Ant Kairių sąvartyno planuojama statyti saulės energijos jėgainę  (6)

Investuotojai iš Vokietijos ant uždaryto Kairių sąvartyno kaupo šalia Šiaulių nori statyti saulės energijos jėgainę, o išgautą elektros energiją parduoti į bendrą tinklą. Pelno dalį gautų ir Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras, kuriam pavesta atlikti pilotinius bandymus ar saulės čia pakanka. Nes ten įrengus biodujų jėgainę, paaiškėjo, kad dujų per mažai, rašo portalas etaplius.lt.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senasis Šiaulių miesto sąvartynas Kairiuose vilioja alternatyvios energijos gamintojus. Kaupe jau veikia biojėgainė, o dabar priimami prašosi ir saulės jėgainių statytojai iš Vokietijos. Ir nors kasmet alternatyvi energija pinga, jie pasiryžę investuoti nuo 2 iki 44 milijonų litų, priklausomai nuo to, kiek būtų užstatomas kaupas. Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras esą gautų pelno dalį už parduotą elektros energiją, o be to, nereikėtų prižiūrėti ploto.

Anot Sonatos Aleksandravičienės, Vokietijos investuotojo atstovės, tokio pobūdžio statiniai labai tinka, kadangi yra nemažas plotas, kuris kitoms reikmėms mažai tinkamas naudoti, nes tai ypatingas statinys, o saulės energijai išgauti jis yra gerai tinkamas.

Prieš sutinkant ar skelbiant konkursą, Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras įpareigotas atlikti bandymus, ar užteks saulės, nes biodujų jėgainės savininkai itin nusivylę. Jie prieš keletą metų investavo devynis milijonus litų, nes pagal pilotinių bandymų išvadas tikėjosi, kad dujų Kairių sąvartyne užteks 15 metų, tačiau pasirodė, kad jų čia vos trečdalis planuoto kiekio. Vietoj pelno Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras gavo verslininkų prašymą metams sustabdyti mokesčius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)