Atliekas deginanti Klaipėdos termofikacinė jėgainė pereina prie elektros gamybos  (4)

Pirmoji Baltijos šalyse komunalines atliekas deginti pradėjusi Klaipėdos termofikacinė jėgainė jau tiekia miestui šilumą, o netrukus perduos į tinklą ir elektrą, rašo „Lietuvos žinios”.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2013-03-05 Atliekas deginanti Klaipėdos termofikacinė jėgainė pereina prie elektros gamybos  (4)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klaipėda pirmoji iš didžiųjų šalies miestų atvėrė duris energetikos naujovėms: šiemet pradedamas statyti suskystintų gamtinių dujų terminalas ir oficialiai atidaroma bendrovės "Fortum Klaipėda" termofikacinė elektrinė.

Uostamiestyje pastatyta Suomijos energetikos milžino "Fortum" jėgainė jau pradėjo bandomąją veiklą. Įranga derinama siekiant kuo mažiau naudoti gamtinių dujų ir užtikrinti optimalią temperatūrą - ne mažiau kaip 850 laipsnių.

130 mln. eurų (458 mln. litų) investicijos į Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną (LEZ) grąžos laikotarpis, pasak bendrovės "Fortum Klaipėda" vadovo Juozo Donielos, siekia 8-9 metus, o faktinė trukmė priklausys nuo "Klaipėdos energijos", kuri energijai gaminti naudoja dujas, superkamos šilumos ir elektros kainos.

Jėgainė Klaipėdoje degins 3 rūšių kurą - iš viso 260 tūkst. tonų per metus, iki pusės šio kiekio sudarys išrūšiuotos komunalinės šiukšlės.

Pasak J. Donielos, veikiant šiai jėgainei sumažės Klaipėdos priklausomybė nuo gamtinių dujų, šildymo kaina gyventojams bus stabilesnė.

Pasak bendrovės „Fortum Heat Lietuva“ generalinio direktoriaus Vitalijaus Žutos, jėgainės paleidimo darbai atliekami laiku. „Jau dabar galime teigti, kad šio mėnesio pabaigoje pabaigoje „Fortum Klaipėda“, kaip ir numatyta, pradės komercinę veiklą,“ – pranešime spaudai cituojamas V. Žuta.

Naujoji termofikacinė jėgainė šilumą parduos „Klaipėdos energijai“ ir tieks į Klaipėdos miesto centralizuotą šilumos tiekimo sistemą. Elektros energija bus tiekiama į Lietuvos elektros energijos tinklus. Jėgainės elektrinė galia - 20 MW, šiluminė - 50 MW ir papildomi 13 MW, kurie bus gaunami iš išeinančių dūmų žiemos laikotarpiu panaudojant kondensatorių. Jėgainė per metus pagamins apie 140 GWh elektros energijos ir apie 400 GWh šilumos energijos, t.y. maždaug 40 proc. Klaipėdos šilumos vartotojams reikalingo šilumos kiekio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(6)
(0)
(2)

Komentarai (4)