Metų užgrobimas. Skelbiama, kas pavogė Rusijos Mi-8 sraigtasparnį (Video)  ()

Rusijos žurnalistams pavyko rasti „VKontakte“ piloto puslapį, jis buvo sukurtas Maksimo Kuzminovo vardu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-04 Metų užgrobimas. Skelbiama, kas pavogė Rusijos Mi-8 sraigtasparnį (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rytų karinės apygardos 319-ojo atskirojo sraigtasparnių pulko pilotas Maksimas Kuzminovas tariamai skrido Rusijos lėktuvu Mi-8 į Ukrainą ir perdavė sraigtasparnį šios šalies gynybos ministerijos Vyriausiai žvalgybos valdybai (GUR). Būtent M. Kuzminovas figūruoja vaizdo įraše, kuris sekmadienį buvo paskelbtas GUR „YouTube“ kanale, rodo „Agentūros“ analizė.

GUR paskelbtame vaizdo įraše anonsuojamas dokumentinis filmas apie rusų pilotą, kuris rugpjūtį perskrido „Mi-8“ per fronto liniją ir perdavė sraigtasparnį Ukrainai.

Vaizdo įrašo pabaigoje pasirodo pats pilotas, ir kalba rusiškai: „Šito karo niekas nenori. Pamatysite, Ukraina laimės. Tai tik laiko klausimas.“ Piloto pavardė vaizdo įraše neminima. Tačiau „Agentūrai“ pavyko rasti piloto „VKontakte“ puslapį, jis buvo sukurtas Maksimo Kuzminovo vardu. Tai, kad tai tikrasis į Ukrainą skridusio piloto vardas ir pavardė, liudija keli faktai.

Pirma, vienas iš penkių M. Kuzminovo draugų  - Aleksandras Nikolajevas - parašė apie save, kad yra baigęs Krasnojarsko kadetų korpusą. Remiantis Federalinės mokesčių tarnybos nutekintais duomenimis, A. Nikolajevas bent nuo 2016 iki 2019 metų gaudavo pajamų Oro pajėgų akademijos (VVA) padalinyje Syzranėje. Akademijos filialo svetainėje taip pat yra A. Nikolajevo nuotrauka, kurioje jis kartu su kitais kariūnais pozavo su veteranu Georgijumi Čaplyginu.

A. Nikolajevo puslapyje „VKontakte“ agentūra taip pat rado nuotraukų seriją, kurioje jis pozuoja su M. Kuzminovu ir kitais VVA Syzranės skyriaus kariūnais.

Pats A. Nikolajevas „Agentūrai“ sakė, kad netarnavo, o M. Kuzminovą pažįsta tik dėl susitikimo Vladivostoke. Paklaustas, kaip savo puslapiui gavo nuotraukų su M. Kuzminovu, jis atsakė: „Net nežinau“. A. Nikolajevas, „Agentūros“ žurnalisto prašymu, peržiūrėjo GUR vaizdo įrašą ir patvirtino, kad jame rodomas M. Kuzminovas.

 

Po to jis pasitraukė iš M. Kuzminovo draugų ir uždarė puslapį „VKontakte“. Maksimas Kuzminovas 2016–2019 metais taip pat gavo pajamas Karinių oro pajėgų akademijos (VVA) filiale Syzranėje.

Nuo 2020 m. M. Kuzminovas kaip darbo vietą pradėjo nurodyti karinį dalinį Nr. 13984, taip pat atakos piloto pareigas. Dalinys Nr. 13984 yra 319-asis atskiras Rytų karinės apygardos sraigtasparnių pulkas, kuris yra įsikūręs Černigovkos aerodrome Primorsky teritorijoje.

Tarp M. Kuzminovo draugų yra ir Černigovkos, Primorsko krašto gyventoja, Viktorija Krasiuk. „Agentūrai“ nepavyko sužinoti Maksimo Kuzminovo artimųjų.

Vyriausios žvalgybos valdybos vadovas Kyrylo Budanovas rugpjūčio 23 d. interviu „Krym.Realii“ sakė, kad specialiajai tarnybai pavyko įtikinti rusų pilotą skristi į Ukrainą ir perduoti sraigtasparnį „Mi-8“. Du įgulos nariai, kurie nežinojo, kas vyksta, žuvo bandydami pabėgti, sakė K. Budanovas. Anot jo, Ukrainos pusė prieš operaciją padėjo piloto artimiesiems ramiai išvykti iš Rusijos.

 

Rugpjūčio 24 dieną buvęs Vidaus reikalų ministerijos komunikacijos departamento direktorius, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karys Artiomas Ševčenka paskelbė nuotrauką su sraigtasparniu ir pasakė, kad sraigtasparnis „Mi-8 AMTSh“ (numeris ant uodegos 62) priklausė 319-ajam atskiram sraigtasparnių pulkui, įsikūrusiam Černigovkos aerodrome Primorsky krašte.

Rusijos „Telegram“ kanalas „Fighterbomber“, kuriam vadovavo buvęs karo lakūnas, rugpjūčio 23 dieną pranešė, kad prieš dvi savaites dingo sraigtasparnis „Mi-8“. Anot jo, sraigtasparnio įgula tariamai paklydo ir per klaidą nusileido Poltavos aerodrome Charkivo srityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()