės matyti, kad šio eksporto apimtys – būtent naftos ir naftos produktų eksportas, o ne kas kita, buvo ir yra pagrindinis karo finansavimo šaltinis – nemažėja, o priešingai, auga rekordiškai jau ilgą laiką.

Rusija pasinaudojo 6 mėnesiais iki embargo, kurį ES ir G7 suteikė savo šalims narėms prisitaikyti, kad vietoj Rusijos Federacijos susirastų naujus tiekėjus. Rusija tuo metu sėkmingai perorientavo eksportą į Aziją ir iš dalies Afriką.

„BET! Štai pavyzdys. Šiandien, 2023-11-12, 04:20 vietos laiku (UTC+1) tanklaivis atvyko į Ispanijos uostą Motrilį (miestas ir savivaldybė Ispanijoje, Andalūzijos autonominiame regione, Granados provincijoje). Visiškai eilinis įvykis. BET! Tanklaivis „New Spirit“, IMO 9337872, su Maltos vėliava (! – pirmas šauktukas), priklausantis laivo savininkui iš Graikijos (!! – du šauktukai), kuris tiesioginiu reisu atgabeno 12 tūkst. tonų naftos produktų (!!! – trys šauktukai) iš Novorosijsko, kas buvo uždrausta ES ir G7 sprendimu nuo 2023-05-02, tai yra prieš 8 mėnesius (!!!! – 4 šauktukai)“, – pabrėžė ekspertas.

 

„Tai reiškia, kad Ispanijoje, praėjus 8 mėnesiams po ES ir G7 sprendimų, jie arba visiškai nekontroliuoja sankcijų režimo, arba užmerkia akis į akivaizdžius pažeidimus. Norint reaguoti į tokius pažeidimus, NEBŪTINA atlikti sudėtingų žurnalistinių tyrimų ar žvalgybos operacijų (kaip mikroelektronikos ir dvejopo naudojimo prietaisų eksporto į Rusijos Federaciją atvejais). Kol bus nelegalus eksportas/importas, Rusija viską pirks per antrą, trečią ar ketvirtą šalį, ir lėšų, gautų už naftą, tam užteks... Žiūrėkite, nuo embargo įsigaliojimo Rusija vien iš Juodosios ir Azovo jūrų uostų į ES šalis (ir net į JAV) eksportavo apie 7 mln. tonų naftos produktų (tai be žaliavinės naftos, o 8 mln. žaliavinės naftos nuo 2022 m. gruodžio mėn., nes nuo 2022-05-12 ten galioja embargas)“, – rašo Klimenko.

Klimenko pabrėžia, kad ES šalims – Ukrainos draugams ir sąjungininkėms – labai svarbu paaiškinti, kad, matyt, verta išleisti pinigus kuriant kiekvienos šalies valstybines struktūras, kurios stebi, kaip laikomasi sankcijų režimų. Šiuo metu tokių struktūrų ten tiesiog nėra. Ir Europos Komisija negali priversti nė vienos šalies to daryti pagal ES reglamentus.

 

Priešingu atveju ES išleis pinigus artilerijos sviediniams ir raketoms Ukrainai, o atskiros ES šalys mokės Rusijai užsienio valiuta už tai, kad Rusija pagamins ar įsigys sviedinius ir raketas, kurias naudos prieš Ukrainą, pabrėžia Klimenko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(14)
(16)

Komentarai ()