A. Anušauskas: turime prašymų Vašingtonui, kad amerikiečių kariai Lietuvoje liktų ilgesniam laikui  ()

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad Lietuva viliasi, jog šalyje dislokuotos rotacinės Jungtinių Valstijų karinės pajėgos pasiliktų šalyje ilgiau nei planuojama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Amerikiečių kariai (bus – ELTA) Lietuvoje iki 2025 m. pabaigos. Yra deklaruota, aiškiai pasakyta. Tai yra rotacinės pajėgos, kurios čia visą laiką bus iš esmės iki 2026 m.“ – antradienį žurnalistams sakė A. Anušauskas.

„Turime prašymų, kad tie kariai Lietuvoje liktų ilgesniam laikui negu iki 2026 m. Nebent per tą laiką geopolitinė situacija regione iš esmės pasikeistų į gerąją pusę. Kol kas to dar nėra“, – aiškino ministras.

Visgi, kiek ilgiau prašoma Vašingtono palikti karius Lietuvoje, A. Anušauskas nenurodė.

„Nespekuliuosiu – tiesiog ilgesniam“, – nedetalizavo jis.

Ministras taip pat teigė nežinąs, ar šiuo klausimu kalbėsis antradienį susitinkantys prezidentai Gitanas Nausėda bei Joe Bidenas.

Tuo metu klausimas, ar yra prašymų padidinti dislokuotų karių skaičių, ministras akcentavo, kad JAV buvimas Lietuvoje yra gerokai aktyvesnis nei anksčiau. Tačiau sprendimas, akcentavo jis, yra Vašingtono rankose.

 

„Amerikiečiai yra ženkliai padidinę savo buvimą Lietuvoje. Bet čia yra pačių amerikiečių apsisprendimas“, – sakė A. Anušauskas.

Praėjusių metų pabaigoje JAV patvirtino įsipareigojimus Baltijos valstybėms stiprinti savo rotacinių karinių pajėgų buvimą Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Mechanizuoto bataliono dydžio vienetas ir lauko artilerijos baterija šalyje dislokuota nepertraukiamu rotaciniu principu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
Autoriai: Augustė Lyberytė
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()