Bręsta sensacija. Prancūzų žiniasklaida skelbia, kas gali saugoti Ukrainos dangų  ()

Atrodo, kad F-16 pristatymas į Ukrainą yra tik laiko klausimas - tikriausiai šie naikintuvai Ukrainoje pasirodys jau kitais metais. Tačiau yra ir kitų naikintuvų, kurie domina Ukrainos gynėjus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europa turi daug daugiafunkcinių naikintuvų, kurie yra tos pačios ketvirtosios kartos kaip ir F-16. Pavyzdžiui, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo kolegoms Švedijoje užsiminė, kad Ukraina norėtų naudoti „Saab JAS 39 Gripen“, kuris gaminamas nuo 1987 m. ir įrodė esąs patikimas naikintuvas. 2023 metų rugpjūtį, apsilankęs pas Švedijos ministrą pirmininką Ulfą Kristerssoną, Zelenskis pranešė, kad „ukrainiečių pilotai jau pradėjo mokymus“, o tai reiškia, kad bent jau ateityje Ukraina turėtų naudoti „Gripen“.

Dabar sklando gandai, kad Ukraina diskutuoja su Prancūzija dėl galimybės gauti „Dassault Mirage 2000“. Kai kurie šaltiniai Prancūzijoje rašo, kad šalys jau yra arti tokio susitarimo. Informacijos apie terminus dar nėra, tačiau „Mirage 2000“ į Ukrainą galėtų atkeliauti tik 2024–2025 m. Tiesa, Ukrainos oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas gandus apie būsimą „Mirage 2000“ perkėlimą paneigė, todėl gali būti, kad susitarimo juodraščių dar nėra.

„Dassault Mirage 2000“, kaip ir F-16 ir „Gripen“, yra ketvirtos kartos vieno variklio daugiafunkcis reaktyvinis naikintuvas. Pirmajam skrydžiui jis pakilo 1978 m., todėl techniškai yra jaunesnis nei F-16. Jis yra 14,36 metrų ilgio, jo sparnų plotis – 9,13 m. „Mirage 2000“ gali naudoti įvairius ginklus, tokius kaip prancūziškos oras-oras raketos MBDA MICA, oras-žemė raketos AM.39 „Exocet“ ir daugybė skirtingų tipų valdomų ir nevaldomų bombų. „Mirage 2000“ taip pat turi dvi 30 mm automatines patrankas.

 

„Dassault Mirage 2000“ yra šiek tiek greitesnis nei „Saab Gripen“, tačiau švedų naikintuvas, ypač vėlesnės jo versijos, yra technologiškai pažangesnis, turi geresnes elektroninės karybos sistemas, yra suderinamas su modernesnėmis raketomis, tokiomis kaip IRIS-T, AIM-9-„Sidewinder“, AIM-120 AMRAAM ir kitais ginklais. F-16, paprastai tariant, yra geresnis už juos abu vien pagal ginkluotės pajėgumus.

 

„Dassault Mirage 2000“ naikintuvus naudoja Prancūzija, Indija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Taivanas, Egiptas, Kataras ir Peru. Prancūzija turi 315 tokių naikintuvų.

Ukraina žvalgosi ne tik į „Saab Gripen“, F-16 ir „Mirage 2000“ - „Panavia Tornado“ ir „Eurofighter Typhoon“ taip pat domina Ukrainą. Tačiau F-16, „Saab Gripen“ ir „Mirage 2000“, atrodo, yra realiausi kandidatai saugoti Ukrainos dangų ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(55)
(0)
(55)

Komentarai ()