Mobilų telefoną naudojo net kelis dešimtmečius: kaip padidinti įrenginio ilgaamžiškumą?  ()

Net jei manote, kad mokate saugoti savo telefoną, jums dar tikrai yra ko pasimokyti iš brito Marko Vanstone‘o. Jis aplinkinius stebina nuo 1989 m. išsaugotu veikiančiu mobiliuoju telefonu „Motorola 4800X“ – šis net buvo pripažintas seniausiu telefonu Jungtinėje Karalystėje. Pasak Eriko Platač, „Tele2“ įrenginių remonto centro „Smart Master“ vyr. elektronikos inžinieriaus, akivaizdu, kad šiuolaikinius išmaniuosius telefonus dėl jų naudojimo dažnumo taip ilgai išsaugoti sunku. Vis dėlto, įrenginius svarbu prižiūrėti ir siekiant sutaupyti, ir tausojant aplinką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taupo ir pinigus, ir gamtos išteklius

„Elektronikos gaminius žmonės keičia gana dažnai – kas porą metų ar net dažniau. Tai lemia kelios priežastys – ir noras neatsilikti nuo naujausių technologijų tendencijų, ir natūralus įrenginių nusidėvėjimas ar gedimai. Vis dėlto, atsakingai naudojantis savo prietaisais, jų naudojimo trukmę galima net ir padvigubinti“, – sako E. Platač.

Anot jo, tai svarbu ne tik norint mažiau išleisti naujiems įrenginiams, bet ir siekiant vartoti tvariai. Nebenaudojamų elektroninių įrenginių kiekis auga kasmet. Skaičiuojama, kad vien per 2021 m. pasaulyje susidarė 57 mln. tonų elektronikos atliekų, o remiantis WEEE forumo atlikto tyrimo duomenimis, per 2022 m. išmesta net 5,2 mlrd. mobiliųjų telefonų.

„Mobilieji telefonai turi įvairių medžiagų, kurios gali turėti įtakos aplinkai. Pavyzdžiui, juose būna vario, aukso, sidabro ir kitų retųjų metalų – jų ištekliai pasaulyje yra riboti ir vertingi bei gali būti panaudoti gaminant kitus elektronikos prietaisus arba kitose pramonės šakose. Tačiau tos pačios medžiagos netinkamomis sąlygomis gali daryti žalą – tapti aplinkai nepalankių cheminių reakcijų dalyvėmis“, – sako E. Platač.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Saulės panelės + išmanūs LED šviestuvai + trimeriai + 3D spausdintuvai ir graviruokliai (Video)
3955 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-03-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) 20W sulankstoma, portabili saulės panelė

2) „FlashFish“ - 18V 60W sulankstoma, portabili saulės panelė

3) „BlitzWill BW-CLT1“ - masiškai perkamas išmanus LED šviestuvas

4) „Artillery Sidewinder X3 Pro“ - ypatingai geros kainos, ką tik pristatytas 3D spausdintuvas

5) 88VF 1000W akumuliatorinis trimeris - su 2 baterijomis, įkrovikliu ir gausa priedų

6) „TWOTREES TTS-55 Pro“ - lazerinis graviruoklis

Išsamiau

Išmaniuosiuose įrenginiuose neretai įmontuojamos ličio jonų baterijos. Jei jos išmetamos į paprastus buitinių atliekų konteinerius kartu su kitomis šiukšlėmis, jų išskiriamos medžiagos gali patekti į dirvožemį ar vandenį ir tapti teršalais.

„Jei turite ir tokių mobiliųjų telefonų, kurie yra itin pasenę, negrįžtamai sugadinti arba žinote, kad jų tikrai nebenaudosite, jokiu būdu neišmeskite jų bet kur. Elektronikos atliekos tvarkomos specialiai tam skirtose perdirbimo įmonėse, kurios gali atskirti įvairias medžiagas ir tinkamai jas perdirbti. Nebereikalingi išmanieji telefonai turėtų keliauti į baterijoms bei smulkiai elektronikai skirtas dėžes, esančias daugumoje prekybos centrų“, – teigia E. Platač.

