„Jų tūkstančiai. Jie tiesiog pjauna kariuomenę.“ NYT skelbia didžiulę jėgą. Slapta žudo rusus  ()

Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi tūkstančius šių karių, kurie fronto linijoje „šienauja“ rusus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotosiose pajėgose esančių snaiperių skaičius neatskleidžiamas, tačiau, instruktorių vertinimu, jų yra keli tūkstančiai ir jie skirstomi į dvi pagrindines kategorijas. JAV leidinio „The New York Times“ žurnalistai apie tai rašė straipsnyje iš fronto linijos.

Dauguma jų yra šauliai, galintys šaudyti maždaug 270 metrų atstumu. Jie dažnai būna tranšėjose, palaikydami savo bendražygius. 

Antroji kategorija – žvalgai snaiperiai, kurie gali tiksliai šaudyti iš 1 600 metrų atstumo, nustatydami vėją, temperatūrą ir slėgį. Tačiau už gaiduko paspaudimą tenka sumokėti tam tikrą kainą, ypač dronų ir termovizorių amžiuje. Aiškiai matomos dulkės, dūmai, o kartais ir blyksnis po šūvio. Tai reiškia, kad ne kiekvienas į taikiklį patekęs rusų karys yra geras taikinys.

Galimas atlygis turi būti didesnis už riziką, todėl šūvio tikimybė padidėja, jei karys yra „prioritetinis taikinys“, pavyzdžiui, kulkosvaidininkas, karininkas ar prieštankinių raketų įgulos narys, arba, dar svarbiau, yra rusų snaiperis. Kulkos, specialiai sukurtos mirtinam šaudymui iš tolimojo nuotolio, ir jų korpusai dažnai gaminami pačių snaiperių, kad būtų užtikrintas nepriekaištingas užduoties įvykdymas.

 

Nors Rusijos įsiveržimas į Ukrainą apibrėžiamas kaip alinantis artilerijos karas, remiamas tankų, bepiločių lėktuvų ir sparnuotųjų raketų, snaiperio vaidmuo, nematomas ir mirtinai pavojingas, užima dažnai pamirštamą mūšio lauko dalį, pažymima straipsnyje.

Kariniuose sluoksniuose snaiperiai vadinami „jėgos daugintojais“, t. y. jie gali turėti didžiulę įtaką mūšio lauke.

Ir skirtingai nei Vakarų kariai, kuriems tenka susidurti su moraliniu sudėtingumu karuose Irake ir Afganistane, kur sukilėliai sklandžiai susimaišė su vietos gyventojais, Ukrainos snaiperiai, gindami savo šalį nuo invazijos, mato aiškią būtinybę nuspausti gaiduką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(191)
(4)
(187)

Komentarai ()