„NATO svarsto du saugumo garantijų modelius Ukrainai“. Čekijos prezidentas skelbia, kas laukia Ukrainos  ()

NATO valstybės narės svarsto du galimus Ukrainos saugumo garantijų modelius – Suomijos ir Izraelio pavyzdžiu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-06-15 „NATO svarsto du saugumo garantijų modelius Ukrainai“. Čekijos prezidentas skelbia, kas laukia Ukrainos  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pranešė Čekijos Respublikos prezidentas Petras Pavelas interviu „Laisvės radijui“.

Jis pažymėjo, kad saugumo garantijos yra labai plati sąvoka. Yra keletas garantijų Ukrainai variantų.

„Esu girdėjęs apie dviejų rūšių garantijas ar scenarijus. Vienas – garantijos, kurios buvo suteiktos Suomijai nuo jos prisijungimo ratifikavimo proceso pradžios. Kitas požiūris į saugumo garantijas yra skirtas Izraeliui. Galbūt pamatysime kažką tarp jų“, - teigia prezidentas.

Kartu Pavelas mano, kad NATO valstybės narės popieriuje užfiksuos, ką jau daro dėl Ukrainos, taip pat įtrauks ilgalaikį paramos planą. Jis pažymėjo, kad jam tai jau skamba kaip garantija.

„Bet, žinoma, tai priklausys nuo to, kiek pinigų tokiam planui šalys norės skirti. Bet jei yra noras pateikti planą, tai turėtų būti ir noras jį pateikti garantijos forma, tačiau, žinoma, tai bus labai svarbu, kad būtų išvengta neigiamų padarinių“,  - pridėjo jis.

Saugumo garantijos Ukrainai

Suomijos pavyzdys

Pradėjus ratifikuoti Suomijos narystę NATO, jai buvo suteiktos tokios pat saugumo garantijos kaip ir Aljanso šalims, ypač 5 straipsnio nuostatos dėl kolektyvinės gynybos.

Izraelio pavyzdys

 

„Izraelio modelis“ apima 10 metų JAV įsipareigojimą dėl Izraelio saugumo. Saugumo garantijos apima karinės ir finansinės pagalbos paketų suteikimą, taip pat bendros gamybos galimybę. Tačiau apie 5 straipsnį nekalbama.

Ukrainos padėtis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukrainai reikia aiškių saugumo garantijų iš Vakarų, kurios bus įrašytos popieriuje. Šalis nori gauti saugumo garantijas iš NATO, kol taps visateise Aljanso nare.

Be to, Ukraina tikisi gauti „aiškų stojimo grafiką“, pagrįstą NATO viršūnių susitikimo, kuris vyks Vilniuje liepos 11-12 dienomis, rezultatais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()