Naudingos iškasenos Mėnulyje. Skelbiami įspūdingi planai  ()

Ekspertai mano, kad visos Žemėje bandomos išteklių gavybos technologijos turėtų būti išbandytos Mėnulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA „Artemis“ programai įgaunant pagreitį, atsiranda vis daugiau toliaregiškų planų, kaip vystyti Mėnulį ir sukurti Mėnulio ekonomiką. Ypatingą vietą šiuose planuose užima naudingųjų iškasenų gavyba, kuri padės sukurti nuolatinius namus žemiečiams kitame pasaulyje. Apie tai praėjusią savaitę kalbėjo eilinio susitikimo Kolorado kalnakasybos mokykloje dalyviai, rašo „Space“.

NASA siūlo Mėnulyje išgauti vertingų išteklių, tokių kaip deguonis, vanduo ir metalai, kad juos būtų galima panaudoti ilgalaikiam žmonių buvimui Mėnulyje užtikrinti. Prie išteklių gavybos ir Mėnulio ekonomikos organizavimo proceso planuoja prisijungti ir privačios bendrovės.

Viena iš NASA programų, pavadinta Komercinės Mėnulio krovinių paslaugomis (angl. Commercial Lunar Payload Services, CLPS), numato bendradarbiavimą su privačiuoju sektoriumi, kad į Mėnulį būtų atgabenta svarbi įranga moksliniams tyrimams atlikti. Tai susiję ne tik su bendros informacijos apie mūsų palydovą gavimu, bet ir su veiksmingos vertingų išteklių gavybos galimybių tyrimu.

Faktas tas, kad Žemėje bandant įvairias technologijas, skirtas naudoti Mėnulyje, negalima iki galo parodyti, kaip jos iš tikrųjų veiks kito pasaulio sąlygomis. Todėl šias technologijas reikėtų išbandyti pačiame Mėnulyje.

Pasak Džeraldo Sanderso iš NASA, dabar pagrindinis būsimų misijų į Mėnulį prioritetas - ištirti galimybę ir išgauti paprasčiausius išteklius, kuriuos būtų galima iš karto panaudoti vietoje. O tada jau reikės sukurti infrastruktūrą, kad šiuos išteklius būtų galima pristatyti į kitus Mėnulio regionus.

NASA planuoja išlaipinti savo astronautus Mėnulio pietiniame ašigalyje ir iš šios vietos pradėti kasybą. Sanderso teigimu, pirmosios bandomosios misijos, skirtos išteklių gavybos galimybėms ištirti, leis nustatyti procesą, kol į Žemės palydovą bus atgabenta platesnio masto gamybai skirta įranga. Ir šiame plane NASA planuoja bendradarbiauti su privačiais rangovais.

 

Vienas iš tokių rangovų yra bendrovė „Intuitive Machines“, kuri planuoja tapti rimta Mėnulio kosmoso paslaugų rinkos dalyve.

Programoje šiai bendrovei tenka svarbus vaidmuo, nes šių metų pabaigoje į Mėnulio pietinį ašigalį turi atvykti jų sukurtas nusileidimo modulis „Nova-C“. Šio nusileidimo modulio pagalba į Žemės palydovą bus pristatytos įvairios jo tyrimams reikalingos transporto priemonės. Pavyzdžiui, ta pati bendrovė sukūrė robotą „Micro Nova“, kuris galės aplankyti įprastiniams Mėnulio roveriams neprieinamas Mėnulio vietas.

Pasak „Intuitive Machines“ atstovų, vieni iš pagrindinių išteklių, kuriuos pirmiausia reikia išgauti, yra deguonis ir vanduo. O jų galima gauti iš vandens ledo, pavyzdžiui, pavėsinguose Mėnulio krateriuose. Tačiau kol kas nėra tiksliai aišku, kiek tokio ledo yra mūsų palydove, todėl sunku suprasti, kiek pelninga bus ši gavyba. O tam reikia kruopščiai ištirti vietovę. Taip pat reikia išbandyti technologijas, kurios ledą paverstų vandeniu ir deguonimi tiesiog Mėnulyje, kad suprastume jų efektyvumą.

 

Mėnulio pietinis ašigalis yra ne tik puiki vieta kasybai, bet ir per Mėnulio 24 valandų laikotarpį, kuris trunka 28 Žemės dienas, ten beveik nuolat patenka saulės šviesa. Ši šviesa reikalinga tam tikrų transporto priemonių ir įrangos veikimui reikalingai energijai gaminti.

Bazę Mėnulyje norima maitinti iš vietoje sukurtų saulės baterijų. NASA pasirašė 35 mln. dolerių vertės sutartį su „Blue Origin“ dėl naujos saulės baterijų kūrimo technologijos kūrimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()