„Politico“: ar Ukrainai realu gauti vakarietiškų naikintuvų?  ()

Į Ukrainą keliaus tankai „Abrams“ bei „Leopard 2“. Ukrainoje jau tarnauja HIMARS, vakarietiška artilerija, priešlėktuvinės gynybos sistemos, prieštankiniai ginklai. Negi kitas paramos žingsnis bus naikintuvai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Politico“ cituoja aukšto rango Vakarų diplomatą - „Kitas natūralus žingsnis bus naikintuvai“. „Vašingtonas informavo Kyjivą, kad orlaivių tiekimas kol kas atmetamas. Tai yra raudona linija, bet praėjusią vasarą turėjome raudoną liniją ties HIMARS ir ji pajudėjo. Tada tai buvo buvo tankai, ir jie juda“, – pridūrė diplomatas.

Nyderlandų užsienio reikalų ministras Wopke Hoekstra praeitą savaitę sakė parlamentui, kad jo kabinetas svarstys galimybę tiekti naikintuvus F-16, jei Kyjivas jų paprašys. Gruodį Slovakijos užsienio reikalų ministras Rastislavas Káčeras sakė, kad jo vyriausybė yra pasirengusi Kyjivui pasiūlyti sovietų naikintuvus „MiG-29“ ir diskutuoja su NATO partneriais bei Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kaip tai padaryti. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas nieko nestebina sakydamas, kad naikintuvai nebus tiekiami siekiant išvengti eskalacijos tarp NATO ir Rusijos. Bet anksčiau jis tą patį sakė ir apie tankus, kuriuos dabar tieks.

Anot „Politico“, praėjusių metų pradžioje Vakarų sąjungininkai susitarė laikytis „nerašytos politikos“ netiekti Ukrainai visų ginklų iš karto, kad „nesukeltų didelio Rusijos atsako“. „Daugelis Vakarų šalių mano, kad jeigu mes aprūpintume Ukrainą visa įranga, kurios ji prašė pirmajame karo etape, tai iššauks stiprią Rusijos reakciją, įskaitant branduolinę eskalaciją“, – sakė vienas iš leidinio cituojamų diplomatų. Taigi, ginklų tiekimas yra labai palaipsnis ir atsargus.

 

Vakarai įsitikinę, kad lėktuvų siuntimas Ukrainos sąjungininkams bus rimtas logistinis išbandymas. Amerikos naikintuvams F-15 ir F-16 reikia ilgų ir kokybiškų takų, kurių Ukraina neturi. Ekspertai teigia, kad Rusijai bus nesunku aptikti bet kokį bandymą įkurti naujas bazes naikintuvams. Pasak Jungtinės Karalystės ekspertų grupės RUSI vyresniojo tyrėjo Justino Bronko, Ukrainai labiau tiktų F-18 arba švediški „Gripen“, nes jie kyla nuo trumpesnių takų, reikalauja mažiau priežiūros. Bet Švedijos gynybos ministras Pålas Jonsonas trečiadienį, sausio 25 d., žurnalistams sakė, kad Švedija „neplanuoja siųsti „Gripen“ į Ukrainą“. Prancūziški „Rafale“ irgi yra svarstytini, bet jiems reikia daug priežiūros.

 

Apskritai, vakarietiškų naikintuvų tiekimas Ukrainai būtų logistikos košmaras. Visų pirma dėl to, kad Rusija turi galimybių aptikti naikintuvų bazes ir jas sunaikinti. Antra, pilotų mokymai trunka labai ilgai. Užtruks ir technikų mokymas, atsarginių dalių tiekimas.

(8)
(1)
(7)

Komentarai ()