[Išsami tema] Šoigu „nešvari bomba“: kas tai per ginklas ir kiek jis pavojingas – o kaip išsigelbėti per sprogimą?  (1)

Pagrindinis „nešvarios bombos“ pavojus kyla dėl jos sprogimo, kuris radioaktyviąsias dulkes paskleis į orą, o vėjas gali jas paskleisti iki keliasdešimties kilometrų atstumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spalio 23 dieną Rusijos propagandos žiniasklaida „RIA Novosti“ pranešė, kad Ukraina neva ketino susprogdinti „nešvarią bombą“ savo teritorijoje, siekdama apkaltinti Rusijos Federaciją.

Po to Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu kalbėdamas telefonu su kolegomis iš Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Turkijos ir JAV apkaltino Kijevą sukūrus „nešvarią bombą“ ir ketinimu ją susprogdinti, kad diskredituotų Rusijos Federaciją.

Kas yra ta „nešvari bomba“, kuria gąsdina Šoigu?

„Nešvari bomba“ yra radiologinis ginklas, kuris yra masinio naikinimo ginklo rūšis. Tai mažo našumo branduolinė amunicija, susidedanti iš konteinerio su radioaktyviais izotopais ir sprogstamojo užtaiso. Detonacijos metu indas su izotopais sunaikinamas, o radioaktyvioji medžiaga smūgio banga pasklinda dideliame plote. Oficialus tokių ginklų naudojimas kol kas neužfiksuotas.

Pasak Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC), „nešvari bomba“ yra sprogmenų ir radioaktyvių medžiagų, tokių kaip milteliai ar granulės, mišinys.

Viena iš šio tipo ginklų panaudojimo galimybių gali būti nekarinės svarbos objekto, ant kurio naudojamos radioaktyviosios medžiagos, susprogdinimas.

Kuo toks ginklas pavojingas?

CDC teigia, kad pagrindinis „nešvarios bombos“ pavojus kyla dėl jos sprogimo. Agentūra pažymi, kad teoriškai mažai tikėtina, kad jos radioaktyviosios medžiagos sukurs pakankamai radiacijos, kad sukeltų tiesioginę rimtą ligą. Tačiau tai negalioja tiems žmonėms, kurie yra labai arti sprogimo vietos. Taip pat žinoma, kad toliau plintančios radioaktyviosios dulkės ir dūmai įkvėpti gali būti pavojingi sveikatai.

Nešvarios bombos naudojimas gali sukelti radiacinį dirvožemio, vandens užteršimą, radiacinės ligos židinius dideliuose plotuose.

 

Branduolinės energetikos reguliavimo komisija pažymi, kad vietinės taršos mastas priklausys nuo daugelio veiksnių, įskaitant sprogmens dydį, naudojamų radioaktyviųjų medžiagų kiekį ir rūšį, išsklaidymo būdus ir oro sąlygas. Greičiausiai bus sužaloti žmonės, kurie yra arčiausiai sprogimo. Radioaktyviosioms medžiagoms plintant jos tampa mažiau koncentruotos ir mažiau pavojingos.

Kaip apsisaugoti?

Jei esate lauke ir netoli „nešvarios bombos“ sprogimo vietos:

  • uždenkite nosį ir burną audiniu, kad sumažintumėte dulkių ir dūmų įkvėpimo pavojų;
  • nelieskite sprogimo išmestų daiktų;
  • greitai susiraskite namą, kuriame neišdaužyti langai ir sienos, tai apsaugos nuo spinduliuotės iš išorės;
  • patekę į vidų, nusirenkite viršutinį drabužių sluoksnį ir, jei yra, įdėkite drabužius į plastikinį maišelį. Nusivilkus viršutinius drabužius, galima atsikratyti 90 % radioaktyviųjų dulkių. Radioaktyvių drabužių pakuotę reikia padėti ten, kur niekas jos neras, ir saugoti tol, kol valdžia nepasakys, ką su ja daryti;
  • nusiprausti po dušu arba nusiprausti su muilu ir vandeniu, būtina nusiplauti galvą;
  • įsijunkite radiją arba įjunkite televizorių ir laukite oficialių nurodymų.

 

Jei esate viduje ir arti įvykio vietos:

  • jei nesudaužyti pastato langai, likite pastate ir niekur neikite;
  • kad į vidų nepatektų radioaktyvių dulkių ar miltelių, uždarykite visus langus, lauko duris ir krosnių sklendes. Išjunkite ventiliatorius, šildymo sistemas ir oro kondicionierius, tiekiančius orą iš lauko;
  • jei turite išeiti į lauką, nepamirškite nosies ir burnos uždengti audiniu. Patekę į pastato vidų, nusirenkite viršutinį drabužių sluoksnį ir įdėkite jį į plastikinį maišelį.

Panaudojimo tikimybė

 

Tulano universiteto (Luiziana, JAV) politikos mokslų profesorius Christopheris Fettweissas mano, kad „nešvarios bombos“ sprogimas Ukrainos teritorijoje yra mažai tikėtinas.

„Jie labiau teoriniai nei realūs“, – sakė jis.

Savo ruožtu Karo studijų instituto (ISW) analitikai mano, kad Kremlius greičiausiai nerengs „nešvarios bombos“ sprogimo operacijos po netikra vėliava. Šoigu pareiškimai tikriausiai taip pat nerodo Rusijos pasirengimo panaudoti taktinį branduolinį ginklą Ukrainoje.

„Taigi Šoigu raginimai ir melagingų „nešvarių bombų“ grasinimai Rusijos valstybinėje žiniasklaidoje tikriausiai yra skirti įbauginti Vakarų valstybes, kad jos sumažintų arba apribotų paramą Ukrainai, nes Rusijai gresia besitęsiančios karinės nesėkmės ir tikėtina Chersono netektis“, – tikina ekspertai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai (1)