„Nuo 50 ir 100 Bayraktar dronų.“ Prasideda slaptas Krymo puolimas (Video)  ()

Turkiški „Bayraktar TB2“ dronai kare Ukrainoje vaidino didelį vaidmenį. Naikino tankus, atakavo rusų kolonas, degalų saugyklas. Tačiau tuomet šie dronai staiga išnyko iš naujienų srauto. Nebeliko naujų vaizdo įrašų, o ir daina pasimiršo. Tačiau „Bayraktar“ dirbti nenustojo ir dabar netgi lanko Ukrainos Krymą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina prieš šiurpiąją 2022-ųjų vasario 24-ąją turėjo tik 12 „Bayraktar TB2“ dronų - 6 turėjo Oro pajėgos, 6 - Karinis jūrų laivynas. Ukraina dar iki 2022-ųjų pabaigos įsigijo kelis TB2 dronus, kelis jai paaukojo kiti, įskaitant Lietuvą. Iš viso, Ukraina gavo kelias dešimtis „Bayraktar“ dronų ir net nėra tiksliai žinoma, kiek „Bayraktar“ dronų Ukraina iš viso turėjo ir kiek jų liko. Įvairiais skaičiavimais, bendras TB2 skaičius Ukrainoje yra tarp 50 ir 100.

Bet nemažai Ukrainos TB2 iš tikrųjų buvo numušti. Atvirųjų šaltinių žvalgybos grupė „Oryx“ suskaičiavo, kad iki 2023-ųjų rugpjūčio 1 dienos Ukraina neteko mažiausiai 24 TB2 dronų. Realistiškai, tikrasis prarastų „Bayraktar“ dronų skaičius yra daug didesnis, nes „Oryx“ skaičiuoja tik tuos nuostolius, kuriuos galima patvirtinti vizualiai per viešai paskelbtas nuotraukas ar vaizdo įrašus. Taigi, didelė TB2 parko dalis Ukrainoje buvo sunaikinta, net jei tikėsime pranešimais, kad Ukraina iš viso turėjo beveik šimtą tokių dronų.

Daina, kurią ukrainiečiai sukūrė pačioje rusų invazijos pradžioje

Tačiau „Bayraktar TB2“ ir toliau veikia, net jei jų vaizdo įrašų seniai nematėte. Ukraina pradėjo daug atsargiau naudoti šiuos dronus, nes dabar turi kitų ginklų. Taikinius, kuriuos anksčiau naikino „Bayraktar“, dabar atakuoja raketos ir pigesni dronai. „Bayraktar“ siunčiamas tik ten, kur jo reikia. Be to, mažesni komerciniai dronai naudojami tiesiai mūšio lauke, todėl jų įrašų yra daugiau, o štai „Bayraktar TB2“ kontrolės centrai yra griežtai saugomi ir vaizdo įrašai iš jų skelbiami tik su vadovybės leidimu.

„Bayraktar TB2“ yra lengvas taikinys Rusijos oro gynybai. 6,5 metrų ilgio ir 12 metrų pločio (atstumtas tarp sparnų galų) dronas turi vieną 75 kW variklį ir išvysto tik 222 km/val. maksimalų greitį. Kreiserinis TB2 greitis siekia tik 130 km/val. Be to, nors maksimalus TB2 skrydžio aukštis siekia 7,6 km, įprastai šie orlaiviai laikosi ne aukščiau nei 5,5 km aukštyje. Taigi, „Bayraktar TB2“ yra lengvai pastebimas ir gana lėtas dronas. Didžiausias jo efektyvumas buvo pasiekimas tada, kai Rusija tik veržėsi į Ukrainą ir nebuvo tinkamai susidėliojusi savo oro gynybos. Rusų technikos kolonos buvo tokios ištemptos, kad efektyvi oro gynyba virš jų buvo neįmanoma. Tuo „Bayraktar“ ir naudojosi. Bet kai fronto linija nusistovėjo, Rusija sukūrė oro gynybos skydą, kuris TB2 tapo sunkiai įvykiamu.

 

Vieną „Bayraktar TB2“ Ukraina numušė pati. Ne rusų („Bayraktar“ kompanija pažadėjo niekada netiekti dronų Rusijai), o saviškį - šių metų gegužės 5 dieną TB2 virš Kyjivo nustojo klausyti operatorių ir turėjo būti pašalintas, kad nesukeltų didesnių bėdų.

 

Ukraina vis dar turi TB2 dronų ir juos vis dar naudoja. Šių metų rugsėjo 3 d. Ukraina paskelbė vaizdo įrašą, kaip TB2 sunaikina patrulinį rusų katerį KS-701. Tas įrašas savotiškai priminė apie šio drono kovines galimybes, nes kurį laiką TB2 buvo daugiausiai naudojamas žvalgybai, artilerijos ugnies koregavimui. Pavyzdžiui, „Bayraktar TB2“ padėjo surasti Juodojoje jūroje iškritusį Ukrainos karį.

Ir dabar Ukrainos „Bayraktar TB2“ ruošiasi apie save priminti dažniau - apdainuoti dronai keliauja į Krymą. Euromaidanpress.com praneša, kad Ukraina tiksliais smūgiais sunaikino kelias oro gynybos sistemas Chersono srities pietuose ir vakarinėje Krymo dalyje. Taigi, dabar ta teritorija yra gana atvira „Bayraktar“ apsilankymams, kurie jau prasideda.

 

Tiesa, nors „Bayraktar TB2“ jau ruošiasi į Krymą ir jį jau lanko, daugiau vaizdo įrašų tikėtis neverta. Tokiais įtemptais karo epizodais Ukraina laikysis tylos ir nebandys atkreipti į TB2 nereikalingo dėmesio. Bet galbūt po karo „Bayraktar TB2“ bus nusipelnęs savo dokumentinio filmo.

(41)
(0)
(41)

Komentarai ()