Rusija į puolimą pasiuntė T-14 „Armata“ tankus. Neįtikėtina, kuo tai baigėsi  ()

Remiantis oficialiais pranešimais, kuriuos praėjusią savaitę paskelbė Rusijos valstybinė žiniasklaida, šalies karinės pajėgos pradėjo savo tankų „Armata“ „išvedimo“ procesą iš tiesioginių priešakinių linijų Ukrainoje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-07 Rusija į puolimą pasiuntė T-14 „Armata“ tankus. Neįtikėtina, kuo tai baigėsi  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša TASS, Rusijos armijos grupė „Pietūs“ tiesioginio puolimo operacijoms dislokavo kelis pagrindinius kovos tankus T-14 „Armata“. Nors jokių vizualinių patvitinimų apie tai nebuvo.

Remiantis TASS cituojamu šaltiniu, „Armata“ dislokavimas buvo atliktas siekiant pagrindinio tikslo įvertinti jo veikimo efektyvumą realaus pasaulio kovos scenarijuose. Ši strategija suteikė platformą, leidžiančią išnagrinėti šių kovinių mašinų veikimą tikromis mūšio lauko sąlygomis. Po šio tyrimo etapo buvo pranešta, kad tankai buvo strategiškai perkelti toliau nuo fronto linijos.

Transmisijos problemos

Nepaisant to, kad TASS ar Rusijos gynybos ministerija nepateikė oficialių pareiškimų, pasirodė tvirtinimų, teigiančių, kad yra rimta problema, susijusi su T-14 variklio pavarų sistema. Šie pareiškimai, neva kilę iš įvairių Rusijos tinklaraštininkų, rodo, kad ši problema, pirmą kartą iškelta į viešumą 2020 m., iki šiol lieka neišspręsta.

T-14 „Armata“ varo įspūdingą 1500 arklio galių galią turintis didžiulis 12 cilindrų dyzelinis variklis ChTZ 12Н360.

Variklis sujungtas su pažangia automatine pavarų dėže 2К25 „Kulibin“. Ši moderniausia sistema gali pasigirti įspūdingomis septyniomis pavaromis ir viena atbuline. Strateginiu transmisijos dizainu siekiama palengvinti sklandų ir efektyvų pavarų perjungimą, taip suteikiant tankui galimybę išlaikyti greitį ir judrumą įvairiomis aplinkybėmis.

Tačiau žinoma, kad 2К25 „Kulibin“ transmisija turi patikimumo problemų, ypač su elektronine valdymo sistema. Kai kuriose ataskaitose teigiama, kad transmisija gali perkaisti ir sugesti, o tai gali sukelti didelių prastovų ir tanko priežiūros išlaidų. Rusijos armija pripažino šias problemas ir, kaip pranešama, stengėsi jas išspręsti įvairiais atnaujinimais ir modifikacijomis.

Šiluminės sistemos problemos

Gauti patikimos informacijos apie Rusijos ginklų sistemų bėdas dažnai būna sudėtinga, daugiausia dėl Maskvos santūrumo tokiais klausimais. Tačiau 2020 m. Rusijos gynybos įmonės „Ural Vagon Zavod“ šaltiniai atskleidė tanko T-14 „Armata“ šiluminės sistemos problemas.

 

Naudodamas sudėtingą jutiklių ir kamerų tinklą, tankas savo įgulai suteikia panoraminę, 360 laipsnių mūšio lauko perspektyvą. Nepaisant to, buvo pranešta apie terminio vaizdo sistemos funkcinius sutrikimus, dėl kurių gali kilti pavojus tanko gebėjimui atpažinti taikinius ir su jais sąveikauti.

Kita T-14 šiluminę sistemą kamuojanti bėda yra jos jautrumas elektroniniam karui. Tankas yra labai priklausomas nuo elektroninių jutiklių ir sistemų, elementų, kurie gali tapti sudėtingų priešo elektroninio karo trikdymo technikų aukomis.

Abejotina vertė

Vykstant įvykiams, Didžiosios Britanijos žvalgybos bendruomenė abejojančiu žvilgsniu žvelgė į Rusijos potencialą išsiųsti naujausius ir baisiausius tankų modelius į Ukrainos frontą. Naujausiame JK pareigūnų pranešime teigiama, kad T-14 „Armata“ iš tiesų gali būti pastebėtas Ukrainoje, nors ir mažai tikėtina, kad jis dalyvaus jokiuose apčiuopiamuose kovos scenarijuose.

 

Ataskaitoje su tam tikru tikrumu teigiama, kad jei Rusija nuspręstų dislokuoti T-14, pagrindinė motyvacija neva būtų propagandos tikslai. Spėjama, kad šios karinės transporto priemonės pagaminama nedaug, galbūt tik dešimtys. Be to, spėjama, kad kariniai vadai gali turėti abejonių dėl transporto priemonės patikimumo ir kovinio pasirengimo, taip sumažinant tikimybę, kad ji bus plačiai naudojama kare.

T-14 „Armata“, pažangiausias Rusijos pagrindinis mūšio tankas, architektūriškai sutelktas aplink nepilotuojamą bokštelį. Ši išskirtinė konfigūracija išskiria jį iš visų kitų veikiančių pagrindinių mūšio tankų, suteikiant jam unikalų stiprybių ir silpnybių spektrą.

T-14 Ukrainoje

Susidūręs su daugybe technologinių iššūkių, T-14, moderniausia Rusijos karinė transporto priemonė, savo kūrimo procese patyrė audringą kelionę. Iš pradžių Kremlius buvo užsakęs iki 2020 metų pagaminti 2 300 vienetų šių pažangių tanakų. Tačiau dėl nenumatytų problemų  užbaigimo terminas nenoriai buvo pratęstas iki 2025 m.

 

Balandžio mėnesį daugybė Rusijos žiniasklaidos priemonių išplatino informaciją, teigiančią, kad naujausias Rusijos tankas T-14 „Armata“ buvo dislokuotas zonoje, kurią Rusijos valdžia apibrėžė kaip „specialią karinę operaciją“. Iš pradžių šią naujieną paskelbė Rusijos internetinis portalas „Izvestija“, kuris rėmėsi „RIA Novosti“ pateikta informacija. Savo ruožtu „RIA Novosti“ savo teiginį grindė neatskleisto šaltinio pasakojimais.

Anot informuoto šaltinio, kalbėjusio su „RIA Novosti“, Rusijos armija operacijose prieš Ukrainos pozicijas pradėjo naudoti savo moderniausius pagrindinius tankus T-14 „Armata“. Tačiau šaltinis patikslino, kad šie tankai dar nebuvo panaudoti tiesioginio puolimo operacijose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(15)
(24)

Komentarai ()