JAV persigalvojo. Netikėta žinia dėl „Abrams“ tankų  ()

„Abrams“ tankai jau artimiausiomis dienomis pasieks Ukrainos gynėjus. Tiesa, ne tokie, kokius JAV vyriausybė buvo pažadėjusi iš pradžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai JAV ir Vokietija nusprendė suteikti Ukrainai rimtą paramą tankais, Joe Bideno administracija žadėjo M1A2 versiją - tokie „Abrams“ gaminami nuo 1992 metų. Tačiau po kurio laiko paaiškėjo, kad JAV nusprendė tiekti senesnius, nuo 1985 metų naudojamus M1A1, nes jie gali būti paruošti anksčiau. M1A1 tankus dar visai neseniai naudojo jūrų pėstininkai. Jie jų atsisakė ir dabar JAV turi daug nenaudojamų tokių tankų. Taigi, nemažai jų bus paruošti kovoms ir perduoti Ukrainai. Tiksliau, jau yra prie Ukrainos sienų.

Ar ukrainiečiai turėtų nusivilti? Tikrai ne. Tankas yra tas pats - „M1 Abrams“. M1A1 ir M1A2 versijos skiriasi menkai. M1A2 turi geresnę elektroniką, geresnius nusodrinto urano šarvus, galimybę nusitaikyti į du taikinius vienu metu. Gerai visą tai turėti, bet ar būtina? M1A1 turi viską, kad mūšio lauke būtų nepralenkiamai efektyvus.

Kadangi šarvai yra šiek tiek kitokie, M1A1 yra lengvesnis (56 tonos prieš 62,1). Tiesa, jei Ukraina gaus tankus su papildomais šarvais, jų svoris gali išaugti iki 61,3 tonų. Jei Ukraina visgi gaus tuos lengvesnius tankus, jie pasieks tą patį maksimalų 67 km/val. greitį, bet su pilnais bakais įveiks šiek tiek daugiau kilometrų (463 prieš 426 km).

 

M1A1 ir M1A2 turi tą patį dujų turbinos variklį, kuris gali deginti praktiškai bet kokius degalus, tą patį lygiavamzdį 120 mm pabūklą, naudojantį standartinę NATO amuniciją, tą pačią 4 įgulos narių kabinos konfigūraciją. Taigi, ukrainiečiai, kurie nuo gegužės buvo mokomi naudoti „Abrams“ tankus, neliūdės gavę M1A1 vietoje M1A2. Be to, tikėtina, kad naujesni tankai (gal net visai nauji, nes „Abrams“ tebėra gaminami) Ukrainą pasieks vėliau.

(72)
(2)
(70)

Komentarai ()