„Jei Ukraina gautų nors 8 tokius naikintuvus, rusų aviacijai būtų baigta“. Tai dar geriau nei F-16!  ()

„The Economist“ įvardijo Ukrainai tinkamesnį naikintuvą nei F-16.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedijos „Saab“ naikintuvai „Gripen“ galėtų labiau tikti Ukrainos kariuomenei nei F-16, apie kuriuos Kyjivas kalba pastaraisiais mėnesiais.

Apie tai rašo „The Economist“.

Pasak britų žurnalo, švedų naikintuvas „daugeliu atžvilgių idealiai tinka Ukrainos poreikiams“: buvo sukurtas specialiai Švedijos oro erdvei apsaugoti nuo Rusijos lėktuvų, taip pat gali leistis ant trumpų kilimo ir tūpimo takų ir net greitkelių.

Kaip pabrėžė JK Karališkojo Jungtinių paslaugų instituto analitikas Justinas Bronkas, sovietiniuose aerodromuose yra iš betoninių plokščių pagaminti kilimo ir tūpimo takai, tarp kurių telkšo samanos ir akmenys. Tokiomis sąlygomis „Gripen“ turėtų geriau pakilti ir nusileisti nei F-16. Nors F-16 gali leistis ant blogai asfaltuotų kelių, jo lengvesnė važiuoklė nėra tokia tinkama. 

Kai kurie patyrę Ukrainos karo pilotai skeptiškai vertina vyriausybės bandymus gauti F-16, pažymi „The Economist“. Tačiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų pranešėjas Jurijus Ihnatas pareiškė, kad „Ukrainoje gali leistis bet koks orlaivis“. Jis tvirtina, kad Ukrainai reikia F-16.

„Saab“ teigimu, švedų orlaivį per 10 minučių gali papildyti ir apginkluoti vienas technikas ir penki kariai. „Gripen“ taip pat yra daug pigesnis naudoti ir prižiūrėti nei F-16, pažymi „The Economist“.

 

Leidinys jų nedidelį skaičių vadina pagrindine „Gripen“ problema: Švedijoje tarnauja mažiau nei 100 naikintuvų, Stokholmas į kitas šalis pristatė dar apie 66 naikintuvus. Kaip pastebi Ihnatas, Švedija gali suteikti Ukrainai tik vieną eskadrilę, t. y. apie 14 lėktuvų – o jos reikėtų laukti 10 metų.

Bronkas tvirtina, kad net „mažytis „Gripen“ parkas“ (8–12 lėktuvų) gali leisti Ukrainai atgrasyti Rusijos lėktuvus, jei naikintuvai bus ginkluoti raketomis „Meteor“.

JK karališkųjų oro pajėgų maršalas Edwardas Stringeris pažymi, kad norint sėkmingai panaudoti Vakarų naikintuvus, Ukrainai reikia elektroninės karo įrangos, kuri „apakintų“ Rusijos karinius lėktuvus.

 

Buvęs Švedijos oro pajėgų vado pavaduotojas Andersas Perssonas sako, kad ir „Gripen“, ir F-16 reikia gerų antžeminių radarų, kad jie būtų veiksmingi.

Nuo metų pradžios Ukrainos valdžia aktyviai prašė Vakarų šalių naikintuvų F-16, visų pirma Kyjivas išsiuntė oficialų prašymą tiekti tokius orlaivius Nyderlandams.

Kovo pabaigoje Slovakija ir Lenkija pirmosios nuo karo pradžios Kyjivui perdavė sovietinius naikintuvus „MiG-29“. Daugelis šių lėktuvų nebeeksploatuojami ir išimami į metalo laužą detalėms, rašo „The Economist“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(70)
(3)
(67)

Komentarai ()