Ilgai laukti nereikėjo – Rusijoje hipergarsinių raketų kūrėjai suimti už išdavystę  (5)

Žurnalistų teigimu, Rusijos mokslų akademijos Sibiro skyriuje baudžiamojon atsakomybėn patraukta 16 asmenų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-05-18 Ilgai laukti nereikėjo – Rusijoje hipergarsinių raketų kūrėjai suimti už išdavystę  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijoje teisėsaugos pareigūnai pateikę kaltinimus išdavyste, suėmė tris mokslininkus, dalyvavusius kuriant hipergarsines raketas. Apie tai rašo Rusijos leidinys „The Moscow Times“.

Pranešama, kad visi jie dirbo Novosibirsko teorinės ir taikomosios mechanikos institute (ITPM). Gegužės 16 dieną instituto darbuotojai paskelbė atvirą laišką, kuriame informavo apie technikos mokslų daktaro ir vyriausiojo mokslo darbuotojo Valerijaus Zvegincevo suėmimą. Jis buvo apkaltintas išdavyste. Nuo balandžio 7 dienos mokslininkas buvo namų arešte.

 

Taip pat pranešama, kad ITPM ​​direktorius Aleksandras Šipliukas dar 2022 metų rugpjūtį buvo išsiųstas į Lefortovo kardomąjį kalinimo centrą. Jo areštas įvyko praėjus kelioms dienoms po instituto vyriausiojo mokslo darbuotojo Anatolijaus Maslovo suėmimo. Jis buvo įtariamas duomenų, susijusių su hipergarsinėmis technologijomis, perdavimu Kinijai.

Kaip pranešė „Reuters“, Šipliukas ir Maslovas jau daugiau nei 10 metų užsiima hipergarsinių raketų kūrimu. Pirmąjį eksperimentinį pavyzdį jie pristatė 2012 m. Prancūzijoje.

 
 

 

Žurnalistų teigimu, Rusijos mokslų akademijos Sibiro skyriuje buvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn 16 asmenų, tarp jų buvęs Rusijos mokslų akademijos vadovas Aleksandras Asajevas, taip pat Novosibirsko valstybinio universiteto kvantinių optinių technologijų laboratorijos vadovas Dmitrijus Kolkeris. Pažymima, kad Kolkeris mirė Maskvos kardomojo kalinimo centre po to, kai jį suėmė FSB.

Leidinys rašo, kad Rusijos Federacijos prezidentas pirmą kartą paskelbė apie hipergarsinių ginklų sukūrimą Rusijos Federacijoje 2018 m. Kreipdamasis į Federalinę asamblėją, Kremliaus vadovas pristatė hipergarsinių raketų kompleksą „Kinžal“. Jis pareiškė, kad jo negalės numušti esamos ir net būsimos oro gynybos sistemos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(14)
(11)

Komentarai (5)