„Titanikas“ - tik vienas iš trijų „nenuskandinamų“ olimpinės klasės laivų: štai kas nutiko kitiems dviems (Video)  ()

Turbūt sunku rasti asmenį, kuris nebūtų girdėjęs apie „Titaniką“, tačiau ar žinojote, kad tai buvo tik vienas trijų moderniausių to laikmečio laivų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vadinami Olimpinės klasės laivai buvo sukurti statykloje „Harland & Wolff“. Visi trys inžineriniai šedevrai („Olympica“, „Brittanica“ ir „Titanikas“) sudarė vieną kompanijos „White Star Line“ liniją.

Kas keisčiausia, „Titanikas“ nebuvo vienintelis šios klasės nelaimėlis. Pirmoji į jūrą išplaukė „Olympica“ ir taip pat pateko į avariją. Nors visi šie laivai buvo to laikmečio jūrų inžinerijos stebuklai, tačiau visi sulaukė liūdno likimo.

„Olympica“ savo kelionę pradėjo 1910 metais, „Titanikas“ 1911 m. o „Brittanica“ 1914 m. Visi laivai turėjo po 9 denius, kuriuose „White Star Line“ nusprendė „sutelkti dėmesį į prabangą“. Kiekvienas laivas turėjo 3 sraigtus, kurių vieną sudarė 4 ašmenys, puikiai pasitarnaujantys atvirose jūrose.

Kiekvienas laivas buvo kūrenamas anglimis, todėl viena geriausiai atpažįstamų dizaino detalių buvo 4 didžiuliai kaminai. Vis dėlto, ketvirtasis kaminas iš tikrųjų buvo tik dėl grožio ir neturėjo jokios funkcinės paskirties.

Jie visi turėjo dvigubą korpusą ir buvo tikima, kad tai padarys laivus „nenuskandinamais“. Tačiau, kaip žinome iš istorijos, tai visiškai nepasiteisino.

Laivų kūrėjai manė, kad šie inžinerijos stebuklai ilgą laiką išliks laivybos triumfo pavyzdžiais. Deja, visi trys laivai patyrė katastrofiškus susidūrimus. Tiesa, „Olympica“ vienintelė išgyveno incidentą ir tęsė sėkmingą karjerą.

„Titanikas“ buvo pirmasis, kuris 1912 metais nuskendo, atsitrenkęs į ledkalnį.

„Brittanica“ 1916 m. užplaukė ant minos ir taip pat baigė savo tarnystę vandenyno dugne.

Iš tiesų, „Olympica“ patyrė net du susidūrimus su kitais laivais, tačiau vėliau tapo laivu-ligonine bei karinių pajėgų transporto priemone Pirmojo pasaulinio karo metu. Savo paskutinę kelionę laivas atliko 1935 metais. Taip baigėsi prabangių Olimpinės klasės laivų era.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(33)
(9)
(24)

Komentarai ()