„Tai unikali operacija, kurios nebuvo įgyvendinusi nė viena pasaulio kariuomenė per visą istoriją“  (2)

Ukraina pirmą kartą pasaulio istorijoje įvykdė tokią operaciją.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-09-13 „Tai unikali operacija, kurios nebuvo įgyvendinusi nė viena pasaulio kariuomenė per visą istoriją“  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugsėjo 13-osios naktį Ukrainos ginkluotosios pajėgos netoli Sevastopolio sunaikino povandeninį laivą „Rostovas prie Dono“. Smūgis povandeniniam laivui yra unikali specialioji operacija, kurios anksčiau nepavyko įvykdyti nė vienai kariuomenei šiuolaikinio karo istorijoje, teigė ekspertai. Priemonės, kurias Ukrainos ginkluotosios pajėgos galėjo panaudoti smogdama Kryme esančiai Rusijos įrangai, aptariamos portalo „Defence Express“ straipsnyje.

Ekspertai pripažino, kad tai buvo ne pirmas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų smūgis Rusijos ginkluotųjų pajėgų kariniams jūrų laivams. Pavyzdžiui, jūriniai bepiločiai lėktuvai atakavo desantinį laivą „Olenegorskij gorniak“ Novorosijsko uoste, o raketa „Neptun“ atakavo flagmaną „Moskva“. Tačiau pirmą kartą pavyko nuskandinti povandeninį laivą, - paaiškinta, kodėl tai tokia problema šiuolaikinei kariuomenei.

Pirma, norint sunaikinti povandeninį laivą, reikia taikyti įvairias priemones – tai liudija visa ankstesnė pasaulio kariuomenių patirtis. Visų pirma reikia šių štabo sistemų:

  • kovos su povandeniniais laivais laivų;
  • kovos su povandeniniais laivais orlaivių (pvz., „P-8 Poseidon“ arba „P-3 Orion“) ir sraigtasparniai;
  • povandeninių laivų.

 

Visų šių sistemų Ukraina neturi.

Antra, povandeninis laivas, vykdydamas kovines užduotis, nuolat yra po vandeniu, prie jo neįmanoma priartėti. Visų pirma, neįmanoma panaudoti net tokio arsenalo, kokį turi Ukrainos ginkluotosios pajėgos, pavyzdžiui, dronų ar sparnuotųjų raketų.

Tačiau yra vienintelė vieta, kur laivas iškyla į paviršių, – tai įlanka, Ukrainos atveju – Sevastopolio įlanka. Ukrainos ginkluotosios pajėgos pasinaudojo šia galimybe ir pataikė į jį sparnuotąja raketa.

Ekspertų teigimu, Ukraina panaudojo sparnuotąją raketą „Storm Shadow“, kurios kovinė galvutė sveria 450 kg ir sprogsta dviem etapais. Sprogimas sukėlė gaisrą Sevastopolio laivų statybos gamyklos „Sergo Ordžonikidzė“ pastate – tai dar vienas teigiamas atakos rezultatas. Tačiau pataikiusi tiesiai į laivą, ji sprogo korpuso viduje – o tai garantuoja visišką laivo sunaikinimą. Visų pirma sprogimas išdegina pertvaras – tokį laivą „nepelninga“ restauruoti, ir jis keliauja į metalo laužą. Būtent taip pasielgė amerikiečiai, kai buvo apgadintas jų povandeninis laivas „Bonhomme Richard“, aiškina portalo autoriai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(188)
(3)
(185)

Komentarai (2)