Vis dėlto, priduria jis, aplinkai draugiškiausias būdas – prailginti įrenginio naudojimo laiką. „Tele2“ ekspertas dalijasi patarimais, kaip savo įrenginiais naudotis kuo ilgiau.

 

Kokybiškos apsauginės priemonės. Vienas paprasčiausių ir veiksmingiausių būdų apsaugoti elektroninius prietaisus – investuoti į aukštos kokybės priedus. Specialiai jūsų prietaisui sukurti dėklai, ekrano apsaugos priemonės ir įkrovikliai ne tik pagerina prietaiso išvaizdą, bet ir apsaugo nuo atsitiktinių kritimų, įbrėžimų ir kitų galimų pažeidimų. Nešiojamiesiems ir planšetiniams kompiuteriams taip pat naudingi pritaikyti dėklai, kurie amortizuoja ir apsaugo nuo kasdienio dėvėjimosi.

Saugus krovimas. Akumuliatoriaus būklė yra svarbus veiksnys, lemiantis elektroninių prietaisų naudojimo trukmę. Teisingas įkrovimo būdas gali gerokai pailginti akumuliatoriaus tarnavimo laiką. Venkite per didelės įkrovos, atjunkite prietaisus nuo elektros tinklo, kai jie visiškai įkrauti, stenkitės palaikyti 20–80 proc. akumuliatoriaus įkrovos lygį – taip baterija veiks optimaliai ilgą laiką.

Be to, svarbu naudoti gamintojo rekomenduojamus įkroviklius, nes naudojant trečiųjų šalių priedus gali būti neužtikrintos reikiamos įtampos ir srovės specifikacijos, o tai gali sukelti žalą. Taip pat patartina prietaisus įkrauti vėsioje aplinkoje, nes didelis karštis gali paveikti akumuliatoriaus ilgaamžiškumą.

 

Švara. Dulkės, purvas, nešvarumai dažniausiai kaupiasi ausinių, garsiakalbių ir mikrofono angose. Dėl to gali pablogėti garso kokybė. Be to, jei USB jungtyse prisikaupia purvo, gali atsirasti krovimo problemų, kuomet į įrenginį blogai arba ne iki galo įsistato įkrovimo laidas.

Programinės įrangos atnaujinimas. Reguliarus prietaiso programinės įrangos atnaujinimas – ne tik galimybė naudotis naujomis funkcijomis, bet ir svarbus saugumo ir našumo aspektas. Atnaujinant savo prietaisus užtikrinama, kad juose įdiegtos naujausios apsaugos nuo galimų grėsmių priemonės, pašalintos visos klaidos, trukdančios efektyviai ir ilgai naudotis įrenginiu.

Taisymas. Jei jūsų įrenginys sugedo, dar nereiškia, kad jį reikėtų mesti lauk – pirmiausiai leiskite žalą įvertinti specialistams. Svarbu, kad savo įrenginį patikėtumėte autorizuotam įrenginių remonto centrui, kuris gali užtikrinti, kad taisymui naudojamos gamintojų detalės, o visos atliekos kruopščiai tvarkomos. Pavyzdžiui, remonto centre „Smart Master“ visos dalys, už kurias kompensuoja draudimas ar moka klientai, utilizuojamos pagal gamintojo reikalavimus. Jei dalys buvo pakeistos, atliekant garantinį taisymą grąžinamos gamintojui, kuris tiria gedimo priežastis. Gavę tyrimo rezultatus gamintojai gali ištaisyti spragas, o dalys utilizuojamos.

 

Draudimas ir pratęsta garantija. Apsisaugoti nuo nelaimingų atsitikimų, kai įrenginys sugenda anksčiau laiko, gali padėti specialus įrenginio draudimas. Apdraudus prietaisą, pažeidimo atveju jo remontas atsieis kur kas pigiau. Pasinaudojus pratęstos garantijos paslauga, įrenginio gyvavimo laiką taip pat galima pratęsti. Duomenys rodo, kad įrenginiai dažniausiai sugenda 3–4 naudojimosi metais. Tuo tarpu, ši paslauga leidžia įrenginiu naudotis ilgiau, nes apsaugo klientus nuo papildomų išlaidų, susijusių su vidiniais įrenginio gedimais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()