„Tai maištas. Gali prasidėti labai pavojingi įvykiai“  (1)

Paaiškinta, kas gresia Vakarams ir Ukrainai plečiantis BRICS organizacijai, kurioje pagrindinį vaidmenį atlieka Kinija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gerai žinoma, kad BRICS tarpvalstybinė asociacija nustatė plėtros kryptį, nors ne visos organizacijos narės pritaria šiam sprendimui. Visų pirma Indija ir Brazilija nėra suinteresuotos plėtra, nes nenori stiprinti jau dabar šioje struktūroje pirmaujančio Kinijos vaidmens, t. y. pačioje BRICS vyksta kova dėl lyderystės. Tačiau jei plėtra vis dėlto įvyks, ji žada tam tikrų problemų Vakarams ir Ukrainai.

Apie tai savo „YouTube“ kanale papasakojo buvęs sovietų žvalgybos karininkas, ekonomikos ir karybos analitikas Jurijus Švecas.

Pirmiausia analitikas paaiškino, ką iš tikrųjų atstovauja BRICS. Ekonomine prasme ši organizacija yra daug silpnesnė už G-7. Iš tikrųjų tai yra dviejų rimtų šalių – Kinijos ir Indijos – sambūris. Visos kitos narės yra rimtų finansinių problemų turinčios valstybės, tarp jų ir Rusija.

Apskritai, analizuodami BRICS būklę ir perspektyvas, dauguma rimtų analitikų laikosi nuomonės, kad šiuo metu ši organizacija egzistuoja kaip Kinijos projektas, padedantis jai padalyti pasaulį į dvi dalis. Viena dalis yra stiprūs Vakarai, o kita – Kinijos vadovaujami „atsiliekantieji“.

„Jei BRICS išsiplės, tai bus dar didesnis valstybių, kurios nori pasinaudoti asociacija savo nepasitenkinimui Vakarais išreikšti, sambūris. Būtent šiuo požiūriu ši organizacija reikalinga Kinijai. Ji nori dominuoti savo pasaulio dalyje. Tuo pačiu suinteresuota ir Rusijos Federacija“, - aiškino Švecas.

 

Nepaisant to, kad pagal bendrąjį vidaus produktą BRICS yra maždaug dvigubai mažesnė už G-7, daugelis Afrikos ir Azijos šalių skuba prisijungti prie BRICS. Jos tai daro tik dėl pinigų, o kai kurios iš jų – ir dėl to, kad yra nepatenkintos „didžiųjų Vakarų šalių diktatu“. Tai maištas. Gali prasidėti labai pavojingi įvykiai.

 

Koks didžiausias BRICS plėtros pavojus? Kaip pastebėjo Jurijus Švecas, šiuo atveju Kinija ir Rusija nuteiks asociacijos valstybes prieš Vakarus ir perduos tokias neigiamas nuotaikas Jungtinėms Tautoms. „Vadinasi, tai, ką jie ten aptars ir nuspręs BRICS viduje, iš esmės neturėtų kelti nerimo Vakarams ir Ukrainai. Bet kai jie pradės balsuoti už Rusiją ir Kiniją Jungtinėse Tautose, bus kitaip. Bet iki to dar ilgas kelias, ir galbūt BRICS net tiek ilgai neišsilaikys“, - sakė analitikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(7)
(12)

Komentarai (1)