Aiškiau būti negali. Kinija ruošiasi milžiniškam karui

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2023-09-21 09:13
Ruošiasi karui su pagrindiniais duonos davėjais - puikus planas šalies ateičiai, matyt kopijavo nuo Rusijos.
HardAxe 2023-09-21 11:52
skamba labai gražiai, bet jei tu esi koks apple ar pfizer ir 80% produkcijos vykdai kinijoj? Ar CEO/valdyba nuspręs imtis teisingo žingsnio ir iškelti gamybą iš kinijos? Net jei tai pabrangins produkciją 20% ir tuo pačiu sumažins pelną? Čia iš tos serijos "aš ne gėjus, bet 50€ yra 50€". Priimantys sprendimus ieško greito būdo surinkti pinigus ir parodyti greitus gerus (ketvirčio, metinius) rezultatus. Tai vienintelis svarbus rodiklis daugeliui įmonių, jeigu rezultatai prasti keičiama valdžia kuri parodys geresnius. Net jei viena įmone taip padarys, konkurentai to nedarys ir ji bankrutuos. Supuvęs vakarų kapitalizmas turi smirdančių pusių. Sprendimas turėtų būti valdžios rankos didinant importo mokesčius ir muitus.
immortallt 2023-09-21 12:12
Kinija ekonomiškai yra priklausoma nuo vakarų. Ten sukišusi didžiulius kiekius pinigų, net gamybos vietinei rinkai reikšminga dalis priklauso nuo vakarų. Žaliavų tiekimas yra iš užsienio didžiąja dalimi. Jūroje kinai pranašumo prieš NATO neturi. Kaip ir ore. Užpulti NATO kinai nėra pajėgūs. Jie gali tik gintis. O straipsnio argumentacija, kad vyksta ekonominis karas, tai vyks karinė konfrontacija yra pritempta aka "far stretched".
HardAxe 2023-09-21 15:14
Kinija kaip valstybė priklauso nuo vakarų. Bet vakarų privatūs UAB koncernai priklauso nuo kinijos. Vakarai galbūt galėtų draugiškai išeiti iš kinijos, bet nei vienas UAB nenori to daryti, tai mažintų jo pelną. O jei kiti to nepadarytų - bankrotą. Ir tie koncernai turi įtakos valdžioje, daug įtakos. Taip ir sėdim kaip dyleris su narkomanu. beje kaži ar rastum, net norėdamas, siūvėjų, fabriko darbuotojų (elektronikai surinkinėti) ir t.t. europoj. Jei žmonės moka tokius darbus daryti, nei nori mokytis sunkaus amato.
Benediktas 2023-09-21 15:29
Taip sakė, kad ir be Rusijos dujų Europa neišsivers. Taip, būtų dugiau problemų, nei su Rusija. Bet Kinijai tada išvis pzdc. Mes tai gamyklas pasisistatysim arba pastatysim Indijoje ir bus kam pirkti produkciją. O kas pirks kinų, kai bus po sankcijomis ir neateis technologijos iš vakarų. Mažiau pirksim kinietiško šlamšto, daugiau pinigų liks mūsų ekonomikoje.
kukulis4 2023-09-21 17:07
Man seip idomu. Kinija uzpuola JAV. Kaip? Kokiu budu? Branduolines apokalipses varijanto nesvarstom, Kinai sito nei nori, nei svarsto. Kinai - ne rusai. Gali uzpult Taivana, Pietu Koreja, Japonija, ir tokiu budu gaut kara su JAV savo teritorijoj. Kazkaip durnai skamba...
HardAxe 2023-09-21 17:22
0. Taivane iškelia kinijos vėliavą, pareiškia, kad tai kinijos dalis ir bet kokia kitokia nuomuonė bus numalšinta branduolinėmis raketomis. 1. susiplukdo kalną tankų ir sunkvežimių į meksiką, suparkuoja viską palei sieną. Tą patį slapta padaro china-town gilumoj. 2. pareiškia, kad JAV yra naciai nekenčiantis kinų, kad jie nenori karo, bet yra priversti. Ilgomis kolonomis patraukia į Vašingtoną, SA, NY. 3. Viską minuoja. Jei ukraina pažada pagalbą - grasina branduoliniu smūgiu.
