„Situacija tragiška, šaudmenų užteks kelioms dienoms“: JAV skelbia didelį pavojų - NATO netenka vienos iš galingiausių kariuomenių  ()

Leidinio šaltinių teigimu, Pentagonas nebelaiko karališkųjų ginkluotųjų pajėgų pirmos kategorijos kovine galia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JK negalės aprūpinti reikiamo karių skaičiaus NATO sąjungininkams dėl karių ir finansavimo trūkumo. Tai pranešė „Sky News“, remdamasi šaltiniais Gynybos ministerijoje.

JAV vienas aukšto rango Pentagono šaltinis teigia, kad JK karališkoji armija nustojo būti laikoma aukščiausio lygio kovos pajėgomis dėl dešimtmečius trukusio mažinimo ir finansavimo. Europos Sąjunga taip pat mano, kad „Britanijai nepavyksta išlaikyti galios“.

Dabar Didžiosios Britanijos gynybos ministerija pranešė žurnalistams, kad Jungtinė Karalystė negalės aprūpinti tiek karių, kiek tikisi NATO sąjungininkai pagal naują pajėgų struktūrą, sukurtą po Rusijos invazijos į Ukrainą. Norėdamas pakeisti situaciją, ministras pirmininkas Rishi Sunakas turi pakeisti savo požiūrį į kariuomenę.

„Ministras pirmininkas turi susitaikyti su faktu, kad Vladimiras Putinas paskelbė karą Vakarams, o mes esame antroji karinė galia Vakaruose, ir turime priimti iššūkį, su kuriuo susiduria Sunakas“, – sakė buvęs NATO sekretorius lordas Robertsonas.

Šaltiniai teigia, kad Gynybos ministerija ragina vyriausybę padidinti gynybos išlaidas mažiausiai 3 milijardais svarų ir žlugdo planus toliau mažinti armiją vykdant modernizaciją. Be to, siūloma supaprastinti ginklų pirkimo reikalavimus.

 

„Jie pripažįsta grėsmes. Jie pripažįsta spaudimą gynybai dėl infliacijos, branduolinio atgrasymo, atsargų ir Ukrainos. Tačiau nepaisant grėsmių ir spaudimo pripažinimo, jie sako, kad pinigų nebėra“, - sakė šaltinis apie Iždo departamentą.

Amunicijos užteks kelioms dienoms – Britanija nepasirengusi karui

Esant dabartinei kariuomenės būklei, tikrame kare britams amunicijos užtektų kelioms dienoms. Tuo pačiu metu 25-30 tūkstančių karių kovinei divizijai sukurti prireikia iki 10 metų.

Dabar vyriausybė pirmenybę teikia investicijoms į aukštąsias karinio jūrų laivyno technologijas ir 6-osios kartos naikintuvo kūrimą. Tačiau tai neišspręs artilerijos, oro gynybos sistemų, tolimojo nuotolio raketų ir amunicijos atsargų trūkumo problemos. Didėjant karinei pagalbai Ukrainai, pažymi šaltinis, problemos armijoje tik augs.

 

„Manėme, kad šiuolaikiniai karai gali baigtis per kelias savaites, ir tam ruošėmės. Nors karas Ukrainoje mus moko, kad net tokia stipri kariuomenė kaip Rusijos kariaus mėnesius, o gal ir metus“, – sako kitas pašnekovas.

Jei sąjungininkai iš JK tikisi divizijos su 30 tūkstančių karių, tai realiai valdžia vienai brigadai gali duoti iki 10 tūkstančių karių su ginklais ir šarvuočiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(19)
(-2)

Komentarai ()