Mokslininkai kuria ypatingą preparatą kareiviams: „stebuklinga savybė“ jau patikrinta ir veikia!  ()

Lvivo mokslininkai kuria medicininį vaistą kariuomenei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lvivo mokslininkai kuria svarbų vaistą šalies gynėjams. Tai leis žaizdoms greičiau užgyti.

Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos Lvivo Ląstelių biologijos instituto biologai dirba su šiuo vaistu. Jis gali būti pagamintas tirpalo arba miltelių pavidalu.

Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos Lvivo Ląstelių biologijos instituto skyriaus vedėjas Rostyslavas Stoika teigė, kad vaisto, su kuriuo dirba mokslininkai, pagrindas yra chitozanas. Jis gaunamas iš jūros organizmų. Ši medžiaga padeda gyti žaizdoms ir turi silpnų antibakterinių savybių bei ryškų hemostatinį poveikį. Chitozanas bus derinamas su antibiotiku. Vaistas gali būti naudojamas žaizdoms gydyti ir greitam gijimui, ypač karo medicinoje.

„Sutvarstėte žaizdą, sustabdėte kraujavimą, bet užkimšote ir ten esančias bakterijas, o kol gabenate sužeistąjį, praeina kelios valandos ir labai dažnai vystosi pūlingi procesai. Mūsų vaistas yra labiau biologiškai suderinamas, geriau sąveikauja su audiniais ir nesukelia tų kamščių, be to, yra antibakterinis. Yra daug hemostatinių vaistų, bet tokių nėra. Mūsiškiai jau bus gydomi tokiais vaistais“, – pažymėjo Rostyslavas Stoika.

Šio vaisto kūrimo darbai prasidėjo prieš pusantrų metų. Mokslininkai turi laboratorinių jo mėginių, kurie jau buvo išbandyti su laboratoriniais gyvūnais ir savanoriais.

„Išbandėme ant savęs ir žaizdos tikrai užgijo greičiau, geriau ir nepastebėjome infekcinių procesų“, – sakė Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos Ląstelių biologijos instituto mokslininkas Nazaras Manko.

 

Institutas taip pat kuria specialius dezinfekuojančius tvarsčius sužeistiesiems.

„Sprendžiame žaizdų nukenksminimo klausimą. Kai sužeistasis iš lauko išvežamas į ligoninę, jau gali būti sepsis. Ir tai yra labai blogai. Reikia turėti dezinfekuojamųjų tvarsčių, kurie taip pat būtų netoksiški, ir mes tai sukūrėme savo skyriuje“, – sakė Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos Ląstelių biologijos instituto direktorius Andrijus Sibirnis.

Kad užbaigtų vaistų tyrimus, institutas kreipėsi į vyriausybę dėl finansavimo. Sukūrę gamybos technologiją, jie ieškos investuotojų, kurie pradės juos gaminti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(131)
(1)
(130)

Komentarai ()