Istorinė akimirka! Suomija oficialiai tapo NATO nare (Video)  ()

Viena iš menamų priežasčių, kodėl Rusija nusprendė užpulti Ukrainą, buvo NATO plėtra. Ukraina NATO nare kurį laiką dar netaps, bet Rusijos ir NATO siena ką tik pailgėjo dvigubai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalia NATO vėliavų jau iškelta ir Suomijos vėliava. Šalis šiandien, 2023-iųjų balandžio 4 dieną, oficialiai tapo 31-aja NATO nare. Suomija turi 1340 km sieną su Rusija, todėl šiandien Rusijos ir NATO siena oficialiai padvigubėja.

Ar Suomija būtų prisijungusi prie NATO, jei ne Rusija? Ne. Tiesą sakant, Rusijai jau pradėjus invaziją į Ukrainą Suomijos ministrė pirmininkė Sanna Marin sakė, kad šalis prie NATO nesijungs. Tačiau kai buvo pastebėti Rusijos karo nusikaltimai ir naudojami karybos metodai, Suomijos pozicija buvo skubiai pakeista. Suomija ir Švedija nusprendė prie NATO jungtis drauge, tačiau Vengrija ir Turkija kol kas stabdo Švedijos narystę NATO. Bet kuriuo atveju, tik laiko klausimas, kada Baltijos jūra taps vidiniu NATO ežeru (na, neskaitant Kaliningrado srities pakrantės).

„Tai pavers Suomiją saugesne, o NATO - stipresne“, – antradienį žurnalistams sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. „Prezidentas Putinas skelbė, kad vienas iš invazijos į Ukrainą tikslų yra kad NATO prie jos sienų liktų mažiau ir narystė Europoje nebūtų plečiama. Jis gauna visiškai priešingą rezultatą“.

 

JAV valstybės sekretorius Antony Blinken sakė, kad jam „kyla pagunda pasakyti, kad tai galbūt vienintelis dalykas, už kurį galime padėkoti V. Putinui“.

Kremliaus spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas perspėjo, kad Rusija „atidžiai stebės“, kas vyksta Suomijoje, NATO plėtrą apibūdindamas kaip „mūsų saugumo ir nacionalinių interesų pažeidimą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai ()