Mokslininkų išvada: vėjo jėgainės sveikatai nekenkia  (6)

Gyvenimas netoli vėjo jėgainių parkų nedaro jokio neigiamo poveikio žmonių sveikatai, skelbiama Masačusetso technologijų instituto (Massachusetts Institute of Technology, MIT) mokslininkų atlikto tyrimo išvadose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atliekant tyrimą analizuotos ir apibendrintos įvairių sričių mokslinės studijos apie vėjo jėgainių poveikį aplinkinių gyventojų sveikatai, taip pat valstybiniai, nevyriausybinių organizacijų atlikti jėgainių poveikio tyrimai. Be to, tirtas jėgainių keliamo garso lygis ir jo galimas poveikis gyventojams bei psichologiniai nuolatinio gyvenimo greta jėgainių padariniai.

Tyrimo autoriai aiškinosi, ar tokios būsenos kaip stresas, padidėjęs nervingumas ar miego ritmo sutrikimai, praeityje kartais laikytos gyvenimo netoli vėjo jėgainių pasekmėmis, iš tiesų gali būti siejamos su vėjo jėgainėmis. Tyrimo išvadose teigiama: jokių aiškių ar nuolatinių sąsajų tarp vėjo jėgainių keliamo garso ir bet kokios žmogiškos ligos ar kito sveikatos sutrikimo įžvelgti negalima.

Aiškinantis, kaip netoliese esančios vėjo jėgainės veikia gyvenimo kokybę, tirti įvairūs atvejai Europoje ir JAV. Paaiškėjo, kad gyvenimas netoli vėjo jėgainių parko nedaro įtakos objektyviai išmatuojamai žmonių gyvenimo kokybei ir sveikatai.

Infragarso ir žemų dažnių garso poveikio tyrimas atskleidė, kad vėjo jėgainės skleidžia infragarsą, tačiau jo intensyvumas atstumu, kuriuo nuo jėgainių nutolę namai (dauguma atvejų matuojama 300 m atstumu), yra gerokai per žemas, kad jį jaustų gyventojai ar būtų keliamas pavojus sveikatai.

Ištyrus 4 didelių ir 44 mažesnių vėjo jėgainių Nyderlanduose poveikį, rezultatai taip pat parodė, kad jų skleidžiamas žemų dažnių garsas neviršija kitų įprastinių šaltinių, tokių kaip automobiliai, skleidžiamo garso.

„Vieno labiausiai prestižinių JAV universitetų mokslininkai patvirtino, kad vėjo jėgainės nedaro žalos nei gamtai, nei žmonėms. Šie tyrimo rezultatai turėtų išsklaidyti nerimą dėl gyvenimo netoli vėjo jėgainių parkų ir atbaidyti interesų grupes nuo spekuliacijų šia tema“, – sako Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos (LVEA) direktorius Saulius Pikšrys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(28)
(6)
(22)

Komentarai (6)