Žinutė Putinui. NATO į dangų Europoje pakėlė šimtus karo lėktuvų. Kas vyksta? (Foto, Video)  ()

Birželio 12–23 dienomis virš Vokietijos dangus bus sausakimšas, nes manevruose dalyvaus apie 250 orlaivių iš daugiau nei 20 sąjungininkų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Atlanto aljansas Europoje vykdo didžiausias oro karines pratybas per savo gyvavimo istoriją. Operacijoje, pavadintoje „Air Defender 23“, dalyvauja daugiau nei 20 šalių partnerių, 10 000 kariškių ir apie 250 orlaivių, įskaitant naujausius F-35. Tai praneša „Bloomberg“.

Pirmadienį, birželio 12 d., prasidėję manevrai tęsis iki birželio 23 d.

„Oro erdvė virš Vokietijos beveik dvi savaites nuo pirmadienio bus užpildyta karo lėktuvais, NATO vykdant didžiausias oro pratybas aljanso istorijoje“, – sakoma jame.

Tokio didelio skaičiaus kovinių lėktuvų dislokavimas demonstruoja NATO sąjungininkų stiprybę po visapusės Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 metais. O pirmosios „Air Defender“ pratybos buvo surengtos 2018 m., kaip reakcija į Rusijos okupantų įvykdytą Krymo aneksiją.

Didelio masto pratybose bus naudojamos keturios oro bazės Vokietijoje, taip pat po vieną Nyderlanduose ir Čekijoje. Pratybos vyks trijų regionų – Vokietijos šiaurės, rytų ir pietų – oro erdvėje, tikrinant NATO oro pajėgų gebėjimą reaguoti į krizę Europoje esant padidėjusiai įtampai santykiuose su Rusija. Tuo pačiu metu oro erdvė šiose vietose bus uždaryta civiliniams orlaiviams.

 

Komentuodamas įvykį Vokietijos oro pajėgų generolas leitenantas Ingo Gerhartzas pažymėjo, kad „Air Defender 23“ tikslas – padidinti sąveikumą ir pasirengimą gynybai nuo bepiločių orlaivių ir sparnuotųjų raketų atakuojant miestus, oro uostus ar jūrų uostus NATO šalių teritorijoje.

 

Savo ruožtu JAV ambasadorė Vokietijoje Amy Gutmann pareiškė, kad pratybos neabejotinai parodys sąjungininkų pajėgų judrumą ir greitį ir yra skirtos pasiųsti signalą šalims, įskaitant Rusiją.

„Būčiau labai nustebusi, jei kuris nors pasaulio lyderis, ypač Putinas, neatsižvelgtų į tai, kad tai parodo šio aljanso dvasią ir stiprybę“, – sakė Gutmann.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()