Benediktas 2023-09-21 17:23
Tai kinai nesiruošia pirmiausia pulti JAV. Jie ruošiasi pulti Taivaną. O tai 4 viename. Taivanas+JAV, Japonija, Australija. Putinas irgi didino kariuomenę prieš karą. Taivane nereikia kelti Kinijos vėliavos - ten visi kinai, jų niekas neužpuolė, jų nereikia išgelbėti. Kinijai, kaip ir Rusijai, kažkokio šūduko prireikia, be ko pagal jų „mastyma“ negali gyvent. Rusijai - Krymo, Kinijai - Taivano. Pagrinde tai tiek Rusijai ir Kinijai reikia aukos, kad parodytų išorei savo galią - ne žemės jiems reikalingos. Vėliau reikės kitos aukos - todėl geriausia stabdyt pradžioje. Savaime pats šalies kursas nepasikeis. Taip gaunasi - kad pačios brangiausios dujos - rusiškos, pačios brangiausios prekės - kiniškos - reikia vėliau ne tik daug išteklių valstybėms bet ir žmonių gyvenimų paaukoti, kad suvaldyti diktatorius. Reikia daryti išvadas - su diktatūromis - nee.
kukulis4 2023-09-21 19:56
Na, man sitas scenarijus failina ties punktu #1. Kinijos laivai Meksikos nepriplauks.
immortallt 2023-09-21 20:32
Į Kiniją vakarų investicijos labai stipriai krito, dabar keliasi į Indiją, Pakistaną ir t.t. Kinija nėra vienintelis pigios darbo jėgos šaltinis. Ir taip, vakarams be Kinijos irgi būtų sunku, bet ne dėl pigios darbo jėgos, o dėl ten iškeltos infrastruktūros. Tik kaip minėjau, Kinija be vakarų išteklių irgi ne kažką. Pvz. kinai yra daugiausia geležies rūdos/ pirminio plieno suvartojanti šalis, tiksliau, daugiau nei visas likęs pasaulis kartu sudėjus. Ir nors vienas iš didžiausių geležies rūdos tiekėjų yra Brazilija, ta kompanija listinguojama ir didelė dalis akcijų priklauso vakarų įmonėms/fondams. Logistika vakarų. Kinija turi 400 branduolinių užtaisų. 5200. Tikrai sakai panaudotų branduolinį arsenalą? Taivanas nepaimamas lengvai. Tai sala, su daugiausia stačių šlaitų, o ne smėlio paplūdimiais, stipriai kalnuota vietovė, kurioje labai gerai gali įsitvirtinti su priešlėktuvine ir priešlaivine gynyba. Taivano visas turtas yra lustų gamybos technologijos, kurios bus sunaikintos jei tik kils grėsmė prarasti kontrolę. O sprogdinimai netoli gamyklų sugadintų ir didelę dalį įrangos, kuri dirba nm tikslumu. Slapta susigabena tankų Net į Meksiką slapta nesugabens. Čia tau ne kompiuteriniai žaidimai. Ir ką parodė karas Ukrainoje, tankai be oro gynybos ir logistikos nieko nereiškia. Ir JAV tai ne Ukraina. Ir užpulti šalį kai neturi žemyninio perėjimo, neturi stiprios logistikos - tai tiesiog fantazijos. Kinai prieš NATO visiškai nevaldo nei jūros, nei oro. Tiekimo išlaikyti nulis šansų, net jei ir pavyktų susigabenti reikšmingą kiekį karinės technikos ir apsisaugotų nuo oro pavojaus.
mixed 2023-09-21 22:53
Niekaip nesuprantu kokio bbio kinijai kariauti su jav? Hintis taip. Pulti? Skirtingi zemynai kokio bb ten plaukti su valtim ar lektuvu? Aisku yra japonijos pavizdys, bet ir tuo nieko nepasieke..
