Skelbiama sensacija: Rusijos slaptosios tarnybos pradėjo galingą cigarečių ir heroino kontrabandą, apimtys kolosalios – tai kaip cunamis  ()

Žiniasklaida: slaptos Rusijos žvalgybos operacijos finansuojamos iš cigarečių ir heroino kontrabandos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Putino remiamos narkotikų ir kitos kontrabandos mastai yra lyginami su cunamiu. Žurnalistų teigimu, Rusijoje trūksta grynųjų pinigų slaptoms žvalgybos operacijoms, už kurias anksčiau Maskvos nurodymu mokėjo oligarchai.

Vykdant bendrą Lenkijos sienos apsaugos, Belgijos muitinės ir policijos operaciją, rugsėjo pradžioje buvo nustatyta Baltarusijoje įsikūrusi kontrabandininkų grupė, kuri į nelegalias gamyklas Belgijoje išvežė 57 milijonus cigarečių ir 48 tonas tabako, kurių vertė viršija 32 milijonus eurų.

Apie tai praneša „Vice“.

NATO ir Europos Sąjungos atstovai mano, kad tokio masto operacija buvo vykdoma kontroliuojant Baltarusijos ir Rusijos žvalgybai, ir tai buvo padaryta siekiant kompensuoti dėl sankcijų prarastas pajamas.

Ši operacija buvo atlikta po reidų dviejose padirbtų cigarečių gamyklose Lietuvoje.  Manoma, kad tokias įmones tiesiogiai kontroliavo su FSB susijusios nusikalstamos grupuotės. Šios gamyklos gamino suklastotus gaminius su populiariais JK prekių ženklais.

Bendra sulaikytų produktų vertė siekia 73 milijonus eurų.

Pasak Belgijos policijos atstovo, įsteigti tabako gaminių gamyklą yra lengviau nei organizuoti narkotikų laboratoriją, o rizika nėra tokia didelė.

Pajamos iš kontrabandos – šnipinėjimui Baltijos šalyse

„Nuo tada, kai buvo įvestos sankcijos dėl karo Ukrainoje, matome atviresnį Baltarusijos ir Rusijos valstybės departamentų paramą šioms operacijoms. Kol mafija mokėjo vyriausybėms už apsaugą, dabar tai, matyt, tapo būdu gauti pinigų, kad kompensuotų dėl sankcijų prarastas pajamas“, – sakė policijos atstovas.

Iš pradžių nelegalios gamyklos Lietuvoje buvo vertinamos kaip eilinis atvejis, tačiau vėliau Belgijos žvalgyba išsiaiškino, kad šioms operacijoms iš tikrųjų vadovavo Maskvos žvalgybos tarnybos. Tai buvo padaryta siekiant surinkti lėšų šnipinėjimo veiklai Baltijos šalyse remti.

2022 metais Belgijoje buvo aptiktos penkios nelegalios tabako gamybos įmonės ir 15 sandėlių, kuriuose saugoma per 274 mln. cigarečių, 88 tonos pjaustyto tabako, 65 tonos kaljano tabako ir 40 tonų žaliavinio tabako. Sulaikyta produkcija vertinama 139 milijonais eurų.

 

„Pastebime reikšmingai išaugusį aktyvumą renkant pinigus vyriausybės operacijoms, skirtoms destabilizuoti Vakarų Europą. Panašių atvejų buvo ir anksčiau, tačiau pagal mastą tai yra tam tikras nelegalios veiklos cunamis, remiamas tokių veikėjų kaip Putinas“, – sakė NATO pareigūnas.

Teisėsaugininkams pavyko atsekti, kad prekybos narkotikais, prekybos žmonėmis, suklastotų prekių ir kitų masto augimą tiesiogiai remia Maskva.

Anksčiau už Rusijos žvalgybos operacijas mokėdavo oligarchai

Po didelio masto Rusijos karių invazijos į Ukrainą ir įvedus apribojimus, kurie daro įtaką Rusijos ekonomikai ir neleidžia su Kremliaus režimu siejamiems oligarchams atvirai veikti Europoje, Rusijos Federacijoje dėmesys nukrypo į nusikalstamą aplinką. Minėta nusikalstama veikla tapo atviresnė ir manoma, kad ja finansuojamos Rusijos žvalgybos operacijos.

„Jiems reikia grynos valiutos, kad galėtų veikti Vakarų ir Vidurio Europoje, turime įrodymų, kad Rusijai trūksta grynųjų pinigų slaptoms žvalgybos operacijoms, kurias anksčiau Maskvos įsakymu finansavo Rusijos oligarchai“, – sakė policijos atstovas iš Vidurio Europos. – Ir mes matome, kad pereinama prie visiškai nelegalios veiklos – ar tai būtų vaistai, padirbti produktai, nelegalus naftos ir dujų pardavimas ir net neteisėta farmacijos produktų gamyba, ypač Baltarusijoje.“

Talibano ryšiai

 

Kai kuriais skaičiavimais, su Rusija susijusios grupės kontroliuoja mažiausiai trečdalį heroino siuntų, kurių kilmės šalis yra Vidurio Azija.

„Putinui reikia grynųjų pinigų, ir Talibanui reikia grynųjų“, – aiškino NATO pareigūnas.

„Afganai ir rusai turi ilgą narkotikų prekybos santykių istoriją, o jau dabar stebime kontrabandos gabenimą Šiaurės Europos maršrutais. Jei anksčiau Putinas ribojo narkotikų srautą iš rytų į vakarus, tai įvedus sankcijas jie išnyko.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(23)
(-12)

Komentarai ()