Kaip prieš pat SSRS žlugimą. Rusijoje – istoriniai antirekordai  ()

Rusijos dujų monopolis nusirito iki 1985 m. lygio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos gamtinių dujų eksportas mažėja, 2023 m. pabaigoje į užsienio rinkas bus tiekiama 69 mlrd. kubinių metrų mėlynojo kuro. Apie tai pranešė Ukrainos parlamento mokesčių komiteto pirmininkas Danylo Getmancevas.

„Nors naftos eksporto srityje Rusija iš esmės sugebėjo prisitaikyti prie Vakarų sankcijų, didindama eksportą į Kiniją ir Indiją, be kita ko, naudodama „šešėlinių tanklaivių“ laivyną, su gamtinių dujų eksportu reikalai nėra tokie paprasti“, – pažymėjo D. Getmancevas „Telegram“.

Jis taip pat priminė, kad didžioji dalis tradiciškai buvo eksportuojama į Europą dujotiekiais.

„Norint pakeisti tokį tiekimą tiesiant naujus / plečiant dujotiekius į Aziją (jei yra paklausa) arba plėtojant suskystintų gamtinių dujų (SGD) gavybą, reikia labai, labai daug laiko, jau nekalbant apie investicijas, galimybę naudotis technologijomis, tanklaivių laivyno kūrimą ir t. t.“, – pabrėžė D. Getmancevas.

Jis taip pat pabrėžė, kad, „Reuters“ skaičiavimais, 2023 m. pabaigoje bendras Rusijos dujų tiekimo į užsienio rinkas kiekis sudarė 69 mlrd. kubinių metrų mėlynojo kuro.

„Ankstesni 2022 m. su 100,9 mlrd. kubinių metrų skaičiumi jau tapo istoriniu antirekordu per visą šiuolaikinės Rusijos Federacijos egzistavimą (nuo 1990 m.). Dabar „Gazprom“ toliau ritasi jau gilyn į buvusią SSRS – dujų monopolis grįžo keturis dešimtmečius atgal. Bandymas įšaldyti Europą, kad gautų nuolaidų dėl Ukrainos, brangiai kainavo „Gazpromui“ – jis prarado didžiausią užsienio rinką, kuri iki karo, 2021 m., užtikrino 80 proc. eksporto (bendras kiekis – 185 mlrd. kubinių metrų) ir du trečdalius pajamų“, – sakė D. Getmancevas.

 

Jis taip pat pabrėžė, kad tiekimas į Europą sumažėjo iki 28 mlrd. kubinių metrų – iki XX a. septintojo dešimtmečio antrosios pusės lygio (1975 m. SSRS į Europos šalis tiekė 19,3 mlrd. kubinių metrų, o 1980 m., sudarius sutartį su Vokietija, šis skaičius išaugo iki 54,8 mlrd. kubinių metrų).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(140)
(5)
(135)

Komentarai ()