Nutekėjo 750 gigabaitų „Rossija-24“ elektroninių laiškų: paaiškėjo, ką Rusijoje slapta daro FSB  ()

VGTRK elektroninio pašto nutekinimas parodė, kaip FSB ir Rusijos gynybos ministerija tvarko karo Ukrainoje nušvietimą, nuolat fabrikuodami klastotes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos valstybinė žiniasklaida vykdė FSB ir Gynybos ministerijos nurodymus, kaip paskelbti įvykius, sukėlusius tarptautinį atgarsį karo Ukrainoje metu. Tai pranešė „The New York Times", išanalizavęs „nulaužtą" valstybinės televizijos ir radijo bendrovės VGTRK elektroninio pašto archyvą.

Rusijos invazijos dieną Rusijos Federacijos valstybinė žiniasklaida, kurią saugumo pajėgos laiške vadina „kolegomis", iš FSB gavo pranešimą, jog Ukrainos kariai apleidžia savo pozicijas, rašo NYT. Tai buvo klastotė, kurios pagalba Rusijos valdžia, vykdydama informacinę kampaniją, bandė sukurti Rusijos kariuomenės triumfo eisenos vaizdą. Kitame archyvo laiške FSB pranešė apie tariamą Ukrainos karinių pajėgų ataką prieš civilinį krovininį laivą. Kovo mėnesį FSB išsiuntė dokumentus dėl dviejų žuvusių Ukrainos pareigūnų, priskirdamas juos civilių žudynėmis ir teroristinei veiklai.

Tuo pat metu FSB paprašė žiniasklaidos darbuotojų, skelbiant naujienas, nesikreipti į tarnybą, ir tai buvo padaryta, pažymi NYT. Savo ruožtu Rusijos gynybos ministerija Rusijos valstybinei žiniasklaidai atsiuntė vaizdo įrašą, kuriame „Ukrainos pabėgėlis" teigė, kad dramos teatrą Mariupolyje kovo mėnesį susprogdino ukrainiečių nacionalistai, o ne Rusijos kariuomenė.

 

„Prašome naudoti tai pasakojimuose", – sakoma Rusijos kariuomenės laiške Kremliaus kanalams, pažymėtame prierašu „Svarbu!", rašo NYT. Leidinys išanalizavo 750 gigabaitų nutekintos „Rossija-24" darbuotojų korespondencijos nuo 2022 m. sausio iki kovo mėn., tikrindamas bylų autentiškumą.

Šių metų balandį anoniminiai įsilaužėliai socialiniame tinkle „Twitter" pranešė, kad su jais siejama NB65 programišių grupė įsilaužė ir paskelbė visuomenei daugiau nei 900 000 VGTRK darbuotojų laiškų.

 

Rusiškas „Mediazon" leidinys kovo mėnesį, remdamasis šaltiniu, pranešė, kad FSB viešųjų ryšių centras išplatino vaizdo įrašą, kuriame pabėgėlis iš Ukrainos pasakoja apie Azovo „žiaurumus" Mariupolyje, su reikalavimu, kad šaltinis nebus paminėtas leidinyje.

Vaizdo įraše mergina pasakojo, kad „azoviečiai" „subombardavo Dramos teatrą iš vidaus".

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(3)
(23)

Komentarai ()