HardAxe 2023-09-22 02:16
100% ironija buvo. Nusakiau orko karo pradžią, tiksliai kiek pavyko. Kinas prekių kainos nepakels. ten privatūs uab sukasi. kinas supirkinėja/vysto strategines įmones ir per jas paskui spaudžia šalis. dėl taivano - taip, svarbūs rik fabrikai ir darbuotojai. bet sugriovus fabrikus kelis metus kinai vieninteliai turės lustų gamybą. pakankamai didelis laimikis?
immortallt 2023-09-22 07:46
HardAxe, "privatūs UAB'ai" Kinijoje toks keistas dalykas, daugumos prekių eksportas subsidijuojamas/reguliuojamas. Tai ne visai tiesa, kad privačios įmonės nustato. Sugriovus fabrikus kinai neturės lustų gamybos. Jei apie pažangiausius procesorius, t.y. mažiausios litografijos, tai daugiau niekas negamina. Jei apie masinę gamybą, tai Kinija bendrai nevertinant litografijos "siaurumo", tai kinai tik ketvirtoje vietoje. O ką taivaniečiai pasakė, tai kad tik prasideda kariniai veiksmai Taivano atžvilgiu, visos žinios tą pačią akimirką keliauja į JAV, kartu su visais darbuotojais turinčiais bent kiek reikšmingesnių žinių apie lustų gamybą ir jų šeimos nariais/artimiausiais asmenimis. Tada jei spėja išgabena sudėtingiausias stakles, jei nespėja - lekia į orą. Taip kad ne, kinai nieko nelaimėtų paėmę Taivaną, tik gautų krūvą sankcijų, kiltų iššūkių dėl tiekimo ir t.t.
HardAxe 2023-09-22 09:49
Kinai neseniai nupirko vieną geriausių pasaulio mokslininkų ir paleido 7nm litogarfijos procesą SMIC gamykloj. Man regis jau naujam huaweii idiegta. Jie neturi pažangiausios gamybos technologijos, bet kažkaip sugebėjo išspausti 7nm su turim įranga. https://www.trtworld.com/magazine/why-c ... e-us-60048 Nesidomiu tiek gerai, kad pasakyčiau kiek ji priklausomi nuo TSMC, bet gali atsirasti poreikis kažkiek sudrumsti TSMC vandenis. Nekalbu apie pilną karą ar pan, būtų kvaila. O šiaip kinai vysto/perka daug infrastruktūros objektų afrikoj, toj pačioj europoj. Perka/pušina savo elektromobilius. Volvo priklauso kinam, dar keli pigūs grynai kinų gamintojai į gatves braunasi kelią, telekomunikacijos vis bando įlysti į rinką ir t.t. Pnašu, kad jie labiau linkę pušinti savo pigias prekes nustebdami vietos gamintojus, o tada juos supirkinėti. Ir tas veikia daug efektyviau už šantažą, deja.
immortallt 2023-09-22 10:06
Įmonės, kurių turtas bus NATO teritorijoje ar šalyse, kurios su NATO palaiko gerus santykius labai greitai nebepriklausys kinams, kaip ir turtas esantis Kinijoje, jei prasideda karinis konfliktas. Dėl kinų 7 nm šitą praleidau, šiek tiek keičia situaciją. Tada gvieštis Taivano karinėmis priemonėmis sumažės poreikis. Per milžiniškas subsidijas savo lustų gamybai gali visus kitus, ne tik Taivaną, iš rinkos išstumti ten, kur technologinio pranašumo neišlaikys. Tiesa 7 nm nėra patys moderniausi lustai, bet jau nebėra ir tokio poreikio dar labiau tankinti. Ekonominis karas su kinais vyksta 30-40 metų mažiausiai, o gal ilgiau, tiek nesidomėjau istorija. Kinams ateina labai sunkūs laikai, nes pinigai, iš pažiūros neriboti, eina į pabaigą, tuoj turės didžiulius deficitus, populiacija patiria sparčiausią senėjimą, ir kaip staigiai populiacija augo, taip sparčiai pradės trauktis. O kur dar per 40 metų sukaupta ir po valstybės pinigų sluoksniu paslėptos problemos, kurios išlįs, kai pinigų mažės. Didžioji depresija gali būti ne tokia ir didelė santykinai. Sunku kažką garantuotai apie Kiniją sakyti, nes jie radikaliais sprendimais pasižymi, aukojant bet ką, tai gali visko sugalvoti.