Fronte pastebėtas dar neregėtas T-72 su milžinišku bokšteliu. Kas tai per monstras (Video)  (1)

T-72 jau seniai sudaro rusų tankų pajėgų pagrindą. Ir, atrodo, Rusija vis dar galvoja kaip šį tanką atnaujinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastebėsite, kad dauguma šalių naudoja vieno tipo pagrindinius kovos tankus. Pavyzdžiui, JAV pasikliauja „M1 Abrams“, Vokietija - „Leopard 2“, Jungtinė Karalystė - „Challenger 2“, Prancūzija - „Leclerc“ ir taip toliau. Aišku, egzistuoja skirtingos versijos, modifikacijos ir atnaujinimai, bet vieno tipo tankai stipriai palengvina priežiūrą, mokymus, detalių tiekimą.

Kiek skirtingų tankų naudoja Rusija? T-62, T-72, T-80, T90, gal net T-55 (bent vienas buvo paverstas tanku-kamikadze). Rusija dar galvoja artimiausiu metu pereiti prie T-14 „Armata“ tankų. Na, bent jau popieriuje. Tačiau, kol jų nėra, T-90M „Proryv“ yra moderniausias Rusijos tankas. Teisybės dėlei, reikia pasakyti, kad T-90 buvo išvystytas iš T-72, o T-80 - iš T-64.

Tai jei Rusija turi T-90M ir svajoja apie T-14, gal gerinti nuo 1973-iųjų tarnaujantį T-72 jau neapsimoka?

Visgi, eksperimentai vyksta. Karo stebėtojas Oleksandras Kovelenko pastebėjo, kad vienas rusų T-72B turi neįprastai didelį bokštelį. Atrodo, kad įprastas bokštelis buvo stipriai išplėstas priekyje ir gale.  Kovalenko teigimu, rusai taip, matyt, nori pagerinti variklio ir transmisijos skyriaus apsaugą nuo savižudžių dronų.

Mažus dronus-kamikadzes naudoja tiek ukrainiečiai, tiek rusai. Jie gali sunaikinti ar bent jau gerokai apgadinti tanką. Be to, kadangi jie yra labai manevringi ir valdomi žmogaus, nuo jų sunku pasislėpti. Raketa gali nepataikyti - dronas beveik visada pataiko, nes iki paskutinės akimirkos yra valdomas. Ir gali taikytis į silpnąsias tanko vietas. Ukrainiečiai jau parodė, kad gali nukreipti droną net ir pro atvirą tanko ar kitos mašinos liuką.

 

Kovalenko mano, kad papildomi šarvai aplink bokštelį pridengia tanko variklio skyrių gale ir sustiprina bokštelio apsaugą. Įdomu, kad tie papildomi šarvai nesumontuoti tiesiai ant tanko korpuso, bet ten jie, galbūt, apsunkintų priėjimą prie variklio skyriaus.

O gal to T-72 bokštelis išsipūtė visai ne dėl to? Kovalenko pastebi, kad su tokiu bokšteliu T-72 šiek tiek primena „Leopard 2“. Vakarietiški tankai įprastai turi gerokai didesnius bokštelius nei rusiški, nes juose atskirame skyriuje laikoma amunicija. Ji yra atskirta nuo įgulos - taip pagerinami karių išgyvenimo šansai, nes amunicijos detonacijos sukelta banga nukreipiama į tanko išorę. Rusiškuose tankuose, tokiuose kaip T-72, amunicija laikoma kabinoje, žiedu tiesiai po bokšteliu, todė po pataikymo sviediniai detonuoja, iš karto pražudydami įgulą ir nuraudami tanko bokštelį šalin. Toks ir skirtumas - „Leopard 2“ tankas ir įgula gali išgyventi amunicijos detonavimą, sukeltą taiklaus priešo šūvio, o T-72 turi žemesnio silueto bokštelį, bet amuniciją pasiekęs šūvis sunaikina ir įgulą, ir tanką.

 

Rusija dar prieš invaziją ant tankų pradėjo montuoti improvizuotus grotinius šarvus, kurie, kaip jie manė, gali apsaugoti nuo iš viršaus atakuojančių prieštankinių sistemų „Javelin“. Tai, beje, nėra veiksminga apsauga. Tokios tvoros gali apsaugoti nuo dronų, bet su sąlyga, kad dronas į jas pataikys - pilotas nukreips savo kamikadzę į nepridengtą vietą.

(38)
(9)
(29)

Komentarai (1)