„Sveiki atvykę į NATO“. Skelbiama galinga žinia, ką padarė Turkija  ()

Turkijos parlamentas ketvirtadienį ratifikavo Suomijos paraišką prisijungti prie NATO. Švedija vis dar laukia savo dienos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suomijos ministrė pirmininkė Sanna Marin dar prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą žurnalistams sakė, kad Suomija neketina prisijungti prie NATO. Tačiau ši pozicija greitai pasikeitė, kai pasaulis išvydo kaip Rusija atakuoja Ukrainos civilinę infrastruktūrą ir kokius karybos metodus naudoja. Suomija ir Švedija priėmė sprendimą kartu prisijungti prie NATO. Turkija buvo didžiausia kliūtis šiame kelyje, bet daugiausiai dėl Ankaros požiūrio į Švedijos kovą su terorizmu.

Ketvirtadienį, kovo 30 dieną, Suomijos paraiška jungtis prie NATO buvo ratifikuota Turkijos parlamente. Paskutinė kliūtis jungtis prie NATO buvo panaikinta.

„Kaip NATO narė, mes, žinoma, turėjome tam tikrų lūkesčių ir prašymų dėl mūsų šalies saugumo problemų“, – prieš balsavimą parlamente sakė parlamentaras, prezidento Recepo Tayyipo Erdoğano partijos narys, Akifas Çağatay Kılıças. „Norėčiau pabrėžti konkrečius Suomijos žingsnius ir jų įgyvendinimą, kurie padėjo suformuoti sprendimą, kurį priimame čia“. Prieštaraujančių Suomijos narystei NATO nebuvo.

Suomijos prezidentas Sauli Niinistö „Twitter“ padėkojo NATO narėms už paramą ir sakė, kad nekantriai laukia Švedijos prisijungimo prie jų. NATO dabar turės 31 narę, o kada turės 32?

 

Švedijos paraiška vis dar svarstoma ne tik Turkijoje, bet ir Vengrijoje, kuri aktyviai balansuoja tarp ryšių su Rusija ir Vakarais. Ankara stabdo Švedijos pastangas jungtis prie NATO dėl Stokholmo pozicijos grupuočių, kurias Turkija laiko teroristinėmis, atžvilgiu. Ji kaltina Švediją pernelyg švelniu požiūriu į kurdų organizacijas ir žmones, susijusius su perversmo Turkijoje organizavimu 2016 m. Tuo tarpu Vengrija, antradienį ratifikavusi Suomijos paraišką NATO, taip pat ginčija Švedijos prisijungimą prie aljanso dėl Švedijos politikų komentarų apie Vengrijos demokratijos būklę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai ()