Rusija nebeturi naftos. Žaibiškai brangsta kuras. Neįtikėtina žinia, kas nutiko  (3)

Rusijos naftos sektoriuje įsivyrauja liūdesys. Naftos ir dujų rinkos ekspertas Michailas Krutychinas teigia, kad dabartiniai rusiškos naftos pirkėjai žvalgosi į kitus tiekėjus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Michailas Krutychinas teigia, kad Rusija neturi naftos saugyklų strateginiam rezervui sukurti. Nuo Sovietų Sąjungos laikų Rusija nemanė, kad naftą apsimoka sandėliuoti - nafta yra po žeme, kam ją traukti ir tada kažkur saugoti?

Tačiau situacija pasikeitė. Rusijos naftos eksportas mažėja ne tik todėl, kad Kremlius solidarizuojasi su OPEC+ partneriais ir siekia išlaikyti aukštesnes kainas pasaulinėje rinkoje. Bet pirmiausia dėl to, kad krenta naftos gavyba. O ji mažėja todėl, kad senieji pelningiausi naftos telkiniai baigiami išeikvoti.

Naftos gavyba Rusijoje mažinama ir dirbtinai, nes mažėja eksportas. Eksportas mažėja dėl dviejų priežasčių: Rusija ir OPEC+ nori palaikyti aukštesnes kainas ir, dar svarbiau, rusiška nafta tapo nepaklausia. Rusija neturi strateginių saugyklų, kad sumažėjus eksportui galėtų išlaikyti aukštą gavybą. Rusijos infrastruktūra be saugyklų yra tokia, kad dėl sulėtėjusios gavybos mažiau naftos patenka į perdirbimo gamyklas, todėl degalinėse trūksta degalų. „Iš pradžių taip buvo Rusijos pietuose ir aneksuotame Kryme, kur daug degalų reikia kariams. Dabar trūksta ir šalies centre. Iš Tolimųjų Rytų gaunama pranešimų, kad nutrūksta kuro tiekimas“, – sakė naftos ir dujų ekspertas.

Rusijoje visi pinigai ir ištekliai skiriami karui, todėl civiliai kenčia.

 

Iš pradžių, kai pirmą kartą nustatytos kainos lubos rusiškai naftai, atsirado naujų pirkėjų, pavyzdžiui, Indija. Bet tada ji staiga nusprendė pirkti naftą iš tradicinių tiekėjų Persijos įlankoje, nes pirkti iš Rusijos tapo ekonomiškai nenaudinga. „Pradėjo kilti Rusijos naftos kaina, o tanklaiviai nelabai nori įplaukti į Rusijos uostus, nes karinė situacija Juodojoje jūroje tapo nepalanki, o draudimo bendrovės padidino draudimo įkainius“, – paaiškino Krutychinas.

Beje, įdomus efektas - Rusijos naftos pardavėjai yra nepatenkinti bankuose sukauptomis rupijomis ir iki šiol negali jų konvertuoti į dolerius.

 

„Kyla klausimų dėl rusiškos naftos eksporto. Nuo metų pradžios jis sumažėjo apie 1 milijonu barelių per dieną. Dabar Indijos rinkos neįmanoma pakeisti kitomis šalimis, į kurias siunčiama rusiška nafta. Kandidatų nematau“, – pabrėžė Krutychinas.

Kinijai taip pat neapsimoka gabenti Rusijos naftą iš Juodosios ir Baltijos jūrų per Sueco kanalą. Daug lengviau nusipirkti kontrabandinės naftos iš Irano. Teheranas suteikia geras nuolaidas. Taigi, perspektyvos rusiškai naftai yra prastos. Nesant pirkėjų vėl mažės gavyba, mažiau naftos pateks į perdirbimo gamyklas, o jų produkcija bus nukreipiama į karą, todėl vietinei rinkai ims stigti degalų.

(155)
(4)
(151)

Komentarai (3)