Kur jie dingo. Kodėl nepranešama apie „Challenger“ ir „Leopard“ tankų sėkmę Ukrainoje  ()

Didžiosios Britanijos karo eksperto Seanas Bello teigimu, vakarietiški tankai turi labai tikslią lazeriu valdomą amuniciją, todėl Ukrainos pajėgos gali jas panaudoti aptikdamos Rusijos šarvuočius už Rusijos tankų nuotolio ribų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo reguliariose ataskaitose apie karo eigą Ukraina praktiškai nesidalina informacija apie sunkiosios vakarietiškos šarvuotos technikos būklę. Neseniai praradus pirmąjį kovinį „Challenger II“, britų karo ekspertas Seanas (Šonas) Bellas bandė šiek tiek nušviesti, kaip Ukrainoje naudojami vakarietiški tankai. Apie tai praneša „Sky News“.

„Viso masto karo pradžioje Rusijos Federacija panaudojo savo modernių (na, beveik) tankų arsenalą, kad atmuštų Ukrainos gynybos pajėgas ankstyvosiose Rusijos puolimo stadijose“, – pažymėjo Bellas.

Tačiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos labai efektyviai atmušė atakas, sunaikindamos Rusijos T-72 ir T-64, pasitelkdamos Vakarų tiekiamas prieštankines sistemas. Tuo pat metu rusai nemažą dalį šių šarvuočių paliko mūšio lauke – Ukrainos pajėgos juos atstatė ir grąžino į fronto liniją.

2000 tankų praradimas ir Antrojo pasaulinio karo muziejaus eksponatų grąžinimas

Tam tikru plataus masto invazijos etapu, remiantis Ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešimais, Rusijos ginkluotosios pajėgos buvo didžiausias išorinis karinės įrangos tiekėjas Ukrainai.

Praradusi daugiau nei 2000 pažangių tankų, Rusijos karinė-politinė vadovybė turėjo palaikyti fronto liniją senais Antrojo pasaulinio karo tankais.

„Šie tankai yra veiksmingi prieš kulkas – ir nieko daugiau! Iš pradžių buvo planuota nuo 2015 iki 2020 metų Rusijos armijai pagaminti 2300 tankų T-14 „Armata“. Tačiau dėl gamybos problemų buvo pagaminta nedaug vienetų ir iki šiol jie nepadarė jokio įspūdžio mūšio lauke“, – aiškino analitikas.

 

Savo ruožtu antiputiniškos koalicijos šalys sutiko aprūpinti Ukrainą moderniais tankais iš savo atsargų.

Iš viso į Ukrainą turi būti pristatyta apie 300 tankų – tai britų „Challenger II“ ir vokiečių gamybos „Leopard 2“. Kiek vėliau, jau rugsėjį, ukrainiečiaai sulauks amerikiečių „Abrams“.

„Buvo atliktas skaičiavimas, kad šie tankai pralaužs visas turimas Rusijos gynybos spragas ir žengs į priekį Ukrainos kariuomenės puolimui prieš Melitopolį“, – aiškino ekspertas.

Tuo pat metu Ukrainos kontrpuolimas tęsiasi jau ketvirtą mėnesį ir iki šiol, pasak Bello, ryžtingo proveržio nebuvo. Todėl dauguma Vakarų tiekiamų tankų dar „nepaliko pėdsakų“ rusų užgrobtoje teritorijoje.

 

„Atsižvelgiant į tai, kad Vakarų tankai turi labai tikslią lazeriu valdomą amuniciją, suprantame, kad ukrainiečiai naudoja juos Rusijos šarvuočiams aptikti mūšio lauke maždaug 3 km atstumu, tai yra už Rusijos tankų nuotolio“, – pridūrė jis.

Sunaikintą „Challenger II“, matyt, apgadino rusiška mina, o paskui jį užbaigė artilerija.

Tačiau tuo pačiu metu bokštelis, nors ir buvo neveiksnus, liko nepažeistas ir pritvirtintas. (Palyginimui, rusų tankai linkę prarasti bokštelius – jų inžinerinis trūkumas).

Visi tankuose buvę kovotojai išgyveno, todėl vakarietiški tankai tokie paklausūs Ukrainoje.

Tačiau, pasak Seano Bello, jie susidurs su tikru išbandymu, kai bus masiškai metami siekiant prasibrauti per Rusijos gynybos linijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(57)
(2)
(55)

Komentarai ()