Pasaulyje to dar nebuvo. Siūloma atšaukti vyrų mobilizaciją į karą. Neįtikėtinas projektas Radoje  (2)

Ukrainoje diskutuojama apie galimybę įvesti alternatyvią civilinę tarnybą nenorintiems tarnauti kariuomenėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai Aukščiausioji Rada užregistravo įstatymo projektą Nr. 9566, numatantį galimybę įvesti alternatyvią civilinę tarnybą nenorintiems tarnauti kariuomenėje. Įstatymo projekto autorius yra Tautos tarno frakcijos liaudies deputatas Georgijus Mazurashu.

Anot jo, įstatymo projekto tikslas – padaryti mobilizaciją humaniškesnę ir teisingesnę, taip pat didinti savanorių skaičių kariuomenėje. Jis tvirtina, kad daugelis vyrų nenori tarnauti kariuomenėje dėl įvairių priežasčių: religinių, moralinių, šeimos ir kt.

Todėl jis siūlo jiems suteikti galimybę rinktis alternatyvią civilinę tarnybą, kuri bus susijusi su darbu socialinėje srityje, ekologija, švietimu ir kt. Įstatymo projektas Nr. 9566 numato, kad alternatyvioji civilinė tarnyba truks 18 mėnesių, o karinė tarnyba – 12 mėnesių.

Įstatymo projekte taip pat apibrėžiamos piliečių, turinčių teisę į alternatyviąją civilinę tarnybą, kategorijos: tie, kurių įsitikinimai nesuderinami su karo tarnyba; tie, kurie yra religinių organizacijų, draudžiančių dalyvauti karo veiksmuose, nariai; turintys ypatingų aplinkybių (pavyzdžiui, negalia, liga, artimųjų priežiūra ir pan.). Įstatymo projektas Nr. 9566 parlamente dar nebuvo svarstytas ir sukelia įvairią visuomenės reakciją.

 

Vieni tai vertina kaip pažangų ir humanišką žingsnį, kiti – kaip nacionalinių interesų išdavystę ir grėsmę šalies saugumui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai (2)