„Bijo visas pasaulis.“ Sensacinga žinia, kaip reagavo Vakarai po Zaporižios AE užgrobimo  ()

Zaporižios atominė elektrinė, savaime aišku, yra labai jautrus objektas. Ją pakankamai anksti užėmė rusai ir dabar joje - daug karinės technikos. Ir išvaduoti Zaporižios ZAE bus sunku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Razumkovo centro energetikos programų direktorius, branduolinės energetikos ekspertas Vladimiras Omelčenka teigia, kad JAV ir ES turi didinti spaudimą „Rosatom“, kad būtų užtikrintas Zaporižios AE saugumas. Tai galėtų apimti ir kai kurių sutarčių įšaldymą.

„Tai turėjo būti padaryta iš karto po to, kai Rusija užgrobė ZAE 2022 m. kovo 4 d.“, – pažymi Omelčenka. Jo nuomone, „Rosatom“ turėjo būti paskelbta teroristine įmone, nes ji buvo tiesiogiai susijusi su atominės elektrinės užgrobimu.

Omelčenka mano, kad iš karto reikėjo blokuoti visas tarptautines sąskaitas, įšaldyti visas „Rosatom“ statybas užsienyje, įtraukti visą įmonės vadovybę į ieškomų asmenų sąrašą, pateikti jiems kaltinimus.

„Tačiau taip neatsitiko, nes didelė pasaulio dalis yra priklausoma nuo Rusijos branduolinių programų. Tai ypač liečia branduolinio kuro sodrinimą. Todėl, deja, daugelio šalių komerciniai ir politiniai interesai nugalėjo prieš būtinus veiksmus, kurių reikėjo imtis. Pasirodo, branduolinis šantažas išgąsdino pasaulį ne tiek, kiek baimė likti be komercinės naudos iš prisodrinto urano tiekimo“, – aiškino Omelčenka.

 

Jis priminė, kad „Rosatom“ turi didžiules sutartis dėl atominės energetikos plėtros užsienyje, ypač Turkijoje ir kitose šalyse. Be to, Rusijos įmonė tiekia įrangą bei prižiūri atominių elektrinių veiklą Bulgarijoje, Vengrijoje, Slovakijoje ir Suomijoje. Kitos šalys bando mažinti Rusijos branduolinės energetikos ir technologijų įtaką, bet tai - labai ilgas procesas, kuris neleidžia greitai reaguoti į „Rosatom“ vaidmenį kare.

(6)
(0)
(6)

Komentarai ()