Rusija slapta apginklavo žiauriausią pasaulio režimą? JAV sugadintą techniką „staiga“ kažkas paslaptingai suremontavo (Foto, Video)  (4)

Išplėtotas aerodromų tinklas ir kai kurie specialistai pateko į Talibano rankas, o naujoji Kabulo vyriausybė visa tuo pasinaudojo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalo „Oryx“ analitikai tvirtina, kad Talibanas, dabar turintis visą valdžią Afganistane, sugebėjo sukurti savo oro pajėgas. Tam Talibanas panaudojo įrangą, kurią gavo „kaip palikimą“ iš Afganistano Nacionalinės armijos, t. y. lėktuvus ir sraigtasparnius, aerodromo įrangą ir infrastruktūrą, o svarbiausia – atitinkamą skaičių pilotų ir orlaivių technikų.

„Oryx“ autoriai teigia, kad Talibano oro pajėgos sugebėjo grąžinti į tarnybą 4 atakos sraigtasparnius Mi-35, 10 įvairių modifikacijų sraigtasparnių Mi-17 ir penkis Mi-8MTV-1S, Afganistano gautus 2000–2010 m. Taip pat – vieną An-26 ir tris An-32B, kurie buvo gauti dar 1980-aisiais iš Sovietų Sąjungos.

Be to, Talibanas gali „pasigirti“, kad sugebėjo grąžinti į tarnybą 10 lengvųjų atakos sraigtasparnių MD 530F ir šešis UH-60 „Black Hawk“, vieną Indijos sraigtasparnį HAL „Cheetal“, 4 lengvuosius lėktuvus C-208. Iš viso – 43 orlaivius.

Taip pat yra nuotraukų, kuriose matyti, kad į Talibano rankas pateko keli L-39, du A-29 ir vienas S-130, tačiau grąžinti šių lėktuvų į tarnybą jiems nepavyko. Vietoj to Talibanas perėmė buvusius Afganistano nacionalinės armijos orlaivių technikus ir pilotus bei amerikiečių gamybos aerodromo įrangą, pvz. EMTT A4 kuro cisternas.

 

Iki 2021 metų vasaros Afganistane iš esmės nebuvo jokios infrastruktūros, skirtos aptarnauti sovietų ir rusų gamybos orlaivius ir sraigtasparnius. Buvo manoma, kad artimiausiu metu juos pagaliau turėtų pakeisti Vakarų gamybos mašinos – tas pats Black Hawk“.

 

Atsižvelgiant į tai, tai, kad Talibanas sugebėjo dislokuoti daug orlaivių, jau atrodo neįtikėtinai.

Galutinio pasitraukimo iš Afganistano išvakarėse Amerikos kariuomenė gavo įsakymą sugadinti visus įmanomus lėktuvus, likusius Kabulo oro uoste. JAV kariuomenė pranešė apie sėkmingą šios misijos įvykdymą. Atsižvelgiant į tai, faktas, kad Talibanas turi tinkamus naudoti lėktuvus ir sraigtasparnius, atrodo dar neįtikėtinesnis.

 

 

Atskirai verta paminėti, kad Talibanas savo oro pajėgas naudoja ne tik „nuotraukoms“, bet ir realioms kovinėms operacijoms prieš savo priešus Afganistane.

Vis dar atviras klausimas – kokio intensyvumo kovinius veiksmus atlaikys Talibano koviniai lėktuvai. Bet panašu, kad čia Kabulas neapsiėjo be Kremliaus „pagalbos“.

Be to, yra dar viena detalė. Per vieną iš paradų Talibanas parodė, kad diskopuoja BM-27 „Uragan“ sistemomis ir taktinėmis raketomis „Luna“, kurios sovietmečiu galėjo priklausyti Afganistano armijai. Tačiau, remiantis „The Military Balance 2021“ duomenimis, ginklai nepriklauso Afganistano nacionalinei armijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(13)
(-6)

Komentarai (4)