Neįtikėtinas meistriškumas – CNN skelbia, kaip Ukraina atakoms naudoja transporto sraigtasparnius Mi-8  ()

Ukrainos dangaus gynėjai demonstruoja didelį išradingumą, panaudodami septintojo dešimtmečio sovietų mašinas prieš užpuolikus prie Bachmuto ir kitose karštosiose fronto linijose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

CNN skyrė straipsnį Ukrainos sraigtasparnių Mi-8 pilotams, kurie tarnauja 18-ojoje armijos aviacijos brigadoje.

Aprašyto kovinio darbo praktika gali turėti įtakos visoms tendencijoms, lemiančioms ginkluotųjų pajėgų kariuomenės aviacijos kovinį panaudojimą kare prieš Rusijos okupantus.

Pirmiausia, kaip pabrėžia CNN žurnalistai, sovietinis Mi-8 nebuvo sukurtas puolamosioms misijoms, nes buvo sukurtas kaip transporto sraigtasparnis. Todėl ši mašina neturi kabinos šarvų, neturi įmantrios taikymo įrangos. Priešo priešlėktuvinėms raketoms skirtą įrangą jau galima vadinti morališkai pasenusia. Tačiau Ukrainos pilotai teigia, kad atakuoti priešą sraigtasparniais Mi-8 „vis geriau nei nieko“, ypač turint omenyje fronto linijos ilgį ir karo veiksmų mastą.

Tik patirties ir vilties derinys leidžia Ukrainos sraigtasparnių pilotams efektyviai naudoti Mi-8. Pavyzdžiui, kai kurie vidutinio amžiaus sraigtasparnių pilotai, su kuriais CNN kalbėjosi, patirties įgijo per JT globojamas taikos palaikymo misijas Liberijoje, Siera Leonėje, Pietų Sudane ir Kongo Demokratinėje Respublikoje. Kitas jaunas pilotas, su kuriuo kalbėjosi ir amerikiečių žurnalistai, kovinės patirties įgijo jau Rusijos invazijos metu, kai per pastaruosius metus atliko 100 kovinių skrydžių.

 

Patirtis, pasak jų, buvo neįkainojama. Tai leido pilotams įgyti patirties skraidyti žemai ir sudėtingomis aplinkybėmis, pavyzdžiui, vykstant Kongo DR pilietiniam karui.

Straipsnyje pabrėžiama, kad Ukrainos sraigtasparniai skraido nedideliame aukštyje, siekiant sumažinti tikimybę, kad juos pataikys visos Rusijos oro gynybos priemonės. Tačiau kartais toks skrydžio formatas gali privesti prie mechaninių pažeidimų: pavyzdžiui, vieno sraigtasparnio padalinio vadas sugadino 3 iš 5 sraigtasparnio menčių taip, kad orlaivį teko siųsti remontuoti.

Visų pirma, sugadintų sraigtasparnių atkūrimui gali būti naudojamas „atsarginių dalių kanibalizmas“. Siekdami apibūdinti Ukrainos sraigtasparnių Mi-8 nusidėvėjimo lygį, CNN žurnalistai pateikia tokį šių nusipelniusių orlaivių vaizdą – juodai purvini „nuo išmetamųjų dujų ir alyvos“.

 

18-osios brigados sraigtasparnių pilotai amerikiečių žurnalistams sakė, kad atakas prieš rusų įsibrovėlius surengė ir netoli Bachmuto. Tuo pačiu metu vieno iš smūgių rezultatai buvo patvirtinti praėjus 24 valandoms po reido, kai Ukrainos dronas užfiksavo rezultatus.

Ukrainos aviatoriai sako, kad jie norėtų įsigyti „Apache“, nes Vakarų sraigtasparniai yra geriau pritaikyti vykdyti smogiamąsias misijas ir turi geresnius pajėgumus atremti priešo oro gynybą.

Tikimės, kad šis CNN pranešimas greičiausiai bus vienas iš „atspirties taškų“, dėl kurio Vakarų atakos sraigtasparniai bus perduoti Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(33)
(0)
(33)

Komentarai ()