KTU mokslininkai: šildymą galima atpiginti plačiau naudojant durpes

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2012-11-18 15:15
Toks pasipriešinimas yra daug kur. Kur tik verslininkas bando užsidirbti visada atsiranda pasipriešinimas. Kuris padidina investicijas, o tuo pačių ir produkto kaina. Ir dažniausiai priežastys kodėl vietiniai nenori kad verslininkas vykdytu veiklos yra pateikiamos tokios, kad mirk iš juoko. Net humoro laidose tokių nesąmonių nerodo. Viename paaiškinime buvo parašyta, kad važiuodami to verslininko sunkvežimiai keliu sukels dulkes, kurios nusės ant žolės ir karvei ėdančiai tokia žolę nudils dantys. Tačiau kitos mašinos (lengvosios ir pačių kaimiečių traktoriai) nekelia tokių dulkių. Ir tokio lygio pasiteisinimu tiesiog pilna. Dabar labai sunku butu ir nauja durpyną atidaryti. Ne tik nauja, bet ir sename apleistame durpinę atnaujinti kasyba nėra lengva. O kartais net ir veikiančius užsinori uždaryti. Todėl tu durpių užteks daug ilgesniam laikui nei 80 metų, nes verslininkas negaus leidimo jų kasti. Žinoma, nebus ir jų pirkti tokiu atvejų.
immortallt 2012-11-18 17:22
Apie karves ir ju dantis, tai irgi kazkur girdejau, bet maniau ten tik bairis buvo O siaip galiu pasidziaugti, kad Klaipeda vienas zaliausiu miestu greit taps. Daugiausia nepriklausomu tiekeju, daugiausia alternatyvu panaudojama is didziuju miestu. Tik gaila, kad prototipine geotermine jegaine, kurios technologijas pagaliau atidirbo nepleciama...
Shinigami 2012-11-19 08:32
Tokie bajarei mums sukelia juoką per ašaras, nes į juos reikia labai rimtai atsakinėti. Pav. reikia valdininkams įrodinėti, kad vanduo į kalną neteka. Arba kad iškastame sausame karjere ežero nepadarysime, nes ten vandens nėra. Klaipėdoje yra daug alternatyvų, nes ten gera vieta. Prie jūros gera vieta Vėjo jėgainėms, arti paviršiaus geoterminė šiluma. O geoterminės jėgainės turbūt nebenori plėsti nes jos savininkas kol ja pastatė matyt pražilo, o dabar bijo dar ir nuplikti, be plėsdamas jėgainę Nes jam tikrai reikėjo atsakinėti į panašaus lygio "bajarius".
Swift RR 2012-11-19 09:41
Nu duokim monopolistam pasipelnyti, nes ir taip labai jau skersai ant mūsų padėję, gal pinigais pasprigs ir pasimirs(taip gyvent nėr prasmės), ir viskas tuom pasibaigs.
Shinigami 2012-11-19 11:56
Kaip ir sakiau, visi verslininkai, kad ir kuo užsiimtu, jiems tenka susidurti su tokiais veikėjais kaip Swift RR. Kurie sėdi savo fotelyje ir rėkia, kad jei jiems už nieko neveikimą verslininkas nemokės jie jam ne leis vykdyti veiklos. Juk kaip galima tinginiui nemokėti?
Shinigami 2012-11-22 15:03
Pasikalbėjau su durpių telkinių specialistu ir sužinojau, kad visi šie skaičiavimai buvo atlikti su šia sritimi visiškai nesusijusio mokslininko. Kuris visus skaičiavimus padarė pagal geologinės žvalgybos duomenys. Todėl realus išgaunami kiekiai iš išžvalgytu telkinių butu žymiai mažesni. Antra, pas mus miškai yra šventi (saugomi geriausiai pasaulyje), o didžioji dalis durpynų kuriuos galima ekonomiškai eksploatuoti yra miškuose. Todėl jų niekas negaus leidimo eksploatuoti, nebent pakeistu Lietuvos įstatymus, o tai ilgas ir sudėtingas procesas. Žinoma yra šiek tiek ir ne miškuose, bet tie telkiniai kurie yra ne miškuose yra numelioruotos pievos. Dėl to ten durpė jau visiškai sugadinta ir nelabai vertinga. Dėl ko ne labai kas apsiims juos eksploatuoti. Todėl lieka tik šiuo metu eksploatuojami durpynai. O dabartiniai esami durpynai ne pajėgtu aprūpinti Lietuvos kūrenamomis durpėmis tiek kiek jų reiktu. Nes durpės dažniausiai kasamos trupininių būdų. Arba kitaip sakant, neviršija 5 -10 cm per metus nuo naudingojo klodo.